|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Nereguli majore la Ambulanţă! 

Nereguli majore la Ambulanţă!

• Întârzieri în preluarea solicitărilor, lipsa ambulanţelor şi completarea incorectă a foilor de parcurs Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea a finalizat săptămâna trecută controlul efectuat la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, în conformitate cu OMSP nr.1810/30.10.2008. Controlul a fost efectuat de o comisie formată din reprezentanţi ai ASP şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, concluziile fiind înaintate Ministerului Sănătăţii Publice.

Fără medic care să coordoneze dispeceratul

Comisia a constatat deficienţe chiar la dispecerat, cea mai importantă problemă fiind absenţa unui medic coordonator de tură în majoritatea timpului în staţia centrală, astfel că în staţii şi substaţii activitatea de dispecerat este lăsată la latitudinea celor prezenţi în acestea. Comunicarea dintre dispeceratul central şi echipaje aflate în misiune, mai ales în zona de sud-vest este foarte greoaie, astfel că media solicitărilor cu răspuns întârziat (20-25% în tura de zi şi 16% în tura de noapte) este cu mult mai mare în tura de zi decât în cea de noapte.

Ambulanţe întârziate

Numărul mediu de solicitări la care se întârzie mai mult de o jumătate de ora este de 1-2 în tura de zi şi 0,5-1 în tura de noapte. Toate întârzierile au drept cauză lipsa ambulanţelor şi se rezolvă de cele mai multe ori prin chemarea de la domiciliu a altor echipaje. O cauză des întâlnită a lipsei de ambulanţe este transferul către clinicile universitare a mai multor bolnavi şi în spitalele din judeţ în aceeaşi zi, majoritatea solicitărilor fiind pentru echipaj cu medic.

Pacienţii aduşi cu ambulanţa la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt preluaţi fără întârziere de personalul de la triaj, iar foile de solicitare verificate conţin semnătura şi parafa celui care a preluat bolnavul la UPU. În ceea ce priveşte colaborarea şi aplicarea prevederilor protocoalelor de colaborare încheiate cu unităţile de poliţie, ISU şi alte instituţii s-a constatat că acestea se respectă şi aplică fără disfuncţii majore.

În schimb, nu există un raport zilnic al directorului tehnic pentru defecţiunile semnalate la ambulanţe, nu toate foile de parcurs poartă viza de control tehnic, iar la plecare în cursă, conducătorii auto nu completează pe foaia de parcurs ora plecării, traseul, ora sosirii la locul solicitat, ora plecării de la locul solicitat, ora sosirii la UPU şi ora întoarcerii în staţie. Toate aceste date se completează la sfârşitul programului şi se corelează cu foile de solicitare.
Fără sancţiuni

În urma acestui control, comisia a propus o serie de măsuri în vederea eliminării deficienţelor constatate, măsuri care privesc mai ales îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei activităţii medicale prin coordonarea medicală a dispeceratului central, cel puţin 80% din timp în tura de zi şi 50% în tura de noapte; analiza lunară a anulărilor şi întârzierilor la solicitare şi prezentarea concluziilor şi a măsurilor propuse în cadrul Colegiului Director.

Se mai impune de asemenea analiza lunară a solicitărilor pentru urgenţe majore şi prezentarea rezultatelor medicilor din Ambulanţă, dar şi întocmirea raportului privind defecţiunile semnalate la ambulanţe, aplicarea vizei de control tehnic pe foile de parcurs şi completarea corespunzătoare a acestora. Nu s-au aplicat însă sancţiuni.

Leave a Response