Bani pentru profesori
Bani pentru profesori
Traian Guminski
Bani pentru profesori există. Pentru oferirea unui salariu decent cadrelor didactice se pot obţine banii tot de la cadrele didactice. În primul rând trebuie reglementată situaţia tuturor profesorilor universitari din ţară care au venituri uriaşe din cumularea retribuţiilor de la universităţi şi facultăţi cu cele din servicii de stat. Sunt cadre didactice care iau lefuri de la Guvern, de la Parlament, din primării, Consilii Judeţene, Prefecturi, Agenţii ale Statului etc.
În unele cazuri aceşti oameni ar trebui să lucreze câte 16 ore pe zi după numărul serviciilor pe care le au. Ceea ce este evident că nu este posibil. Trebuie aplicată legislaţia la sânge. Adică un om cu un contract de muncă pe 8 ore să nu mai poată avea decât contracte pentru cel mult alte 4 ore pe zi. Pentru că nimeni nu poate lucra constant mai mult de 12 ore. Apoi noul Guvern trebuie să renunţe la impozitarea de 16%, impozitare care de fapt nu a servit decât celor cu venituri mari şi foarte mari.
O impozitare de 10% a veniturilor lunare de până la 1000 de lei, o altă impozitare de 15 la sută pentru veniturile până la 2000 de lei lunar şi o impozitare de 25% pentru ce depăşeşte 2000 de lei lunar ar aduce bugetului sume bune fără a afecta marea parte a populaţiei care nici nu visează la salarii mai mari de 2000 lei lunar. Însă cel mai mult afectează bugetul evaziunea fiscală. Iar cadrele didactice sunt, fără supărare, printre principalii evazionişti fiscali.
Programul lor de lucru ( 18 ore pe săptămână pentru o normă întreagă) le permite să aibă fel de fel de alte activităţi. Majoritatea aducătoare de venituri la negru. Cine ar putea de exemplu să creadă că anul trecut doar 17 profesori au dat meditaţii pe bani în judeţul Vâlcea? Ei bine doar atâţia s-au înregistrat la organele fiscale şi au declarat venituri. Aproape că nu există părinte care să nu aibă copilul la meditaţie. În multe cazuri şi învăţătoarele fac meditaţii. Nu există profesor de limbi străine care să nu dea meditaţii.
Profesorii de limba română, matematică, fizică, biologie dau şi ei meditaţii. Majoritatea cadrele didactice se mai ocupă cu asigurări, vânzări de produse cosmetice, vânzări de fel de fel de produse ale unor companii care vând prin prezentarea produsului către clienţi şi fără a avea magazine. În perioada vacanţelor cadrele didactice pot lua şi ale joburi pe termen scurt. Cunosc chiar cazul unui profesor care timp de cinci ani lucra vară de vară în SUA. Ei bine toţi aceştia trebuie aduşi cu veniturile la lumină.
De exemplu poate fi dată o ordonanţă, lege, Hotărâre de Guvern prin care orice cadru didactic care este prins că obţine un leu nedeclarat să fie dat afară din învăţământ. În mod normal evaziunea fiscală trebuie pedepsită prin puşcărie. Aşa se face în statele membre UE. Lege e şi la noi dar cine să o respecte. Cine să bage un profesor la puşcărie, sau un doctor ? Măcar să îi lase pe profesorii care nu declară venituri fără loc de muncă. Poate aşa vor declara toţi veniturile. Din impozitele obţinute se poate obţine o sumă care să ajute statul să le mărească salariile.
Şi ar mai fi bani de obţinut din anularea pensiilor e boală. Nu e un secret pentru nimeni că sute de doctori din ţară au făcut averi ajutând oameni apţi de muncă încă să primească pensii de boală la acre nu aveau dreptul. Zeci de mii de pensionari pe caz de boală cotizează anual ( sau la şase luni) la doctori pentru a primi în continuare hârtia care atestă dreptul la o pensie nemeritată. Iar multe din pensiile pe caz de boală sunt mai mari decât cele ale unor oameni care au peste 70 de ani şi care au muncit la viaţa lor. În puşcării cu doctorii mituiţi, anulate pensiile nemeritate şi banii folosiţi pentru creşterea salariilor.