Mandate de arestare pentru 17 hackeri
Mandate de arestare pentru 17 hackeri
În urma percheziţiilor domiciliare organizate în mai multe judeţe din ţară, 17 persoane dintre cele 80 audiate au primit mandate de arestare preventivă emise de magistraţii Tribunalului Vâlcea, sub acuzaţia de a fi pătruns ilegal în sisteme informatice şi de a fi organizat licitaţii fictive pe internet, înşelând sute de cetăţeni străini. Cele 17 persoane fuseseră reţinute anterior în cadrul „Operaţiunii Univers 2” pe baza unor ordonanţe pentru 24 de ore. Avocaţii celor 17 persoane au făcut deja recurs la măsura judecătorilor. În cadrul acţiunii au fost făcute 41 de descinderi la domiciliile liderilor grupurilor şi ale principalilor membri ai acestora, dintre care 37 în Râmnicu Vâlcea, două în Bucureşti, una în Reşita şi una în Bârlad.
Prejudiciu impresionant
Cele 80 de persoane, majoritatea din Vâlcea, acuzate că au pătruns ilegal în sisteme informatice şi au organizat licitaţii fictive pe internet prin care au înşelat sute de cetăţeni străini au încasat peste două milioane de euro, bani cu care şi-au cumpărat apartamente şi autoturisme de lux. Anchetatorii au stabilit că membrii celor două grupări pătrundeau fără drept în sisteme informatice, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, de unde au reuşit să atragă sute de cetăţeni străini. „În acest mod, membrii reţelelor au dobândit peste două milioane de euro, cu care au achiziţionat apartamente şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup”, au comunicat reprezentanţii Poliţiei Române.
Hackerii au înşelat mai ales cetăţeni din Austria şi SUA producând un prejudiciu de două milioane de euro. Se estimează că le-au căzut victime peste 500 de cetăţeni americani şi austrieci. Autorităţile spun că este probabil cel mai mare prejudiciu adus vreodată de hackeri. Poliţiştii au declarat că nici unul dintre hackerii reţinuţi săptămâna trecută nu are vreo legătură cu cele 20 de persoane arestate în cazul Malwere în luna iunie.
Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au denumit acţiunea de săptămâna trecută Operaţiunea „Univers 2″. La aceasta participat 120 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Oradea, Iaşi, Serviciului de Supravegheri Operative Iaşi, Inspectoratelor de Poliţiei Judeţene Argeş şi Vâlcea, precum şi cadre ale Direcţiei General de Informaţii şi Protecţie Internă – Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Argeş. De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de 176 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Craiova şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea.
11 suspecţi au fugit peste graniţă
În afară de cele 17 persoane prezentate joi la Tribunalului Vâlcea, procurorii DIICOT au făcut cereri de arestare preventivă pentru încă 11 persoane care nu au fost găsite la domicilii şi despre care s-a stabilit că se ascund în alte state europene, urmând a se emite mandate de arestare europene şi pe numele acestora. De asemenea, s-a dat curs la opt comisii rogatorii solicitate de autorităţile austriece. IPJ Vâlcea a anunţat că nu are capacitatea să-i primească pe cei 17 arestaţi, astfel încât 10 dintre ei au fost trimişi în arestul IPJ Argeş, iar ceilalţi şapte au fost trimişi la IPJ Olt.
De asemenea, au fost prinse şase persoane împotriva cărora erau emise mandate de arestare europene de autorităţile austriece, care se află de asemenea în arest. Operaţiunea „Univers 2” a început la 22 octombrie cu 41 de descinderi domiciliare, dintre care 37 în municipiul Râmnicu Vâlcea, două în Bucureşti, una în Reşiţa şi una în Bârlad. Cu această ocazie au fost confiscate 20 de laptopuri, 88 de telefoane mobile, cinci unităţi centrale de computer, 12 hard disk-uri, şase modemuri, 23 de cartele SIM, două pistoale neletale, 17 card-uri, euro, precum şi sumele de 26.568 de lei, 15.495 euro şi 840 lire sterline. În momentul descinderilor majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind surprinşi chiar în când efectuau plăţi ilicite.