Nicu Spiridon pierde procesele şi la Curtea de Apel Piteşti
Nicu Spiridon pierde procesele şi la Curtea de Apel Piteşti
• printr-o sentinţă irevocabilă, instanţa din Piteşti a decis menţinerea hotărârii Tribunalului Vâlcea de declanşare a procedurii de faliment la BERE ALUTUS • • acum, Nicu Spiridon aşteaptă să fie numit director la Oficiul Judeţean de Cadastru Vâlcea probabil pentru a mai uita din amărăciunea pricinuită în ultimii ani de fabrica BERE ALUTUS
Nicu Trandafir
După ce a pierdut toate procesele la Tribunalul Vâlcea împotriva creditorilor societăţii BERE ALUTUS, directorul Nicu Spiridon a încercat în cursul anului trecut să apeleze la instanţele de judecată din alte judeţe în speranţa unei soluţii miraculoase pentru întreprinderea sa aflată într-un declin evident. Astfel că la a formulat recurs la Curtea de Apel Piteşti împotriva deciziei Tribunalului Vâlcea în ceea ce priveşte declanşarea procedurii de faliment la fabrica BERE ALUTUS.
Numai că mare „surpriză” pentru directorul Nicu Spiridon la sfârşitul anului trecut: Curtea de Apel Piteşti a decis prin Hotărârea nr. 1091/R-C în Dosarul 669/90/2008 respingerea irevocabilă a recursului solicitat de directorul Nicu Spiridon. Reamintim că în luna iunie 2008, Tribunalul Vâlcea a admis în Dosarul 669/90/2008 cererile a peste 30 de creditori şi a dispus deschiderea procedurii insolvenţei la societatea condusă de Nicu Spiridon.
Astfel, printre cei care s-au înscris la Tribunalul Vâlcea, ca şi creditori ai BERE ALUTUS, enumerăm: Biroul executorului judecătoresc Deaconu Mihai; SC Gomm SRL; Banca Comercială Carpatica SA Sucursala Vâlcea; SC RCS&RDS SA; SC Lukoil România SRL; SC Motoractive SA; SC Vilcart SRL; SC Proimsat SA; SC Siad România SRL; Biroul Român de Metrologie Legală; SC Scolaro Promo SRL; SC CEZ Vânzare SA; SC Distrigaz Sud SA; SC Portal Leasing IFN SA; SC Onemi SRL – prin lichidator RVA Insolvency Specialists SPRL; SC Acvarim SA, Primăria Râmnicului, Rosal, Finanţele Publice Vâlcea etc. Acum, Nicu Spiridon aşteaptă să fie numit director la Oficiul Judeţean de Cadastru Vâlcea probabil pentru a mai uita din amărăciunea pricinuită în ultimii ani de fabrica BERE ALUTUS.
Tot anul trecut Tribunalul Vâlcea a decis numirea ca administrator judiciar a firmei Nick SPRL Craiova. Prima şedinţă a adunării creditorilor BERE ALUTUS s-a desfăşurat în data de 13 octombrie 2008. Se împlinesc 16 ani de când la Fabrica de Bere Alutus a fost produs primul butoi de bere şi prima sticlă apărută sub marca „Alutus”. La vremea aceea, speranţele şi proiectele de dezvoltare a fabricii erau mari, la fel şi promisiunile de modernizare a instalaţiilor şi capacităţilor de producţie de la întreprindere.
Totul trebuia corelat cu extinderea gamei de producţie şi lansarea unor noi tipuri şi mărci de bere. La început, fabrica a aparţinut statului, dar a fost rapid privatizată prin falimentara metodă Mebo, o metodă prin care angajaţii întreprinderii deveneau automat proprietari ai fabricii. Cum majoritatea muncitorilor de la BERE ALUTUS nu aveau bani pentru realizarea de investiţii de modernizare, iar acţionariatul fabricii era extrem de fărâmiţat, s-a ajuns la momentul în care societatea nu mai putea ţine pasul cu concurenţa şi cu noile tendinţe şi tehnologii din domeniu.
În ciuda încercărilor disperate ale directorului general al SC Bere Alutus SA, Nicu Spiridon, producţia fabricii a continuat să scadă, datoriile către bugetul de stat au început să crească, totul pe fondul lipsei de perspectivă şi de strategie pentru relansarea activităţii. Se pare că unele motive l-au împiedicat pe directorul general şi acţionarul majoritar, Nicolae Spiridon, să vândă fabrica la un preţ bun unui producător internaţional de renume, sau să creeze o alianţă sau fuziune cu un „gigant” din industria berii.
Numai în acest fel, Nicolae Spiridon putea salva fabrica de la pieire, putea salva o tradiţie şi alte sute de locuri de muncă, putea găsi surse de finanţare pentru retehnologizarea instalaţiilor de producţie şi pentru promovarea produselor, putea achita datoriile către bugetul de stat etc. Trebuie să mai spunem că SC Bere Alutus SA intră în categoria micilor întreprinderi producători de bere, întrucât are o capacitate proiectată de producţie de 200.000 hectolitri de bere pe an. Fabrica este finalizată în toamna anului 1992.
Din profit, se plăteau ratele la împrumut şi chiar dividende la fostul Fond al Proprietăţii de Stat. După privatizarea prin Mebo, în 1995, fabrica se extinde: sunt aduse echipamente din afară, iar capacitatea este ridicată la 200.000 hectolitri pe an. Însă, până acum, cea mai mare producţie a fost de 120.000 hectolitri pe an. La prima vedere, SC Bere Alutus SA avea şanse pentru a fi un producător local sănătos: pe piaţa vâlceană vindea anii trecuţi circa 70% din producţie şi deţinea supremaţia, cu o cotă de piaţă de 40%.