|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Şapte gospodării în pericol de prăbuşire în Laloşu 

Din cauza stopării lucrărilor de regularizare ale râului Olteţ

Şapte gospodării în pericol de prăbuşire în Laloşu

În cătunul Olteţan din comuna Laloşu, nu mai puţin de şapte gospodării sunt în pericol din cauza râului Olteţ, care şi-a mutat cursul la aproape 10 metri  de case. Coşmarul familiilor din Olteţan datează încă din 2005, atunci când zona a fost lovită de inundaţii. Direcţia Apelor Olt a decis să regularizeze râul,  banii aferenţi lucrării fiind alocaţi de către minister. Lucrările de regularizare s-au ridicat până acum la peste 50 de miliarde de lei vechi.

Deşi s-au realizat toate procedurile legale, lucrările de regularizare au fost însă amânate de mai multe ori, din cauza licitaţiilor contestate. Surpriza a venit din partea celor de la Ocolului Silvic Balş, care susţin că terenul pe care se execută lucrările de regularizare a râului Olteţ ar fi  proprietatea lor. În final, după ce acestea au fost amânate, reprezentanţii Ocolului Silvic Balş au obţinut şi o ordonanţă preşedinţială dată de Judecătoria Balş.

Prefectul  judeţului Vâlcea, Radu Renga s-a arătat destul de îngrijorat de situaţia creată de cei de la Romsilva Olt, care pun  în pericol gospodăriile cetăţenilor din Olteţan. „Dacă vom mai avea precipitaţii, vom îngropa tot ce am făcut până acum. Lucrări de miliarde de lei se vor duce pe apa sâmbetei, iar cele şapte gospodării vor fi puse în pericol”, susţine Renga. Prefectul mai spune că a făcut demersuri către Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, pentru a debloca situaţia critică în care se află cetăţenii din cătunul Olteţan.

Autorităţile locale susţin că vor face tot posibilul să reia lucrările de regularizare a Olteţului, chiar dacă cei de la Romsilva au cerut, fără dovezi, oprirea acestora la instanţa de judecată. „Nu avem voie să părăsim lucrările, mai ales în timpul iernii. Nu pot să înţeleg cum cei de la Romsilva Olt şi-au dat seama că se lucrează pe o zonă împădurită, când de fapt acolo nu există nici măcar un arbore. Lucrările sunt executate în proporţie de 60%. Sunt prea mulţi oameni în pericol ca să putem permite astfel de conflicte”, mai spune prefectul de Vâlcea.

Leave a Response