Guvernul amână majorarea pensiilor
Guvernul amână majorarea pensiilor
Pensionarii nu beneficiază în prezent de majorarea pensiilor. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României amână data de la care se aplică legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă până când vor fi parcurse cele patru etape de recalculare, urmând să fie plătite doar diferenţele. Astfel se aplică prevederile Ordonanţei 100 care deja a acordat drepturi tuturor persoanelor ce au ieşit la pensie până în anul 1990 şi urmează ca, în februarie, să primească cei care s-au pensionat până în 1994. Ordonanţa 100 prevede patru etape de recalculare pentru grupele I şi II de muncă, iar legea are 1.800.000 de beneficiari.
De la 1 octombrie 2008, a început recalcularea pensiilor pentru persoanele care au desfăşurat activitate în grupa I şi a II-a de muncă (muncă foarte grea şi grea), în varianta propusă de Guvern. Aplicarea ordonanţei va aduce o creştere medie a pensiei de 8% pentru beneficiarii acestor prevederi, care se va adăuga creşterii medii de 20,38% datorată majorării punctului de pensie de la 1 octombrie.
„Prin OUG 100/2008, actul normativ pe baza căruia se recalculează pensiile în prezent, a fost demarată procedura de eliminare a inechităţilor pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi a II-a de muncă (deosebit de grea şi munca grea). Pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat – 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa I de muncă, 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II de muncă.
Astfel, în judeţul Vâlcea, au beneficiat de majorare în urma actualizării valorii punctului de pensie la data de 1.10. 2008, în medie, 103.648 pensionari care au realizat stagii de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat şi 19.685 pensionari care au realizat stagii de cotizare în sectorul agricol. De creşterea punctajului mediu anual vor beneficia în jur de 44.068 pensionari care şi-au desfăşurat activitatea în grupe superioare de activitate. Dintre aceştia, un număr de 5.211 pensionari înscrişi la pensie până în anul 1990 inclusiv au beneficiat de majorare în luna octombrie 2008. A crescut şi numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate gradul I, de la 1.783 în anul 2005, la 2.208 în prezent”, declară Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea.
Prinşi la furat de carburant
Doi tineri au fost identificaţi în noaptea de 8/9 decembrie de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Rm. Vâlcea – Biroul Poliţiei de Ordine Publică Urbană, ca fiind suspecţi ai mai multor furturi de carburant din rezervoarele autocamioanelor parcate în zonă. CRINU G., de 23 de ani şi I.M., de 17 ani, ambii din comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea, intenţionau să sustragă motorină din rezervorul unui autocamion, urmând să fie ajutaţi de către Aurel S. de 29 de ani, din comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea, acesta fiind cel care asigura deplasarea de la locul faptei, folosindu-se de un autoturism marca Ford Sierra, de culoare albastră. În portbagajul autoturismului au fost găsite două bidoane de 60 de litri şi şase bidoane de 20 de litri fiecare, precum şi un furtun din plastic, prevăzut la un capăt cu o ţeavă metalică. Având în vedere că cei în cauză nu sunt la prima abatere de acest gen, cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acestora.
AJOFM- 10 ani de activitate
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea împlineşte în această săptămână zece ani de activitate în slujba cetăţeanului. Prin Legea nr. 145/1998 a fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Ocupare şi Formare Profesională, instituţie care şi-a schimbat denumirea, în anul 2000, în Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
„Dintr-o instituţie care se ocupă cu plata drepturilor băneşti ale şomerilor, Agenţia s-a transformat într-un furnizor de servicii pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, în prezent oferind o paletă largă de servicii, cum sunt: consilierea profesională, cursurile de formare profesională, serviciile de preconcediere, medierea muncii, consultanţă pentru iniţierea unei afaceri, subvenţionarea locurilor de muncă în care sunt încadrate persoane din rândul categoriilor defavorizate ale populaţiei, acordarea de credite avantajoase pentru crearea de noi locuri de muncă şi multe altele.
AJOFM Vâlcea funcţionează în prezent cu trei agenţii locale şi patru puncte de lucru: Agenţia Locală Rm. Vâlcea, Agenţia Locală Drăgăşani, Agenţia Locală Horezu, Punct de lucru Călimăneşti, Punct de lucru Berbeşti, Punct de lucru Lăpuşata, Punct de lucru Bălceşti. Prin această distribuire, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea asigură servicii şomerilor cât mai aproape de domiciliul acestora, nemaifiind nevoiţi să parcurgă distanţe mari până la sediul Agenţiei Judeţene din Râmnic”, afirmă Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea.