CET GOVORA se pregăteşte de aniversarea a 50 ani de existenţă
CET GOVORA se pregăteşte de aniversarea a 50 ani de existenţă
• interviu cu ing. Mihai Bălan, directorul general al CET Govora
Petre Coman
Centrala Electrică de Termoficare (CET) Govora a fost pusă în funcţiune în anul 1959 şi s-a dezvoltat etapizat, în funcţie de dezvoltarea platformei industriale şi a municipiului Râmnicu Vâlcea. Începând cu data de 19.12.1997, întreprinderea este înregistrată în Registrul Comerţului ca societate comercială cu capital integral de stat, acţionarul unic fiind Judeţul Vâlcea prin Hotărârea de Guvern nr 1005/2002. CET Govora, primul producător independent de energie electrică şi termică, are o tradiţie menţinută de-a lungul timpului în ceea ce priveşte realizarea produselor pe care le oferă clienţilor.
Continuitatea în livrare, respectarea intervalelor de variaţie a parametrilor produselor, s-a realizat pe baza unor reguli de bună practică, prin respectarea cerinţelor legale şi de reglementare. Prin specificul activităţii de bază şi prin tradiţie, CET Govora şi-a stabilizat poziţia de unic producător de abur industrial pe Platforma industrială Rm. Vâlcea Sud, de unic furnizor de agent termic pentru încălzirea urbană din Rm. Vâlcea şi de producător permanent şi stabil de energie electrică în ţară.
• În cursul anului 2002, Guvernul aproba transferul CET Govora, din administrarea fostului APAPS, în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea. Cum aţi caracteriza perioada scursă de atunci şi până în prezent?
Mihai Bălan: Pot să spun că cei aproape şapte ani scurşi de atunci au fost în beneficiul societăţii noastre. Cred că modul de funcţionare şi administrare a CET Govora reprezintă o formulă optimă, care se încadrează în cerinţele şi legislaţia Uniunii Europene. Mai vreau să mai spun că CET Govora este o societate de interes judeţean, operând în municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi în localităţile Călimăneşti şi Olăneşti.
• Până în momentul de faţă, a reuşit CET Govora să respecte graficul de reducere a poluării, conform standardelor europene din domeniu?
Mihai Bălan: Cu siguranţă, da. Reducerea poluării este monitorizată permanent, iar periodic ni se acordă un atestat de conformare pe mediu. Vreau să precizez că termenele cele mai grele de conformare le vom avea în anul 2012. Personal, cred că ne vom încadra şi vom respecta termenele şi graficele de reducere a poluării la CET Govora.
• În ce stadiu se află strategia şi programele de modernizare şi retehnologizare a societăţii CET Govora?
Mihai Bălan: De-a lungul ultimilor ani, au fost mai multe variante de strategii de modernizare, însă unele dintre ele nu au fost acceptate de Consiliul Judeţean Vâlcea. Însă, din fonduri guvernamentale şi fonduri proprii am reuşit să retehnologizăm mai multe instalaţii şi capacităţi de producţie. Aş aminti aici cele două noi turbine de 140/120 ATA de 7,2 MW şi 14/6 de 5,6 MW, obiective finalizate în urma unei investiţii de 6 milioane euro.
De asemenea, am reuşit tot anul trecut să dăm în funţiune o instalaţie de captare şi tratare a cenuşii de la CET Govora, pe care ulterior o livrăm la marii producători de ciment Lafarge şi Holcim. Totodată, pe partea de termoficare am reuşit recent să finalizăm reabilitarea unei porţiuni de 3 km de conductă primară, dinspre CET Govora spre Râmnicu Vâlcea. Sper ca împreună cu Primăria Râmnicului să reuşim să finalizăm reabilitarea întregii reţele primare de conducte până în anul 2011. Vreau să mai precizez că CET Govora a reuşit modernizarea tuturor punctelor termice din municipiu şi înlocuirea a 50 km din reţeaua secundară.
• Cum este afectată CET Govora de reducerea livrărilor de abur industrial către Oltchim?
Mihai Bălan: Într-adevăr, în conjuctura actuală a apărut o reducere de abur către Oltchim, însă această reducere a fost parţial compensată de creşterea livrărilor către Uzinele Sodice Govora. Deja, avem stabilit un program de livrări cu USG, urmând să se ajungă la un maxim de livrări de abur în anul 2010. În prezent, USG nu mai are nici un fel de datorie către CET Govora.
• Cum decurge colaborarea cu Exploatarea Minieră Berbeşti?
Mihai Bălan: Perfect. Printr-o compensare cu un alt agent economic, am reuşit să stingem toate datoriile pe care le aveam la EM Berbeşti Transportul cărbunelui la CET Govora este asigurat în prezent de ei, atât pe calea ferată cât şi pe şosele.
• Care este valoarea totală a datoriilor pe care asociaţiile de proprietari din Râmnicu Vâlcea o au către CET Govora?
Mihai Bălan: În continuare, avem probleme de încasare de la populaţie. Am elaborat un plan de informare corectă a asociaţiilor de proprietari, pentru ca populaţia să ştie exact care este preţul real al încălzirii. Nu îi vom executa silit pe datornici, cu toate că noi am câştigat majoritatea proceselor împotriva datornicilor. În total, populaţia trebuie să ne achite peste 150 miliarde lei vechi. Pentru iarna viitoare o creştere de cel mult 5% a preţului gigacaloriei, dacă preţurile la combustibili nu vor sări spectaculos.