|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Aproape 2000 de vâlceni, disponibilizati 

Pâna la sfârsitul anului,

Aproape 2000 de vâlceni, disponibilizati

• Somajul, în crestere alarmanta

Pâna acum, în judetul Vâlcea au fost disponibilizati în jur de 1600 de angajati, dar conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Vâlcea, estimeaza ca numarul somerilor va ajunge la 2000 pâna la sfârsitul anului.

Disponibilizari de frica

Directorul AJOFM Vâlcea, Nicu Dumitru Cornoiu a criticat conducerea societatilor care au disponibilizat masiv personal în ultima perioada. În acelasi timp însa, Cornoiu s-a aratat optimist, specificând ca, anul viitor, foarte multi tineri plecati la munca în strainatate vor reveni. „Multi dintre ei au terenuri agricole si, mai mult, o parte dintre ei s-au calificat în strainatate la standarde europene.”, a precizat directorul AJOFM Vâlcea.

Pâna în prezent 16 societati si-au exprimat intentia a disponibiliza personal, însa directorul AJOFM sustine ca a primit zeci de telefoane de la firme care nu mai pot face fata crizei. „Majoritatea societatilor, din hiperprudenta au decis sa  bage angajatii în somaj. O sa îsi dea seama ca au facut o greseala mare, pentru ca majoritatea disponibilizatilor se vor orienta catre alte domenii si nu vor mai putea recupera oameni pe care i-au dat afara. Ar trebui sa se gândeasca la o alta iesire din criza în loc sa disponibilizeze. Foarte putine societati au riscat”, mi spune Dumitru Cornoiu.

Criza, o oportunitate pentru redresarea agriculturii

Conform unui raport al institutiei, daca în anul 2000 erau peste 25.000 de someri, anul acesta s-au înregistrat 7.655 de persoane fara locuri de munca, din care circa 3.900 indemnizati. Rata somajului a scazut si ea de la 12,6% în 2000 la 4,3% anul acesta. Prin medierea fortei de munca, s-au angajat 6.870 de cetateni, fata de 5000 angajati în urma cu sase ani. Cei mai multi someri au fost înregistrati la nivelul judetului în anul 1999 (peste 25.000), iar anul trecut s-a înregistrat un „record” de peste 7000 de someri.

Din aceste puncte de vedere, directorul AJOFM Vâlcea crede ca aceasta criza financiara poate fi si benefica pentru judetul Vâlcea. „Vâlcenii, împreuna cu autoritatile  locale ar trebui sa redreseze economia. Avem o sansa cu aceasta criza. Cred ca exista resurse de a redresa economia tarii, mai ales în agricultura si în mica industrie. Din acest punct de vedere, anul 2009 poate fi mult mai bun decât 2008. Consider ca putem combate toate greutatile pentru ca locuri de munca exista, trebuie doar stimulate.

La capitolul agricultura, sectorul ne apartine, în mare parte. Putem stimula anumite asociatii care pot deveni exemple de bune practici. Se asociaza în jur de cinci oameni care au pamânt, acestia putând fi stimulati cu tehnica de ultima generatie. Dând randamente, pot duce astfel la noi locuri de munca, dezvoltându-se domeniul agricol si localizându-se forta de munca în mediul rural. Iar cele mai benefice ramuri din agricultura sunt pomicultura, viticultura si zootehnia.”, a mai apreciat Dumitru Cornoiu.

Adio burse în strainatate!

Numarul mare de vâlceni care au parasit judetul Vâlcea pentru a munci în strainatate este totusi îngrijorator pentru conducerea AJOFM, care nu mai agreeaza ideea ca românii sa munceasca pentru straini. Peste 300.000 de vâlceni au parasit anul acesta judetul pentru a munci în diverse tari ale Uniunii Europene, asta numai din evidentele oficiale, numarul real fiind mult mai mare. De aceea, începând cu anul viitor probabil, toate bursele pentru oferirea de locuri de munca pentru tari precum Spania, Franta sau Italia nu se vor mai organiza. „Nu as vrea sa mai aud de asa ceva. Este inacceptabil ca oameni cu studii superioare sa se duca la cules de capsuni când pot munci în România.

Exportam foarte multa forta de munca. Nu ar trebui ca românii nostri sa ajunga la munci agricole în strainatate când o pot face aici, pentru a redresa agricultura, de exemplu”, spune Cornoiu. Acesta este de parere ca stimularea fortei de munca ar fi cea mai buna solutie pentru a depasi criza economica. „Societatile ar trebuie sa se organizeze, sa îsi dea seama care sunt obstacolele si sa gaseasca anumite cai de acces pentru a tine muncitorii în România. 

Vâlcenii plecati în strainatate, aflati în evidentele noastre lucreaza în domeniul constructiilor, turismului sau în agricultura. Oricum, numarul celor plecati la munca în afara este mult mai mare. În primul rând, oamenii îsi doresc sa câstige mai multi bani, dar exista si o disponibilitate mai mare pentru integrare si calificare.

Leave a Response