|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primariile vâlcene împinse de la spate pentru obtinerea energiei verzi: 

Primariile vâlcene împinse de la spate pentru obtinerea energiei verzi:

Mori de vânt pe muntii Lotrului

Golurile alpine din muntii Lotrului par sa fie singurele locuri din judetul Vâlcea unde energia eoliana va putea fi produsa la capacitate maxima. Cel putin, asa arata studiile facute anul trecut, la initiativa subprefectului, Anuta Handolescu. Primariile nu par însa atrase de acest proiect.

Energie eoliana la Malaia, Brezoi si Voineasa

Problema încalzirii globale, dezbatuta intens în ultimii ani a determinat-o pe subprefectul, Anuta Handolescu, sa comande un studiu privind potentialul judetului Vâlcea pentru obtinerea energiei verzi. Studiul a fost realizat în cadrul unui program lansat în Comunitatea Europeana pentru studiul vântului din satelit. Specialistii care au efectuat aceasta analiza au identificat un punct viabil, în muntii Lotru.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca zona de nord a Vâlcii are un mare potential de obtinere a energiei verzi. În urma studiului, specialistii au recunoscut faptul ca exista 12 potentiale amplasamente care pot duce câmpuri eoliene în zona muntilor din Vâlcea. Toate studiile prezentate pe harta eoliana a României arata ca judetul Vâlcea are, prin golurile alpine, un potential deosebit pentru a obtine energie prin amplasarea morilor de vânt.

Cele mai importante puncte din judet în care curentii de aer sunt propice pentru obtinerea acestei energii sunt Vidra, zona Obârsia Lotrului, muntii aflati de-a lungul Vaii Lotrului, dar si la Malaia si Brezoi. Având în vedere ca programul de obtinere a acestui tip de energie se va lansa pentru prima oara în România, se pare ca judetul Vâlcea va avea toate sansele atât pentru atragerea de fonduri, cât si pentru materializarea acestui proiect.

Autoritati indiferente

Primariile din localitatile respective par sa nu fie însa prea interesate sa acceseze fonduri pentru energia verde. Chiar daca Ministerul Mediului aloca 20 de milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabila, iar Uniunea Europeana ajuta si mai mult administratiile locale prin Planul Operational Sectorial – Axa prioritara „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii în contextul schimbarilor climatice”, se pare ca autoritatile locale nu sunt suficient de motivate.

În acest sens, subprefectul judetului, Anuta Handolescu s-a aratat nemultumita de atitudinea primarilor, însa spera ca acestia sa constientizeze potentialul obtinerii energiei verde din zona de nord a Vâlcii. Mai mult, Handolescu sustine ca administratiile locale ar trebui sa se implice mai mult pentru obtinerea acestor fonduri, având în vedere cerintele Uniunii Europene. „Cum eu am fost interesata sa aflu care sunt aceste zone propice pentru obtinerea energiei verde, nu îi înteleg pe edilii mai multor localitati, care nu doresc sa se implice prin accesarea de fonduri europene”, a declarat subprefectul judetului Vâlcea, Anuta Handolescu.

Leave a Response