|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Privatizarea OLTCHIM se amână cu şase luni 

Privatizarea OLTCHIM se amână cu şase luni

• AVAS a elaborat un plan de sprijinire a OLTCHIM, plan ce va fi pus în aplicare înainte de privatizarea companiei

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a recunoscut în mod oficial zilele trecute, că privatizarea OLTCHIM Râmnicu Vâlcea va fi amânată. „Nici nu se mai pune problema unei privatizări rapide acuma, fiindcă am dat mandat pentru majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor care erau înregistrate.

Cu privatizarea va mai trebui să stăm puţin pentru că va trebui să implementăm planul de salvare, un plan pe şase luni care să-i dea voie să treacă de criza care-l afectează şi care nu ţine neapărat de societate, ci de mediul în care funcţionează şi are contracte”, a afirmat Atanasiu. Tot Atanasiu a precizat că AVAS, acţionarul majoritar al combinatului, nu va renunţa la creanţele pe care le are la OLTCHIM şi a repetat că datoriile companiei vor fi vândute la valoarea lor nominală în momentul privatizării combinatului. Planul de sprijinire a OLTCHIM va fi pus în aplicare înainte de privatizarea companiei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vrea să elaboreze un plan de susţinere a combinatului OLTCHIM pe timp de criză, similar cu cele anunţate de autorităţile din întreaga lume, inclusiv sub forma unui împrumut, pentru a ajuta compania în contextul crizei financiare, şi va anunţa Comisia Europeană despre această operaţiune. „Am discutat cu administraţia OLTCHIM şi încercăm un program de revitalizare a activităţii. Vreau să îl întocmim în aceste zile şi să îl notificăm şi Comisiei Europene. Dacă e nevoie să presupună şi o infuzie de capital sub formă de împrumut, deci un ajutor de salvare cum se numeşte în legislaţia europeană, o să apelăm şi la asta”, a declarat Teodor Atanasiu.

În trimestrul III din acest an, OLTCHIM a înregistrat profit pe total activitate, reuşind astfel să diminueze pierderea realizată în primele şase luni ale acestui an şi să depăşească cu 153% rezultatul din aceeaşi perioadă a anului 2007. De remarcat este faptul că societatea a obţinut acest profit în condiţiile în care activitatea sa a fost afectată de opririle determinate de incidentele tehnice înregistrate de Arpechim Piteşti, furnizorul principalelor materii prime de bază respectiv, etilenă şi propilenă.

Întreruperile în funcţionare au cumulat 8 zile în luna august şi 18 zile în luna septembrie, perioadă în care instalaţiile au funcţionat la 40% din capacitate. „În condiţii normale de funcţionare societatea îşi programase indicatorii de producţie şi cei economico-financiari astfel încât să recupereze integral, până la sfârşitul anului, pierderea înregistrată în semestrul I. Eforturile şi preocuparea deosebită din partea managementului au demonstrat că, chiar în condiţiile vitrege de funcţionare, s-a reuşit realizarea de profit pe total activitate.

Pentru trimestrul IV al acestui an, deşi se întrevede o perioadă grea, determinată de contextul actualei crize, preliminăm realizarea profitului din exploatare şi în final un profit general de 9 milioane de euro. Principalul obiectiv al managementului în această perioadă ca şi element determinant în existenţa şi funcţionarea societăţii îl constituie menţinerea tuturor pieţelor de desfacere pe care societatea este prezentă”, a declarat Constantin Roibu, managerul general de la OLTCHIM.

Leave a Response