|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Mircia Gutău a obţinut o nouă strămutare a procesului 

Mircia Gutău a obţinut o nouă strămutare a procesului

Edilul Râmnicului, Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu, acuzaţi de luare de mită şi complicitatea la luare de mită au reuşit să obţină din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) strămutarea procesului  aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia la Curtea de Apel Constanţa. Ultimele două înfăţişări în procesul celor doi edili ai Râmnicului nu s-au putut desfăşura  din cauza că atât Mircia Gutău cât şi Nicolae Dicu au invocat  mai întâi faptul că avocaţii lor au probleme de sănătate după care a survenit rezilierea contractului cu toţi apărătorii.

Chiar dacă instanţa a admis cele două cereri de amânare venite din partea lui Gutău şi Dicu, judecătorii Curţii  de Apel din Alba Iulia le-a pus acestora în vedere ca, până pe 28 octombrie, când se fixase un nou termen, să îşi ia măsuri de asigurare a apărării, în caz contrar urmând să fie asistaţi de avocaţi din oficiu. Primarul Râmnicului a decis însă că doreşte ca procesul să fie strămutat, aşa că a înaintat instanţei de judecată cererea. Pronunţarea ÎCCJ a survenit miercuri, decizia Completului 2 de judecată al Secţiei Penale fiind aceea de strămutare a procesului la Curtea de Apel Constanţa.

Amânări repetate

La Curtea de Apel Alba Iulia, actualul proces al celor doi edili a fost marcat de amânări repetate. La primul termen, pe 13 mai, cauza s-a amânat la cererea celor doi inculpaţi, care au solicitat răgaz pentru angajarea unor apărători. Apoi, pe 6 iunie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut amânarea procesului pentru a se putea efectua o nouă audiere a principalului martor al acuzării, omul de afaceri vâlcean Constantin (Crinu) Popescu. După încă trei săptămâni, procesul a fost amânat din nou, pentru data de 16 septembrie, din cauza lipsei lui Popescu. Pe 16 septembrie, Constantin Popescu a fost adus cu mandat în faţa judecătorilor, explicând că motivul absenţei sale la termenul precedent a fost citarea la o adresă greşită.

2006, anul de cumpănă pentru Gutău

Cei doi au fost reţinuţi în luna iulie a anului 2006 şi trimişi în judecată la Tribunalul Vâlcea în stare de arest preventiv, sub acuzaţiile de luare de mită şi, respectiv, de complicitate la luare de mită. Potrivit actului de acuzare, primarul Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu ar fi pretins omului de afaceri Constantin Popescu suma de 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Popescu i-a reclamat pe cei doi la DNA iar procurorii anticorupţie au organizat, pe 6 iulie 2006, un flagrant la restaurantului unui hotel din Râmnicu Vâlcea, în urma căruia a fost reţinut Nicolae Dicu, având asupra lui 20.000 de euro marcaţi cu cuvântul ‘mită’. A doua zi, procurorii l-au reţinut şi pe primar, despre care spun că, de fapt, ar fi fost destinatarul banilor. Ulterior, cei doi au fost arestaţi preventiv.

Reprimiţi cu braţele deschise în partid

Scandalul mitei i-a determinat şi pe reprezentanţii PDL , unde Gutău deţinea funcţiea de preşedinte al organizaţiei municipale, iar Dicu cea de vicepreşedinte, să îi excludă din partid. Ce doi au negat mereu că i-ar fi solicitat bani omului de afaceri din Vâlcea şi şi-au susţinut nevinovăţia în  instanţele de judecată. Conducerea PDL a luat la începutul acestui an decizia de a-l reprimi în partid pe Mircia Gutău, fiind conştienţi că au greşit excluzându-l din partid.

Mircia Gutău şi-a redobândit funcţia de preşedinte al organizaţiei locale Râmnicu Vâlcea şi a reuşit să mai câştige un nou mandat la alegerile locale din iunie cu un scor de peste 70 la sută. Fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost şi el reprimit în partid însă a preferat să stea departe de lumea politică. Nu a mai candidat pentru nici o funcţie, însă în acest moment el ocupă funcţia de preşedinte în Consiliul de Administraţie al societăţii Acvarim, operatorul local de apă şi canalizare în municipiu.

Leave a Response