|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Poluatorii apelor, luaţi în vizor de Direcţia Apelor 

Poluatorii apelor, luaţi în vizor de Direcţia Apelor

Reprezentanţii Direcţiei Apelor (DA) Olt sunt decişi să ia măsuri riguroase pentru a reduce gradul de poluare a apelor în cadrul programului de măsuri privind reducerea presiunilor cauzate de aglomerările umane din cadrul bazinului hidrografic Olt. Mai grav este faptul că reprezentaţii DA Olt au ajuns la concluzia că oamenii sunt cei care care poluează apa, dar în acelaşi timp o şi consumă. Conducerea DA Olt s-a arătat nemulţumită de modul în care primăriile locale se implică în rezolvarea problemei şi susţine că judeţul Vâlcea este printre cele codaşe în ceea ce priveşte calitatea apei.

Premiu pentru campania „Apele Curate”

Directiva Cadru Apă este o lege europeană pe care statele membre UE trebuie să o implementeze şi să o aplice şi impune elaborarea Planului de Management la nivel de bazin hidrografic, în scopul atingerii calităţii ecologice şi chimice a apelor (starea bună a apei) până în anul 2015, prin reducerea poluării apelor provocată de activitatea umană, industrială şi agricolă. De altfel, Administraţia Naţională „Apele Române” a câştigat premiul Green Awards 2008 la categoria Best Green International Campaign, în cadrul festivalului internaţional al campaniilor de mediu cu acelaşi nume, desfăşurat la Londra.

„Să păstrăm apele curate!”, a fost o campanie derulată de ANAR, la nivel naţional, în perioada martie-noiembrie 2008. „Este pentru prima dată în istoria Administraţiei Naţionale Apele Române” când iniţiază şi mai ales ajunge să fie premiată în cadrul unui concurs internaţional prestigios, alături de instituţii cu tradiţie în domeniul campaniilor de media şi publicitate, pe probleme de protecţia mediului.”, Marius Postelnicescu, director general Apele Române. Bugetul de campanie alocat de ANAR a fost în jur de 50.000 de euro, din fonduri proprii.

Primarii, indiferenţi

Deşi doreşte ca programele iniţiate să fie puse în aplicare, directorul DA Olt Tudor Şindilaru susţine că nu există comunicare între administraţiile locale ceea ce face ca măsurile să nu poată fi luate corespunzător. Potrivit declaraţiilor lui Şindilaru, judeţul Vâlcea nu este singurul care se confruntă cu astfel de neînţelegeri administrative. Directorul DA Olt este de părere că multe dintre şedinţele pe care reprezentanţii locali le desfăşoară sunt mai mult de ochii lumii, nicidecum pentru a soluţiona problema. „Judeţul Vâlcea nu este un caz singular unde administraţiile locale nu se consultă, ci mai grav, chiar simulează aceste consultaţii. Astfel de practici pot conduce la urmări grave, precum sistarea apei unei întregi localităţi, datorită faptului că nu sunt atinse normele de calitate ecologică şi chimică ale apei sau utilizarea acesteia în continuare de către oameni cu riscul de a se îmbolnăvi”, a declarat Tudor Şindilaru.

Acesta susţine că o mai bună comunicare între toţi factorii implicaţi ar putea ajuta la implementarea unui proiect ce vizează măsurile pentru reducerea poluării cauzate de aglomerările umane, la nivelul apelor de suprafaţă şi subterane din Bazinul Hidrografic Olt. ” Nu ştiu care ar fi soluţia în cazul poluării apelor.Sunt foarte multe zone unde oamenii aruncă deşeurile direct în ape. Datele sunt îngrijorătoare.Nici măcar amenzile aplicare administraţilor locale nu soluţionează nimic.Fiecare primar trebuie să înveţe să îşi gospodărească localitatea  nu numai  în ceea ce priveşte drumurile sau sistemul de iluminat ci şi pentru îmbunătăţirea calităţii apei”, susţine Şindilaru.

Principalii poluatori, sancţionaţi

Potrivit datelor DA Olt, judeţul Vâlcea se află pe locul patru din punct de vedere al calităţii apei, un loc codaş la nivel naţional.” Oamenii trebuie să înţeleagă că este absolut necesar să păstrăm apele curate şi nu să aruncăm deşeuri. E vorba despre sănătatea noastră”, mai spune şeful DA Olt. Conducerea DA Olt va avea în vedere toţi factorii care au devenit surse de poluare pentru ape începând cu industria, agricultura, alterările hidromorfologice până la aglomerările umane şi se vor lua măsuri pentru reducerea presiunii chimice şi alterării hidromorfologice, precum şi măsuri de verificare a stării şi calităţii apei. Principala societate de distribuţie a apei potabile din judeţul Vâlcea, Apavil are în plan o serie de măsuri ce urmăreşte extinderea reţelei de distribuţie.

Cu toate acestea reprezentanţii Apavil se lovesc de  probleme din cauza reţelelor de apă destul de vechi şi uzate.”Am preluat în reţea localităţile Dăeşti, Vlădeşti şi Brezoi.Problema cea mai gravă este la distribuţie, iar acest incovenient va continua până se vor reabilita reţelele. La Govora apar probleme în perioada ploioasă, dar se încearcă menţinerea în parametri normali de potabilitate. Cele mai multe depăşiri sunt la fosfor şi clor, în Călimăneşti. În acest moment, reţeaua de distribuţie se extinde, iar până la sfârşitul anului 2009 va ajunge la Băbeni”, a declarat Silvia Vlădulescu, Biroul Calitatea Apei APAVIL.

Leave a Response