|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Fraudarea concursului pentru procurori, la Curtea Constitutionala 

Fraudarea concursului pentru procurori, la Curtea Constitutionala

Completul de  judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie a suspendat zilele trecute procesul privind fraudarea concursului pentru procurori, dupa ce au admis o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la articole din Codul de Procedura Penala si a trimis dosarul la Curtea Constitutionala.

Taraganare a procesului

În acest caz, învinuitii încearca sa scape prin taraganarea procesului. La ultimul termen, unul dintre procurorii învinuiti în acest proces, Gabriela Ghita, a solicitat magistratilor trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala a României, pe motiv ca în Codul de Procedura Penala nu se prevede atacarea cu recurs a încheierilor prin care s-au respins exceptii de nelegalitate, ceea ce ar contravine legii fundamentale. Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au respins la 20 noiembrie mai multe exceptii de nelegalitate invocate de avocatii procurorilor învinuiti de fraudarea concursului. De asemenea, judecatorii au respins cererile de trimitere a cauzei la Parchet, pentru refacerea urmaririi penale. Completul de 9 judecatori a admis însa acum cererea de sesizare a Curtii Constitutionale si a suspendat judecata procesului pâna la solutionarea exceptiei.

O jumatate de an de amânari

Deja a trecut o jumatate de an de la începerea procesului si învinuitii au reusit sa amâne procesul în mod repetat. DNA i-a trimis în judecata, în data de 6 mai 2008, pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gabriela Ghita, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur, dar si pe judecatorul vâlcean Gheorghe Cerbeanu, în legatura cu fraudarea concursului pentru functiile de conducere din Parchete din toamna anului 2007. Procurorii DNA sustin ca, în cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la procurorul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i înlesneasca promovarea examenului pe care acesta îl sustinea pentru ocuparea functiei de sef la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Pitesti.

Din suma pretinsa, Cojocaru ar fi primit efectiv suma de 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Vâlcea si Gheorghe Bucur. Procurorii au mai stabilit ca, în cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-a dat  mai multe bunuri (bauturi alcoolice, vin si whisky) inculpatului Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sa-i determine pe acestia sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovarii examenului în functia de conducere vizata.

În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Pitesti. Potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea în functia de prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obtinut de la Gabriela Ghita, presedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare în data de 25 noiembrie 2007.

Leave a Response