|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Vâlcea nu mai are parlamentari paraşutaţi 

Pentru prima dată după 18 ani !

Vâlcea nu mai are parlamentari paraşutaţi

Colegiul Horezu câştigat la mustaţă de PSD

Una dintre cele mai aprige bătălii pentru funcţia de deputat s-a dus în Colegiul Horezu. Aici PDL a avut un luptător extraordinar. După cum puteţi citi din rezultatele finale Ion Tudor de la PDL a fost cel mai bun candidat al democrat liberalilor din judeţ. Deşi a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre cei 6 candidaţi ai PDL, deşi PDL a primit prin redistribuire două mandate de deputat în Vâlcea, datorită imperfecţiunile legii Ion Tudor nu a ajuns deputat. În schimb au ajuns doi colegi de-ai săi de partid care ar trebui să îi mulţumească.

Este uşor de prevăzut că într-o zonă în care din 17 primării PSD are 11 şi PC -2 probabil orice alt candidat ar fi avut PDL nu reuşea să facă faţă PSD. Aurel Vlădoiu ar fi câştigat colegiul cu jumătate plus unu ceea ce însemna că foarte probabil PSD ar mai fi luat un mandat în Râmnic şi ar fi avut 4 deputaţi. Şi liberalul Emilian Frâncu trebuie să îi mulţumească lui Ion Tudor. O victorie zdrobitoare a lui Vlădoiu ar fi mărit şansele lui Ştefan Prală de a deveni al doilea senator PSD de Vâlcea şi l-ar fi trimis pe liberal acasă.

Remarcabil şi rezultatul bun al lui Ilie Fârtat care a obţinut în acest colegiu scorul partidului deşi s-a confruntat cu doi politicieni remarcabili. În interesul PNL era însă ca Tudor să obţină mandatul de deputat în acest colegiu. O sută de voturi date de liberali lui Tudor l-ar fi scos pe Vlădoiu din cursă iar supremaţia PDL din municipiu ar fi luat sfârşit. În acelaşi timp se crea şi o breşă într-o zonă pesedistă.

Breşă de care puteau profita şi liberalii. În acelaşi timp echipa de campanie a candidatului Ion Tudor ar fi putut accepta pe final de campanie sprijinul unui ziar care, distribuit eficient, avea şanse să schimbe 40 de votanţi ai PSD care ar fi votat cu Ion Tudor. Ziariştii care l-au denigrat direct sau indirect pe candidatul PDL ar trebui să îi ceară scuze.

Zvetlana Preoteasa, trădată de liberali dar şi de primari mincinoşi

Rar ne-a fost dat să vedem o campanie mai elegantă, directă, făcută cu bani puţini şi cu oameni şi mai puţini, ca a candidatei Zvetlana Preoteasa desemnată de PNL Vâlcea să se lupte cu sărăcia zonei pesediste din jurul Drăgăşaniului şi cu incultura unui candidat obişnuit de mulţi ani să cumpere voturi cu bere şi mici de la rudari şi alţi sărăntoci. Liberala a pornit în campanie târziu şi a petrecut multe zile prin minister încercând să ajute primari din Colegiul Drăgăşani.

A ajutat direct o grămadă de administraţii chiar dacă uneori acest ajutor însemna bani mai puţini pentru alte judeţe, microbuze şcolare mai puţine în alte judeţe ( unde au fost nedreptăţiţi primari liberali). Toţi primarii s-au purtat frumos cu ea, i-au promis sprijin şi au minţit-o. Probabil nu acest lucru o doare acum cel mai tare ci faptul că a fost trădată de primari liberali şi de consilieri care „au primit ordin să voteze împotriva mea şi să îl sprijine pe Bleotu “. Doamna ministru secretar de stat nu exagerează.

Rezultatele arată clar  „blaturi” între candidatul la Senat al PNL şi candidatul la Camera Deputaţilor al PSD. Cel mai elocvent este cel de la Orleşti unde candidatul PSD la Senat a fost lucrat sistematic de colegul său Bleotu. În fine dacă asta au vrut probabil asta merită cei care i-au acordat votul unui individ care s-a îmbogăţit fără măsură, fără discernământ şi care nici măcar nu a trecut în atâţia ani de când zace prin Parlament prin şcolile şi primăriile din Vâlcea.

Liberala a dat ghiozdane şi rechizite pentru toţi copiii care au mers în clasa I, a trimis câte 10 copii din familii sărace, din fiecare localtate, în tabere la mare, a dotat primăriile cu microbuze, a acordat sprijin financiar bisericilor şi şcolilor, a purtat o campanie decentă, a promovat votul uninominal şi a văzut că datorită trădării şi manipulării a câştigat un individ controversat susţinut de promotori ai demagogiei.

Bălceştiul l-a trimis acasă pe Cătălin Harnagea

Singurul paraşutat dintre toţi candidaţii la mandatele din Vâlcea a fost învins. Victoria lui Dan Mazilu ar fi fost şi mai clară dacă în Colegiu ar fi fost prezenţi foarte mulţi tineri plecaţi la muncă prin ţară sau în străinătate şi dacă numărul buletinelor anulate ar fi fost mai mic. Primarii din Valea Mare şi din Fârtăţeşti ne-au spus că foarte mulţi oameni care ar fi votat cu Mazilu erau plecaţi la muncă „Ne lipseşte tineretul, exact cei care-l cunosc pe Dan de pe terenurile de fotbal şi care îi sunt prieteni.

Patronii firmelor de construcţii din Bucureşti, din ţară , nu le-au dat drumul. Ne-au sunat şi ne-au spus că vor lucra şi în aceste zile pentru a avea liber de sărbători şi a primi prime” ne spune Nicu Voicescu primarul din Fârtăţeşti. În plus oamenii lui Harnagea au tăiat banerele lui Dan Mazilu, i-au rupt afişele, au răspândit fel de fel de zvonuri. Există suspiciuni din partea multor oameni că le-au fost ascultate telefoanele, organizaţiile liberale au fost dezinformate, Harnagea nu le-a spus că dacă iese el deputat s-ar putea ca Buican să nu mai prindă loc.

Se pare că Buican, Zvetlana Preoteasa dar şi alţi canidaţi PNL au fost sabotaţi direct sau indirect de oamenii fostului şef SIE care nu s-a sfiit să împrăştie mii de fluturaşi cu texte calomnioase şi denigratoare la adresa candidatului social demoicrat cu doar câteva zile înainte de campania electorală. În cele din urmă este bine că liberalii au obţinut mandatele din nord şi Harnagea a plecat acasă la Bucureşti. Omul nu avea casă în Vâlcea şi e greu de crezut că ar fi făcut naveta Bucureşti-Râmnic ( hotel Alutus)- Bălceşti- Berbeşti timp de patru ani.

(T. G.)

CAMERA DEPUTAŢILOR
Colegiul Râmnicu Vâlcea – Nord
Sorin Zamfirescu (PD-L) – 8.075 voturi (37,77 %)
Sorin Ghiţă (PSD) – 7.648 voturi (36,58 %)
Gheorghe Ioniţă (PNL) – 3.128 voturi (14,79 %)

Colegiul Râmnicu Vâlcea – Sud
Samoil Vâlcu (PD-L) – 8.370 voturi (42,25 %)
Remus Grigorescu (PSD) – 6.731 voturi (33,98 %)
Ion Nicolae (PNL) – 2.918 voturi (14,37 %)

Colegiul Bălceşti
Dan Mazilu (PSD) – 12.522 voturi (50,76 %)
Cătălin Harnagea (PNL) – 6.879 voturi (28,26 %)
Dumitru Stancu (PD-L) – 3.144 voturi (12,82 %)

Colegiul Drăgăşani
Vasile Bleotu (PSD) – 14.422 voturi (57,10 %)
George Brânzan (PD-L) – 4.727 voturi (19,24 %)
Zvetlana Preoteasa (PNL) – 4.135 voturi (16,59 %)

Colegiul Brezoi
Cristi Buican (PNL) – 11.840 voturi (48,25 %)
Doru Tărăşenie (PSD) – 6.432 voturi (26,25 %)
Gabriela Ene (PD-L) – 5.435 voturi (18,48 %)

Colegiul Horezu 
Aurel Vlădoiu (PSD) – 10.047 voturi (37,65 %)
Ion Tudor (PD-L) – 9.973 voturi (37,37%)
Ilie Fârtat (PNL) – 4.936 (18,49 %)
SENAT
Colegiul Drăgăşani-Bălceşti
Laurenţiu Coca (PSD) – 25.794 voturi (51,87 %)
Gheorghe Folea (PNL) – 12.102 voturi (24,85 %)
Veronel Rădulescu (PD-L) – 8.767 voturi (17,97 %)

Ion Nuică (PRM) -1644 voturi

Ion Marin (PNG)-837

Colegiul Horezu-Brezoi
 Emilian Frâncu (PNL) – 18.996 voturi (37,12 %)
Ştefan Prală (PSD) – 17.101 voturi (33,41 %)
Ion

Crăciunescu (PD-L) – 12.668 voturi (24,73 %)

Constantin Andreescu (PRM)- 1546 voturi

Marius Diaconescu (PNG) -734 voturi

Colegiul Râmnicu Vâlcea
Dorel Jurcan (PD-L) – 14.462 voturi (46,53 %)
Constantin Pârvu (PSD) – 10.233 voturi (32,77)
Adrănel Cotescu (PNL) – 4.448 voturi (13,91)

Rezultatele alegerilor, în procente
Senat 
PSD+PC= 39,58 %
PDL = 28,64 %
PNL = 26,23 %

Camera Deputaţilor 
PSD+PC=40,58%
PDL=27,38 %
PNL=24,07 %
Prezenţa la vot în judeţul Vâlcea a fost de 43,7 % (locul 12 pe ţară), în mediul urban a fost de 39,27 % (locul 13 pe ţară), iar în mediul rural de 47,73 % (locul 12 pe ţară).

Leave a Response