|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Vâlcea, pe locul trei în ţară la infracţiuni sesizate 

Vâlcea, pe locul trei în ţară la infracţiuni sesizate

Judeţul Vâlcea ocupă în prezent un nedorit loc trei în topul judeţelor unde sunt sesizate cele mai multe infracţiuni. Conform bilanţului Poliţiei judeţene Vâlcea, în anul 2008, volumul criminalităţii sesizate s-a menţinut la un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, judeţul Vâlcea având un volum de criminalitate de 2980, faţă de 2781 media pe ţară, cu un număr de 12207 infracţiuni, creşteri înregistrându-se în mediul urban, cu 14%, dar şi în mediul rural. Numărul dosarelor soluţionate a crescut, de asemenea cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu un volum de 1197,39, faţă de un media de 1038,35, situând judeţul pe locul 9 în ţară.

Infracţiunile judiciare, în creştere

Creşteri semnificative au fost înregistrate şi în domeniul criminalităţii judiciare, unde infracţionalitatea soluţionată a crescut cu 38%, iar procentul de rezolvare din totalul infracţiunilor sesizate a cunoscut o creştere cu 24%. În domeniul criminalităţii economico-financiare volumul infracţionalităţii sesizate a scăzut cu 5% în condiţiile în care soluţionarea şi infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 4%. „De remarcat este faptul că, în primele nouă luni ale anului au fost soluţionate 13 cauze complexe şi 4 infracţiuni la Legea 39/2003. A crescut şi procentul de identificare a autorilor” – a precizat comisarul şef Florian Marin, şeful IPJ Vâlcea.

Deficienţe de prevenire

Potrivit şefului IPJ Vâlcea, „putem înţelege în mai multe sensuri de ce criminalitatea sesizată creşte. Ori populaţia a căpătat mai multă încredere în instituţia poliţiei, apelând la intervenţia acesteia în rezolvarea tuturor problemelor cu care cetăţenii se confruntă, ori formaţiunile de ordine publică şi judiciar nu realizează o prevenire corespunzătoare pentru a  asigura un climat de linişte şi siguranţă în rândul cetăţenilor. Obligaţia noastră este aceea de a înregistra corect a fenomenul infracţional şi a propune soluţiile corespunzătoare prin parchetele competente. Din analiza structurală a infracţionalităţii se constată o creştere a infracţionalităţii sesizate în mediul urban cu 13,27%, concomitent cu creşteri înregistrate în mediul rural cu 1,09%.

O importanţă sporită şi o concentrare mai bună trebuie realizată nu numai pentru clarificarea infracţionalităţii sesizate de natură economico-financiară şi de natură judiciară, ci şi celor de altă natură, care deşi nu sunt nominalizate în mod special, acestea reprezintă o proporţie de 33,16% din totalul infracţionalităţii sesizate şi pot reprezenta o lipsă de garanţie socială şi de siguranţă civică a cetăţenilor.” – a mai menţionat acesta. Bilanţul IPJ Vâlcea relevă, de asemenea o scădere a infracţionalităţii economico-financiare sesizate cu 6% şi o creştere a celei de natură judiciară cu 10%, respectiv cu 7% la cele de altă natură. Dintre cele 4990 infracţiuni constatate, doar 960, şi 928 respectiv 18,59% au fost constatate în flagrant.

Mai multe omoruri

De asemenea, au fost înregistrate creşteri la infracţiunile comise cu violenţă (omor +6, tentativă omor +3, tâlhărie +6). „Rezultate negative au fost înregistrate şi în domeniul infracţionalităţii stradale, unde au fost înregistrate creşteri semnificative, situând judeţul Vâlcea pe locul 22 la infracţionalitatea stradală sesizată, cu o creştere de 53%.
În această perioadă s-a constatat că a crescut considerabil numărul furturilor – cu 14% şi ce este mai alarmant este faptul că 84,33% din acestea au rămas cu AN şi că 67,06% au fost comise pe timpul nopţii, dintre care numai două cazuri au fost constatate în flagrant. Ponderea furturilor stradale o deţin în continuare furturile din auto, care reprezintă 66,26% din totalul infracţiunilor de furt, 86,66% dintre ele rămânând cu autori necunoscuţi.” – a mai precizat şeful poliţiei.

Puţine dosare soluţionate în instanţă

Acesta a subliniat de asemenea că foarte puţini inculpaţi ajung în instanţă în urma referatelor întocmite de poliţiştii care efectuează cercetarea penală. „Procentul de trimitere în judecată se menţine la nivel scăzut, în condiţiile în care schimbarea de soluţii se menţine la un nivel ridicat, din cauze obiective şi subiective determinate uneori de uşurinţa cu care se avizează începerea urmăririi penale, de calitatea slabă a actelor premergătoare întocmite de lucrătorii formaţiunilor operative şi în special de necunoaşterea legislaţiei şi manifestarea unei slabe pregătiri profesionale la nivelul lucrătorilor poliţiei judiciare. Tot mai accentuat se constată că, în mod greşit, unii poliţişti nu propun soluţii în dosarele instrumentate, ţinând cont numai de recomandarea procurorului, ceea ce conduce la descalificare şi la slăbirea conştiinţei profesionale, uneori, din dorinţa de a nu se înregistra cu restituiri.

În acest context, infracţionalitatea stradală nu va putea fi controlată şi prinderile în flagrant se vor menţine la procente nesemnificative atâta timp cât dispozitivele de siguranţă publică şi patrulare vor continua să se deplaseze numai cu autoturismele din dotare, renunţând la organizarea şi desfăşurarea unor pânde, precum şi la deplasările în mod special în locurile greu accesibile şi pretabile manifestării infractorilor. Supravegherea modului în care poliţiştii îşi fac datoria, precum şi schimbul permanent de informaţii între structuri  şi acţiunile comune în care să se angreneze efectivele structurilor pe line de prevenire a criminalităţii rămâne în continuare factorul determinant în creşterea eficienţei muncii pe linia diminuării infracţionalităţii.” – a mai precizat şeful IPJ Vâlcea.

Leave a Response