|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Elita chimiei din România şi din străinătate, la Călimăneşti 

Elita chimiei din România şi din străinătate, la Călimăneşti

Centrul de Cercetări al OLTCHIM SA, în colaborare cu Secţia de Ştiinţe Chimice a Academiei Române şi Societatea de Chimie din România a organizat, în perioada 8-10 octombrie 2008, a XXX-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Chimie. În cadrul manifestării, directorul general al combinatului, Constantin Roibu a făcut o prezentare a activităţii combinatului chimic şi a direcţiilor de dezvoltare ale acestuia în viitor.

Un centru propriu de cercetare

Oltchim este singurul combinat din România care şi-a dezvoltat propriul centru de cercetări chimice. Activitatea ştiinţifică a Centrului de Cercetări Oltchim s-a concretizat până acum în elaborarea a 250 de brevete de invenţie, 148 de tehnologii noi, 90 de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate precum şi a 560 lucrări ştiinţifice la simpozioane, conferinţe şi congrese din ţară şi străinătate. Cei 47 de cercetători ai Centrului realizează activităţi de cercetare pentru perfecţionarea proceselor tehnologice existente, îmbunătăţirea calităţii produselor, obţinerea de produse intermediare şi de produse noi.

Invitaţi din străinătate

La Conferinţa Naţională de Chimie de la Călimăneşti au fost prezenţi profesori şi cercetători străini care, alături de personalităţi ale chimiei din România au discutat despre direcţiile majore ale cercetării din universităţi, din institute şi centre de cercetare, cu accent deosebit pe aspectele aplicative ale chimiei şi pe legăturile sale cu industria, protecţia mediului înconjurător şi lumea informatică. La această ediţie a conferinţei, au fost prezenţi nu mai puţin de 480 de specialişti din România, Franţa, Germania, Japonia, Republica Moldova şi Serbia, fiind programate 412 lucrări în domeniile chimie şi tehnologie chimică organică, chimie şi tehnologie chimică anorganică, chimia şi tehnologia polimerilor, inginerie chimică, chimie analitică şi protecţia mediului.

Două mese rotunde cu privire la dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea chimiei şi fundamentele brevetării în scopul valorificării ideilor cercetătorilor au completat programul conferinţei. „Industria chimică a intrat într-un con de umbră în România, după 1989. Din ce în ce mai puţini tineri vor să studieze chimia, tot mai puţini specialişti în chimie rămân să cerceteze în ţară şi doar patru dintre cele 18 combinate chimice existente în 1990 mai sunt operaţionale. Conferinţa Naţională în Chimie este singurul eveniment de marcă pentru profesioniştii din industrie, o şcoală pentru cei mai tineri şi o oportunitate de consacrare profesională pentru cei cu mai multă experienţă.

Anul acesta ne-am reunit din nou la Vâlcea cu speranţa şi ambiţia că putem găsi soluţii pentru ca industria chimică să redevină importantă în România”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim şi preşedintele Comitetului naţional de organizare a conferinţei. Dacă la conferinţa din anul 1974 au fost prezenţi la prima Sesiune de Comunicări Ştiinţifice 60 de participanţi şi au fost prezentate 20 de lucrări, în acest an numărul acestora este incomparabil mai mare. Oltchim SA este cel mai mare combinat petrochimic din România.

Fondat în 1966, acesta oferă produse chimice pentru clienţi din peste 80 de ţări. Combinatul chimic vâlcean este un jucător important pentru industria chimică regională, fiind numărul unu în Europa Centrală şi de Est la categoria de produse clorosodice,  polioli polieteri şi propenoxid. De asemenea, este al doilea jucător în regiune pe piaţa  policlorurii de vinil (PVC).

Leave a Response