Râmnicu Vâlcea, capitala mondială a criminalităţii informatice
Infracţiuni informatice, cu miile
Râmnicu Vâlcea, capitala mondială a criminalităţii informatice
În primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate aproximativ 900 de cazuri de infracţiuni informatice, precum licitaţii false, phishing, furt de identitate şi clonare a unor carduri de credit. Ultima operaţiune, desfăşurată în octombrie, a dus la arestarea a 80 de persoane, care făceau parte dintr-o reţea internaţională care organiza licitaţii false pe internet.
Alţi 38 de cetăţeni români, vietnamezi şi americani au fost arestaţi de autorităţile române în colaborare cu FBI, la începutul lunii mai. „Principala noastră dificultate este legată de caracterul transnaţional al criminalităţii informatice“, a declarat Virgil Spiridon, membru al Departamentului de Combatere a Criminalităţii Informatice. O altă dificultate o constituie metodele din ce în ce mai sofisticate ale infractorilor şi slaba pregătire a poliţiştilor în acest domeniu. Secţiile de Poliţie nu sunt echipate cu aparatură tehnologică performantă.
Râmnicu Vâlcea, un oraş cu 100.000 de locuitori, a fost supranumit „capitala mondială a criminalităţii informatice”, din cauza numărului mare de persoane care comit astfel de fraude şi provin din această localitate. Peste 40 de hackeri au fost arestaţi în judeţul Vâlcea de la începutul anului, în cooperare cu agenţii FBI.
Aceştia i-au ajutat pe poliţiştii români la reţinerea unui tânăr internaut care îşi spunea Vlăduţ, acuzat că a provocat pierderi de milioane de dolari site-ului de licitaţii online eBay. O altă anchetă a dus la arestarea unui tânăr român acuzat că a pătruns în serverele NASA şi a provocat pagube de 1,5 milioane de dolari. Tânărul a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 240.000 de dolari, potrivit Chicago Tribune.