|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Hackerii arestaţi puşi peÔǪstand-by 

Hackerii arestaţi puşi pe…stand-by

• Curtea de Apel Piteşti a amânat judecarea recursului în cazul persoanelor reţinute pentru fraude informatice

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis zilele trecute amânarea judecării recursului introdus de avocaţi la măsura luată de procurorii DIICOT Vâlcea de arestare preventivă pe 29 de zile a celor 17 persoane reţinute pentru fraude pe internet. Magistraţii piteşteni au hotărât ca judecarea recursului să aibă loc săptămâna aceasta. Potrivit judecătorului Paula Andrada Cotovanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, şedinţa a durat o oră şi jumătate, iar hotărârea magistraţilor a fost luată pentru a se permite apărătorilor celor 17 persoane arestate preventiv să ia la cunoştinţă despre conţinutul cauzei, care depăşeşte 50 de volume.

Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa celor 17 persoane şi a avocaţilor acestora.”, a declarat Paula Andrada Cotovanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti. Magistraţii Tribunalului Vâlcea au emis, în noaptea de joi spre vineri, mandate de arestare preventivă pe numele a 17 persoane din cele 80 acuzate că au pătruns ilegal în sisteme informatice şi au organizat licitaţii fictive pe internet, înşelând sute de cetăţeni străini. Cele 17 persoane fuseseră iniţial reţinute în baza unor ordonanţe pentru 24 de ore.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Vâlcea, judecătorii au decis ca cercetările să continue cu cei 17 învinuiţi în stare de arest, aceştia fiind în prezent în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea. Cele 80 de persoane, majoritatea din Vâlcea, acuzate că au pătruns ilegal în sisteme informatice şi au organizat licitaţii fictive pe internet prin care au înşelat sute de cetăţeni străini, au încasat peste două milioane de euro, bani cu care şi-au cumpărat apartamente şi autoturisme de lux.

Poliţia Română a anunţat, joi, că anchetatorii au stabilit că membrii celor două grupări pătrundeau fără drept în sisteme informatice, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, de unde au reuşit să atragă sute de cetăţeni străini. „În acest mod, membrii reţelelor au dobândit peste două milioane de euro, cu care au achiziţionat apartamente şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au declanşat, miercuri dimineaţă, operaţiunea „Univers 2”, pentru destructurarea unor grupări specializate în fraude informatice. În cadrul acţiunii, au fost făcute 41 de descinderi la domiciliile liderilor grupurilor şi ale principalilor membri ai acestora, din care 37 în Râmnicu Vâlcea, două în Bucureşti, una în Reşita şi una în Bârlad.

Anchetatorii au ridicat pentru cercetări o serie de obiecte şi înscrisuri care au fost folosite la comiterea de infracţiuni, printre care 20 de laptopuri, 88 de telefoane mobile, cinci unităţi centrale, 12 hard diskuri, modemuri, 23 de cartele SIM, două pistoale neletale, 17 carduri, şase memory stick, 744 de CD-uri, 109 DVD-uri, precum şi 26.568 de lei, 15.495 de euro şi 840 de lire sterline. În momentul descinderilor, majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind surprinşi chiar în când efectuau plăţi ilicite.

Cele două grupări infracţionale s-au constituit în cursul anului 2007, sub coordonarea lui Gheorghe Marius Ivan şi Ion Andrei. Membrii grupărilor postau pe internet anunţuri de vânzare a unor bunuri pe care nu le deţineau în realitate. Astfel, folosindu-se de site-uri false de „escrow” şi datele unor cărţi de credit ale altor persoane, membrii grupărilor au indus în eroare mai multe persoane, cărora le-au solicitat transferul unor sume de bani prin Western Union şi MoneyGram, reprezentând contravaloarea produselor oferite spre vânzare. După încheierea tranzacţiilor, datele transferurilor erau comunicate altor persoane, care încasau banii de la diferite unităţi bancare din ţară sau din străinătate. Încasarea banilor din străinătate s-a făcut prin folosirea de acte şi identităţi false.

Leave a Response