|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Problemele de la OLTCHIM, în atentia presedintelui Senatului 

• Prin intermediul unui nou memoriu redactat de presedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea,

Problemele de la OLTCHIM, în atentia presedintelui Senatului

Zilele trecute, presedintele Consiliului Judetean Vâlcea, dr. ing. Ion Cîlea, a trimis un nou memoriu autoritatilor centrale ale statului, în care îsi exprima îngrijorarea cu privire la situatia de la OLTCHIM si solicita sprijinul Guvernului si al Parlamentului pentru solutionarea acestei probleme. Acest memoriu i-a fost înmânat personal presedintelui Senatului, Mircea Geoana. „Reiteram faptul ca, la ora actuala, SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea este în pragul încetarii totale a activitatii, ceea ce ar atrage dupa sine disponibilizarea si intrarea în somaj a întregului colectiv de munca, adica a peste 4.000 salariati, la care mai trebuie adaugati înca 3.000 de salariati ai societatilor colaboratoare.

Riscurile care planeaza asupra celei mai mari unitati productive din judetul Vâlcea determina actiuni de protest ale sindicatului din cadrul SC OLTCHIM acceptate deja prin mii de semnaturi pentru organizarea unor marsuri, mitinguri si pichetari la sediile Guvernului, Ministerului Economiei, AVAS si Prefecturii Vâlcea. Problemele grave cu care se confrunta SC OLTCHIM nu sunt insurmontabile, au fost gasite solutii, însa acestea nu pot fi aplicate decât cu sprijinul si sub directa supraveghere a Guvernului României.

În fapt, este vorba despre solutionarea a doua mari probleme: achizitionarea instalatiilor care privesc activitatea de petrochimie de la SC PETROM SA – SC ARPECHIM Pitesti, ele fiind singurele capacitati din România care produc si asigura materia prima de baza, respectiv etilena si propilena, pentru OLTCHIM Râmnicu Vâlcea; aprobarea unui credit în valoare totala de 100.000.000 euro, credit care nu poate fi contractat decât prin garantie guvernamentala.
Creditul solicitat se întemeiaza pe necesitatea rezolvarii urmatoarelor probleme: 15.000.000 euro pentru acoperirea investitiilor efectuate de PETROM la instalatiile de petrochimie si plata stocurilor de materii prime din petrochimie; 31.000.000 euro pentru stingerea datoriilor pe care OLTCHIM le are fata de ARPECHIM; 14.000.000 euro achizitie de echipamente noi aferente instalatiei de piroliza; 40.000.000 euro – capital de lucru pentru piroliza.
De asemenea, solicitam aprobarea majorarii capitalului social la OLTCHIM cu 136.000.000 euro, cât este datoria societatii fata de stat. Azi capitalul social al OLTCHIM este de numai 8.000.000 euro, ceea ce face ca societatea sa nu poata fi bancabila. Dupa majorarea capitalului, societatea are posibilitatea sa acceseze credite si poate sa functioneze si sa se retehnologizeze.
Pentru reluarea activitatii în instalatiile OLTCHIM care au fost oprite în proportie de 50% va rugam sa organizati o întâlnire între reprezentantii Guvernului, societatii PETROM si OLTCHIM spre a cadea de acord asupra reesalonarii datoriei catre ARPECHIM Pitesti care totalizeaza 31.000.000 euro si reluarii activitatii productive în instalatia de piroliza de la ARPECHIM pâna la acordarea ajutorului de stat. Din proiectiile financiare pe termen de 10 ani prezentate de catre OLTCHIM rezulta ca societatea îsi poate rambursa creditele si chiar sa realizeze profit substantial. Trebuie subliniat, de asemenea, faptul ca OLTCHIM exporta peste 75% din productie aducând un aport valutar în tara de peste 500 milioane euro în conditiile în care importurile nu depasesc 100.000.000 euro. Prin preluarea petrochimiei de la ARPECHIM (piroliza 1, piroliza 2, HDPE, LDPE, etilenoxid, separare aromate) se creeaza noi locuri de munca atât la OLTCHIM, cât si la ARPECHIM, si se pot reangaja toti cei 700 salariati de la ARPECHIM care acum sunt în somaj.
În paralel cu aceste masuri, va rugam sa dispuneti ca colectivul constituit la nivelul Ministerului Finantelor de domnul ministru Gheorghe Pogea, special pentru rezolvarea problemelor de la OLTCHIM, sa întocmeasca în regim de urgenta documentatia necesara pentru obtinerea de la Comisia Europeana a autorizarii actiunilor necesare reluarii activitatii la capacitate la OLTCHIM.
În Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim din data de 23 decembrie 2008 s-a luat hotarârea de a fi demarate procedurile de contractare a creditului pentru achizitionarea si repunerea în functiune a instalatiei de piroliza de la ARPECHIM Pitesti, aceasta fiind singura alternativa de salvare a OLTCHIM Râmnicu Vâlcea.
Mentionam ca PETROM, proprietarul ARPECHIM Pitesti, a declarat ca nu mai este interesat sa investeasca în instalatia de piroliza si, în consecinta, a devenit iminent pericolul ca, fara materie prima de baza, respectiv etilena SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea sa-si înceteze activitatea.
De asemenea, precizam ca achizitionarea materiei prime din import este imposibila deoarece nu se efectueaza transport de etilena pe calea ferata, iar transportul rutier cu autocisterne speciale presupune nu numai riscuri majore, ci si costuri care depasesc pretul produsului. În cazul transportului etilenei si propilenei de la Pitesti la Râmnicu Vâlcea nu exista nici un fel de riscuri si probleme deoarece ARPECHIM este legat de OLTCHIM printr-o magistrala de conducte subterane, ele fiind prevazute sa functioneze în sistem integrat.
Apelul disperat pe care îl facem este motivat de faptul ca, prin decizia dumneavoastra, va putea fi salvata aproape 60% din economia judetului Vâlcea cât reprezinta OLTCHIM în ansamblul industriei acestui judet.
O motivare în plus este si aceea ca, spre deosebire de alte mari combinate din România, OLTCHIM Râmnicu Vâlcea are în continuare beneficiari pe piata externa, iar exporturile sale reprezinta peste 80% din totalul productiei realizate, fiind cel mai mare exportator din industria chimica, respectiv peste 420.000.000 euro anual.
În speranta unei întelegeri a situatiei dramatice prin care trece SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea – o situatie conjuncturala provocata de efectele crizei economice si financiare mondiale – va dorim din inima mult succes în dificila dumneavoastra misiune si va asiguram de sincera noastra pretuire si apreciere”, se mentioneaza în memoriul adresat presedintelui Senatului de catre Ion Cîlea.

Leave a Response