|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Emilian Frâncu şi Laurenţiu Coca susţin instituirea… Zilei Tatălui 

Emilian Frâncu şi Laurenţiu Coca susţin instituirea… Zilei Tatălui

• dacă va fi adoptat proiectul de lege, Ziua Tatăului se va sărbători pe data de 3 mai 2009

 

Potrivit unui comunicat de presă, Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) a obţinut deja un suport parlamentar consistent pentru proiectul de lege privind instituirea „Zilei Tatălui” şi „Zilei Mamei” în prima şi a doua duminică a lunii mai, fiind susţinută şi de personalităţi din lumea sportului românesc. Iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament pe 9 februarie anul curent a fost asumată, printre alţii, de senatorii de Vâlcea Emilian Frâncu şi Laurenţiu Coca. Zilele trecute, Asociaţia TATA a ieşit deja în stradă pentru a-şi cere drepturile şi a denunţa discriminările la care taţii şi soţii sunt supuşi. Primele cereri au fost timide: stabilirea unei zile a tatălui, pe 9 martie sau 2 iunie şi modificarea legislaţiei în privinţa acordării custodiei comune a copiilor.

Pe de altă parte, Alianţa TATA solicită magistraţilor, managerilor instanţelor româneşti şi Consiliului Superior al Magistraturii să pună punct discriminării grave a taţilor şi să nu mai saboteze relaţia tată-copil. „În contextul creşterii exponenţiale a ratei divorţurilor în România şi a migraţiei forţei de muncă spre alte state europene, Justiţia Română dă câştig de cauză mamei sau familiei extinse materne în peste 95% din litigiile aflate pe rolul instanţelor, ignorând tatăl şi rolul acestuia în creşterea şi educarea copilului. Mai grav este faptul că, deşi custodia unică este acordată de regulă mamei, programul de vizitare rezervat tatălui este unul simbolic, constând de cele mai multe ori în două finaluri de săptămână în fiecare lună, indiferent de vârsta copilului.

Tătici suficient de buni până la pronunţarea divorţului de mama copilului sunt reduşi de magistraţi doar la statutul de plătitori de pensie alimentară, fiind brusc consideraţi nedemni să se mai implice în creşterea şi educarea propriilor copii şi fiind deposedaţi brutal de toate drepturile parentale. Instanţele judecătoreşti nu ţin cont de regulă de interesul superior al copilului, contribuind din păcate la abuzarea psihică şi chiar fizică a minorilor. Deşi multe mame se răzbună pe foştii soţi, blocând accesul acestora la fii sau fiicele lor şi otrăvind relaţia tată-copil, ignorând sentinţele de stabilire a programului de vizitare şi traumatizându-şi grav proprii copii, magistraţii şi reprezentanţii autorităţilor publice abilitate să intervină asistă pasiv la acest fenomen deosebit de nociv pentru societatea românească. Asociaţia TATA le recomandă tuturor tăticilor discriminaţi de Justiţia română să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a lansa astfel un semnal de alarmă la nivelul Comunităţii Europene şi a obliga statul român să adopte măsurile legale necesare”, se spune într-un comunicat de presă al Alianţei TATA.

TATA este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, non-profit, înfiinţată de tătici care doresc să fie egali cu mamele copiilor lor în societate, în faţa autorităţilor de orice tip şi conform legii, care se dedică educării şi creşterii copiilor lor, care înţeleg cât de important este rolul tatălui în viaţa propriului copil. Obiectivele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor sunt: promovarea şi respectarea drepturilor taţilor şi copiilor acestora; consolidarea relaţiilor dintre taţi şi copiii lor; sensibilizarea membrilor societăţii cu privire la importanţa egalităţii parentale în faţa legii; combaterea discriminării sociale, juridice sau economice a taţilor; asistarea prompta a familiilor aflate în criză; protejarea demnităţii şi promovarea drepturilor şi intereselor membrilor TATA.

Leave a Response