|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

S-a dat “verde” defrisarilor masive de padure din nordul Vâlcii 

• De la Agentia de Protectie a Mediului,

S-a dat „verde” defrisarilor masive de padure din nordul Vâlcii

Prin deciziile 501 si 502 din acest an, semnate de directorul Agentiei de Protectie a Mediului Vâlcea, Narcisa Urea, s-a dat „verde” defrisarilor masive de padure din nordul judetului Vâlcea. În fapt, prin aceste hotarâri s-au autorizat activitatile de „silvicultura si exploatare forestiera” în punctele de lucru din Ocolul Silvic Obârsia Lotrului Voineasa. Firma care a primit autorizatia de mediu este Cascade Empire SRL, cu sediul social în Sebes Alba. Se pare ca autorizatia de mediu da voie la exploatari forestiere masive din mai multe suprafete de teren împaduirte care se întind pe câteva sute de hectare.

Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care activeaza în domeniul prelucrarii lemnului, a cumparat pâna în prezent 5.000 de hectare de padure pe piata locala, tinta companiei pe termen mediu vizând achizitii de 10.000 de hectare. Concret, printre altele, Cascade Empire a achizitionat suprafete de padure în judetul Vâlcea. Pretul mediu al unui hectar de padure variaza între 3.000 si 5.000 de euro, însa valoarea poate depasi aceste limite în functie de structura padurii, dar si de starea drumurilor forestiere, în cazul în care exista, ajungând la zeci de mii de euro. Tranzactiile cu paduri pe piata locala au o nota aparte, deoarece foarte importante sunt investitiile post achizitie pe care compania trebuie sa le deruleze. Anul trecut, reprezentantii companiei au anuntat ca vor continua planul de investitii pentru cumpararea de suprafete de padure în România pentru care au alocat fonduri de peste 20 milioane de euro.
 
Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer este a treia mare companie europeana de prelucrare primara a lemnului care a terminat anul trecut o investitie de 70 de milioane de euro într-o fabrica de cherestea în judetul Alba. Potentialul oferit de judetul Vâlcea (al doilea judet din tara ca marime din punct de vedere al suprafetei împadurite) da certitudinea ca austriecii vor investi aici peste 20 milioane de euro. Fabrica din Alba este detinuta de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care mai are fabrici de prelucrare a lemnului în Austria si Cehia.

Capacitatea de prelucrare a fabricii va ajunge la un milion de metri cubi de cherestea, si cum necesarul nu poate fi asigurat numai de padurile din România, conducerea Holzindustrie a luat în calcul si importul de materie prima din Rusia si Ucraina. Asul din mâneca al celor de la Holzindustrie a fost o noua fabrica, o investitie echivalenta cu cea deja realizata la Sebes, pe care afaceristul austriac vrea sa o construiasca anul acesta. În cazul în care românii nu ar fi raspuns solicitarilor, locatia viitoarei fabrici urma sa fie mutata în Ucraina. Lemnul românesc se vinde cu un pret mediu de 16 euro pentru metrul cub pe picior (în padure).

În ansamblu, cererea de masa lemnoasa de pe piata româneasca, de 20 de milioane de metri cubi pe an, depaseste nivelul de defrisare impus de autoritati – 16 milioane de metri cubi în 2003 si 18 milioane mc în 2004. Pentru o mai buna aprovizionare, Schweighofer a cumparat si paduri de rasinoase în România. Pretul unui hectar de padure este de circa 4.000 de euro, dar poate ajunge si la 100.000 de euro în cazul padurilor de stejari batrâni.

Leave a Response