|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Sistem nedrept 

Sistem nedrept

Traian Guminski

Toată lumea a lăudat faptul că la alegerile care vor avea loc în 30 noiembrie nu se mai votează liste ci oameni. Foarte puţini români ştiu însă că sistemul de vot este nu numai nedrept dar uneori şi ilogic. Dacă la nivel naţional nu se poate vorbi de o prea mare denaturare a votului populaţiei la nivel local vor fi foarte multe rezultate care vor părea extrem de nedrepte locuitorilor din colegii.

Pentru jurnaliştii care au studiat modul de distribuire a mandatelor pare de neînţeles de ce la votul uninominal din vară , pentru alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene s-a mers pe un sistem şi acum se procedează altfel. S-a făcut multă propagandă cu lozinca votăm oameni nu liste. De fapt în 30 noiembrie mai puţin de un sfert din deputaţi şi senatori vor fi aleşi direct.

Cei care vor reuşi să obţină jumătate din voturile electorilor prezenţi la vot vor fi aleşi direct. Tot e un pas. Din păcate poţi să obţii majoritatea absolută într-un colegiu şi să nu intri în Parlament dacă partidul tău nu a făcut la nivel naţional pragul electoral. Şi acesta este un lucru rău. Nedrept. La fel de nedrept este şi cazul în care un candidat independent obţine cel mai mare număr de voturi într-un colegiu ( poate chiar 49%) dar nu merge în Parlament pentru că nu a obţinut jumătate plus unu din acel colegiu.

Este foarte posibil ca 10-15 la sută din populaţie să voteze candidaţi independeţi sau a unor parttide care nu vor intra în Parlament. Lucru care înseamnă că acel segment din populaţie nu va fi reprezentat. La fel de posibil este ca o formaţiune să obţină puţin peste pragul electoral ( PRM de exemplu) dar să nu aibă nici un candidat situat pe primul loc în vreun colegiu. Va primi peste 15 mandate de deputat. Unde le va primii? Păi în Colegii electorale unde majoritatea populaţiei a votat cu alţi candidaţi.

Poate chiar în colegii în care lumea a dat 15.000 de voturi unui alt candidat în timp ce acela care va ajunge deputat abia a strâns 1000 de voturi. Redistribuirea mandatelor de la nivel naţional va duce la situaţii paradoxale în care partide cu 20 la sută din voturile dintr-un judeţ vor avea mandate mai multe în acel judeţ decât un partid cu 40-45 % din voturi. Vor fi o mulţime de deputaţi care s-au situat pe locul 2,3 în colegiile respective.

Pot să se situeze şi pe locul patru şi să iasă. Vor fi judeţe în care candidaţii cu rezultate bune dintr-un partid nu vor intra în timp ce colegii de ai lor din acelaşi judeţ care au obţinut voturi mai puţine decât ei să se vadă în Parlament. Dar cel mai grav este că există reala posibilitate ca numărul parlamentarilor să crească. Să fie colegii în care să fie atribuite mandate de deputaţi sau senatori la doi candidaţi.

O să vedeţi că acest lucru se va întâmpla deşi legea spune altceva. Dar legea se bate în cap cu altă prevedere legală. Pentru că dacă toate colegiile din ţară ar fi câştigate direct de candidaţii a două partide dar în parlament ar trebui să intre reprezentanţii a 5 partide după numărul total de voturi exprimate este logic ca unele colegii să fie dublate.

Poate cel mai curat sistem ar fi fost un sistem de vot cu două tururi de scrutin , fără prag electoral. Şi aşa ar fi existat posibiliattea ca mare parte din populaţie să nu e reprezentată dar măcar parlamentarii ar fi fost aleşi, fiecare, de majoritatea populaţiei prezentă la vot din colegiul respectiv. Şi ar fi avut o mai mare legitimitate.

Leave a Response