Prioritatea nr. 1 a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea:
Miliarde de lei din bani publici pentru…câinii vagabonzi
Amenajarea unui adapost european pentru câinii comunitari, în valoare de aproximativ 500.000 de lei noi în cartierul Feteni a iscat dispute între consilierii liberali si primarul Gutau. Liberalii s-au opus proiectului, pentru ca au considerat util ca aceste fonduri sa fie utilizate mult mai bine, pentru copiii sau batrânii din Vâlcea si nu pentru câini. „Mi se pare normal sa folosim acesti bani pentru oameni, nu pentru câini, întâi sa rezolvam problemele sociale din Râmnic si apoi sa facem sala de operatie pentru câini.
Eu cred ca aceasta problema s-ar putea rezolva altfel, cu bani mai putini. Ar fi mai bine ca mai întâi sa rezolvam problema caminului de batrâni si cea a gradinitelor si dupa aceea sa ne ocupam de câini. Nu ma întelegeti gresit, iubesc animalele, dar consider ca batrânii si copiii sunt mai importanti.” – a apreciat consilierul liberal Edurad Vârlan, unul dintre putinii care mai are curajul de a ridica glasul în fata primarului Gutau.
În stilul sau caracteristic, desi în realitate este numai invitat la sedintele de consiliu, nu stapân peste consilieri, Gutau i-a taiat taios orice comentariu. „Asa prevad normele europene. Veniti dumneavoastra cu alte solutii, daca aveti.” – a ripostat Gutau, nervos. Autoritatile locale se afla deocamdata în faza de aprobare a studiului de fezabilitate pentru acest proiect. Cei care au propus construirea unui adapost pentru câinii comunitari au fost consilierii PD-L, alaturi de primarul Gutau.
Proiectul a fost votat si aprobat în final, indiferent de aceste propuneri. Locatia aleasa de autoritati este în Cartierul Feteni, adapostul urmând sa fie „dotat” si cu sala de operatii, unde animalele vor fi castrate, dar si frigidere pentru mâncarea patrupedelor. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul local si vor finanta atât constructia propriu-zisa, cât si dotarea angajatilor. Primarul sustine ca s-a organizat deja un concurs pentru postul de medic veterinar, post care a fost deja ocupat în cadrul ADP. Autoritatile locale, dar si proprietarii de animale risca amenzi mari daca nu vor respecta prevederile legale.
În timp ce autoritatile locale ar trebui sa înfiinteze spatii verzi pentru animalele fara stapân, proprietarii ar trebui sa nu le mai maltrateze sau sa le abandoneze. Florinel Constantinescu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Vâlcea sustine ca aceste persoane sunt greu de depistat, asta în cazul în care nu se întâmpla ceva rau cu animalul.
„Legea prevede sanctiuni foarte dure pentru cei care maltrateaza animalele sau le abandoneaza pentru ca, în afara de câinii vagabonzi, mai sunt si cabaline. Au fost multe accidente rutiere sau chiar feroviare în urma carora au murit animale. Din pacate, proprietarii care îsi abandoneaza animalele sunt greu de depistat”, spune Constantinescu. Acesta sustine ca legea i-a facut pe multi sa deschida ochii, astfel încât trei localitati vâlcene au demarat deja de la începutul anului procedurile pentru construirea unor adaposturi pentru câinii vagabonzi.