CET GOVORA pregăteşte reduceri de personal
• După ce OLTCHIM a disponibilizat 550 de angajaţi,
CET GOVORA pregăteşte reduceri de personal
• peste 30% din veniturile CET Govora provin de la Combinatul Chimic
Adunarea Acţionarilor de la întreprinderea CET Govora a aprobat luna trecută modificarea organigramei companiei, cu începere de la 1 ianuarie 2009, la doar 1.300 de salariaţi, cu peste 250 mai puţini. Pe de altă parte, trebuie să spunem că producătorul de energie CET Govora, al cărui acţionar unic este Consiliul Judeţean Vâlcea, intenţionează să contracteze un credit în valoare de 300 miliarde lei vechi de la Alpha Bank, pentru finanţarea activităţilor curente.
Anul trecut, cifra de afaceri a CET Govora s-a ridicat la suma de circa 75 milioane euro, cu următoarea defalcare pe clienţi: 31,6 milioane euro încasări de la Electrica, 22,2 milioane euro venituri de la SC Oltchim SA, 9,6 milioane euro venituri de la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, iar restul de la populaţia Râmnicului. Din punctul de vedere al utilizării capacităţii instalate de producţie a energiei electrice, CET Govora este obligată, mai ales vara, să producă multă energie electrică în condensaţie, ceea ce îi reduce performanţele energetice (randamentul global mediu anual),
Performanţele energetice în cogenerare sunt puţin diminuate faţă de cele obişnuite unor CET cu capacităţi instalate de 200 MW, din cauza uzurii fizice, dar mai ales a uzurii lor morale, ceea ce impune în perspectivă modernizarea sa cu echipamente energetice moderne, cu performanţe energetice superioare şi reabilitarea unora dintre echipamentele existente cu durate remanente de viaţă mari.
Posibilitatea de producţie majoritară a căldurii sub formă de abur în scopuri tehnologice – industriale pentru platforma chimică adiacentă reprezintă un mare avantaj pentru CET Govora, ceea ce îi permite realizarea unor performanţe energetice, dar mai ales economice, superioare. Recent, autorităţile judeţului Vâlcea au finalizat documentaţia în vederea finanţării programului de retehnologizare a CET Govora pe un proiect în cadrul Axei 3 din Programul Operaţional Sectorial de Mediu.
S-a evidenţiat faptul că societatea CET Govora îşi propune să devină pentru următorii 20 de ani cel mai bun partener naţional pentru furnizarea de utilităţi industriale şi servicii publice. Societatea CET Govora are un program major de retehnologizare, dar în cadrul acesteia este obligatoriu ca să producă din ce în ce mai multă energie verde până în anul 2020. Costurile retehnologizării numai în cadrul centralei termice se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro, iar pe energie verde la 102,5 milioane de euro.
Perspectivele CET Govora, ca principal furnizor de căldură al tuturor consumatorilor aflaţi în perimetrul municipiului, depind la rândul lor de starea tehnică a echipamentelor, de nivelul performanţelor realizate, dar şi de calitatea managementului şi de forţa financiară a proprietarului acestei întreprinderi în următorii 20-30 de ani. Actualul sistem de alimentare cu căldură al municipiului Râmnicu Vâlcea cuprinde 68 puncte termice, din care 39 concesionate de CET Govora ca operator şi 29 concesionate de alţi operatori.