|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Debandadă în salubritatea valceana 

Baronii gunoiului nu se mai satura!


Debandadă în salubritate

Săptămâna trecută, în cadrzul unei conferinţe d epresă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Tiberiu Berbece, a anunţat că la data de 16 ulie 2009 se vor închide depozitele de deşeuri din judeţul nostru. Acest termen este prevăzut în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi este oblşigatoriu. Legal, la această dată, în judeţul Vâlcea va mai funcţiona o singură gropaă d egunoi. Este vorba de cea de la Horezu, carea re termen de funcţionare până în anul 2017.

Unde este dus gunoiul râmnicenilor

Deponia de la Râureni trebuia închisă de mult. Vă reamintiţi că în perioada în care în oraş funcţiona şi cea de a doua firmă de salubritate, Rosal, maşinile acesteia au fost obligate să ducă gunoiul la deponia de lângă Călimăneşti. Nimeni nu ne spune acum unde este dus gunoiul din municipiu de maşinile celor de la URBAN. Societatea soţilor Florescu, cunoscuţi sponsori ai echipei de handbal feminin Ruimentul Braşov ( echipă sponsorizată indirect de toţi vâlceni care plătesc ridicarea gunoiului de către Urban) a majorat tarifele pentru ridicarea gunoiului menajer.

Fiecare râmnicen plăteşte în momentul actual mai mult de 20 de euro pe an pentru gunoi. Şi suntem vreo sută de mii de plătitori. Adică 2 milioane de euro sunt achitaţi doar de locuitori. La aceste sume se adaugă celor percepute celor peste 6000 de societăţi comerciale din Vâlcea. Societăţi care de multe ori deţin mai multe puncte de lucru ( magazine, restaurante, depozite hale de producţie) şi tzrebuie să achite pentru fiecare din acestea. Probabil după 16 iulie Urbanul va solicita o nouă majorare a taxelor susţinând că trebuie să transporte gunoiul la Horezu.

Şi îl va depune în continuare tot lângă Râmnic, în deja depăşita deponie de la Râureni care a infestat zona şi care este un focar de infecţie în care zilnic trăiesc zeci de oameni care cotrobăie prin gunoaie. Unde este dus acum gunoiul din municipu, pentru că noua groapă de la Feţeni va fi definitivată nu se ştie când, cât de selectiv sunt ridicate gunoaiele şi unde sunt duse materialele reciclabile şi unde anume va fi dus gunoiul după 16 iulie? Sunt câteva întrebări pentru administraţia locală.

Ce anume plătim

De ce în acest oraş nici un locuitor nu aree posibilitatea să renunţe la serviciile unui operator care a instituit un monopol desăvârşit în salubritate? Din ale cui interese nu pot funcţiona măcar două societăţi?  De ce sunt aprobate mereu măriri de tarife în condiţiile în care URBAN plăteşte de fapt aceiaşi redevenţă.? De fapt care este redevenţa pe care o plăteşte Urban? Este adevărat că această redevenţă se achită la cantitatea de gunoi depozitată de Urban în groapa de gunoi, cantitate care nu este verificată de primărie pentru că toate operaţiunile de cântărire a maşinilor şi de depozitare se află sub controlul celor de la Urban?

Operatorul de salubritate a găsit mijlocul cel mai eficient de a încasa banii de la asociaţiile de proprietari. Se spune că aproape toţi administratorii de imobile plătesc prima dată facturile pentru gunoi, de multe ori şi în avans. Şi le plătesc pentru că cei care administrează banii plătiţi d e locuitori pentru utilităţi se află pe ascunse state de plată ale Urban.Între 300-500 de euro lunar achită o scară de bloc turn din oraş pentru gunoi. Suma este percepută indiferent de cantitatea de gunoi ridicată. Nimeni nu numără pubelele strânse.

Iar taxele pentru gunoi cresc şi sunt stabilite în euro, deci cresc şi o dată cu frecventele creşteri ale cursului. Se spune că mulţi dintre politicieni cunosc toate aceste chestiuni dar nu se implică deoarece au beneficiat de susţinere financiară în diferite campanii electorale. Lucru care ar însemna că indirect le-am mai plătit acestor oportunişti campania. Tot oraşul. Primăria este datoare să spună populaţiei care este redevenţa, care este cantitatea de gunoi aruncată lunar de populaţie, cum naiba se face că pe hârtie, când e vorba de plata redevenţei , cantitatea este mai mică decât atunci când este vorba de plata serviciilor de către populaţie? Până când va creşte tariful Urbanul şi când va exista şi în acest oraş o concurenţă în slaubritate şi va fi eliminat monopolul?

Pubele pline

Îl invităm pe primarul Râmnicului să se plimbe pe străzile din oraş . În orice zi va găsi printre blocuri urâtele ţarcuri cu pubele într-o dezordine totală, cu mult gunoi vărsat pe jos, cu şobolani, pisici şi câini vagabonzi răsoolind prin gunoaie, cu pubele pline ochi. Pe străzile cu case va vea pubele în curţi sau în afara acestora pline ochi. Sunt zone în care Urban ridică gunoiul doar o dată pe săptămână şi gunoiul zace la porţi. Cine trebuie să ia măsuri împotriva acestor nereguli domnule Gutău?

Leave a Response