Guvernul a aprobat un plan de salvare a OLTCHIM de 488 milioane euro
• Miniştrii Finanţelor şi cel al Economiei au anunţat, în cadrul unei vizite la Râmnicu Vâlcea, că
Guvernul a aprobat un plan de salvare a OLTCHIM de 488 milioane euro
• „Va trebui, să găsim acel program de restructurare eficace pe care managementul Oltchimului trebuie să-l aibă în vedere din punct de vedere al utilizării eficiente a activelor pe care Oltchimul le are. Să nu înţelegeţi restructurarea neapărat ca o restructurare de personal. Trebuie să identificăm acele active care contribuie la performanţa companiei şi să încercăm să le valorificăm util”, a declarat ministrul Adriean Videanu, acţionarul majoritar al SC Oltchim SA • cel mai probabil, în luna martie se vor parafa documentele pentru preluarea Arpechim de către SC Oltchim SA • pentru a putea intra însă efectiv în posesia Petrochemicals, SC Oltchim SA va trebui însă să achite minimum 15 milioane euro pentru a acoperi stocul de materii prime, produse finite şi piese de schimb existente la Arpechim, investiţiile angajate anul trecut de acţionarul majoritar al Petrochemicals, să-şi asigure un capital de lucru de minimum 50 milioane euro, dar şi să deschidă un acreditiv de câteva zeci de milioane de euro pentru a continua relaţia contractuală cu Petrom
Petre Coman
Doi importanţi miniştri ai Guvernului României au descins marţi, 24 februarie, în acelaşi timp la Râmnicu Vâlcea: este vorba de Gheorghe Pogea – ministrul Finanţelor Publice, şi Adriean Videanu – ministrul Economiei. Scopul vizitei celor doi înalţi demnitari a fost acela de a se informa despre situaţia reală de la SC Oltchim SA, având în vedere că Guvernul a aprobat săptămâna trecută un plan de ajutoare şi sprijinire a combinatului chimic vâlcean în valoare totală de 488 milioane euro.
Din această sumă se vor acoperi cheltuielile pentru achiziţia şi funcţionarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti, dar şi pentru investiţii în retehnologizarea şi modernizarea unor instalaţii de producţie de la SC Oltchim SA. Cei doi miniştri au în mână „pâinea şi cuţitul”, întrucât Ministerul Economiei este acţionarul majoritar la SC Oltchim SA, iar Ministerul Finanţelor Publice poate asigura garanţiile de stat pentru împrumuturile care vor fi acordate de bănci combinatului chimic vâlcean.
Vizita de la OLTCHIM…
Marţi dimineaţa, cei doi miniştri au fost într-o vizită de informare la sediul SC Oltchim SA, unde au fost întâmpinaţi de directorul general Constantin Roibu, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, primarul Mircia Gutău, parlamentarii Dorel Jurcan, Samoil Vîlcu, Sorin Zamfirescu, etc. Imediat, conducerea SC Oltchim SA împreună cu miniştrii Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea s-au retras la discuţii care au avut loc cu uşile închise, după care au efectuat o scurtă vizită prin secţiile combinatului.
În jurul prânzului, cei doi miniştri au venit la sediul PD-L Vâlcea, pentru a susţine o scurtă conferinţă de presă. Ministrului Adriean Videanu a spus că a venit la Vâlcea pentru a se asigura că „vom găsi cele mai eficiente soluţii pentru Oltchim. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un memorandum care constă în acordarea scrisorilor de garanţii de stat pentru a sprijini Oltchim, în vederea obţinerii împrumuturilor necesare retehnologizării şi achiziţiei părţii de petrochimie de la Arpechim, dar şi conversia datoriilor pe care Oltchimul le are faţă de statul român.
Menţionez încă o dată că tot acest sprijin pe care vrem să-l acordăm va trebui să fie în concordanţă cu legislaţia europeană. De aceea avem un prim pas de depăşit şi anume acordul Comisiei Europene, atât în ceea ce înseamnă conversia datoriilor în acţiuni, dar şi acordarea garanţiilor de stat. Suntem în proces de a notifica Comisia Europeană din acest punct de vedere. Eu am speranţa că în cel mai scurt timp cu putinţă se poate obţine acest răspuns şi mă refer la câteva săptămâni”.
Adriean Videanu a adăugat că Guvernul sprijină achiziţionarea secţiei de piroliză de la Arpechim: „Din această perspectivă e chiar foarte bine pentru că atunci ai şi un avantaj prin faptul că materia primă, controlul preţurilor, cantităţile pe care le produci ies, uneori, dintr-o zonă oarecum incertă şi putem discuta atunci despre un combinat integrat. Spuneam puţin mai devreme că vizita noastră a fost precedată de aprobarea, în Guvern, a memorandumului care vizează acest lucru.
Va trebui, să găsim acel program de restructurare eficace pe care managementul Oltchimului trebuie să-l aibă în vedere din punct de vedere al utilizării eficiente a activelor pe care Oltchimul le are. Să nu înţelegeţi restructurarea neapărat ca o restructurare de personal. Nu! Sub nici o formă. Trebuie să identificăm acele active care contribuie la performanţa companiei şi să încercăm să le valorificăm util şi să încercăm să ne degrevăm de acele active care nu fac altceva decât să consume resursele companiei pentru a putea beneficia de acest program de anvergură, pentru că programul este unul ambiţios.
Vorbim de aproape 488 de milioane de euro în final, atât în Oltchim cât şi în Petrochimia pe care Oltchimul o va achiziţiona de la Arpechim. Deci e un program foarte, foarte important şi va trebui să-l gestionăm cu multă atenţie”.
„Am rămas impresionat de ceea ce am văzut la Oltchim”
La rândul său, Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, a declarat: „Răspunsul este condiţionat, pe de o parte, de acest demers extern care o să-l facem foarte rapid, începând de săptămâna viitoare la Comisia Europeană, pentru a ne asigura că, din perspectiva ajutorului de stat nu avem nici o problemă. Acesta este un aspect şi-l demarăm rapid, acordăm tot sprijinul. A doua este o chestiune care ţine de companie.
Noi azi am vizitat-o, avem mai multe informaţii despre ea. Eu personal vă mărturisesc că, venind dintr-un mediu privat, oarecum am rămas impresionat pentru că, aşa cum arată, este una care are mare potenţial şi ar fi păcat să nu punem în valoare acest potenţial. Dar, în egală măsură, am discutat cu managementul companiei şi cu reprezentantul sindicatelor şi sigur, cu domnul primar. Toţi suntem interesaţi ca această companie să stea pe picioarele ei.
Există şi riscurile investiţionale legate de piaţă, de criză. Analizând această oportunitate e bine să discutăm foarte deschis ce măsuri ar trebui luate, spre exemplu, în companie, ca ajutorul pe care îl va primi din partea statului să respecte reglementările. Ca oricare alt operator din ţară, sunt situaţii dificile, criza nu a evitat să atingă şi Oltchim, mai ales prin scăderea pieţelor. Au fost solicitate o serie de probleme care să fie rezolvate de Ministerul Finanţelor printre altele, cele referitoare la pulsările de TVA. Statul are de rambursat TVA.
Din păcate, încă mai spun eu, statul a fost cel care a blocat, de multe ori, economia. O să deblocăm, nu numai pentru Râmnicu Vâlcea. Spre exemplu taxa pe valoarea adăugată de rambursat de conturile negative la scadenţă pentru Oltchim, era în jur de 13,4 milioane de lei, deci aproape 134 de miliarde în bani vechi. Acesta este un aspect. Un alt aspect care a fost ridicat pe bună dreptate, domnul ministru Videanu să-l dicute, este cel legat de preţul energiei electrice, având în vedere că, totuşi, Oltchim este un mare consumator de energie.
Este un consumator în bandă şi atunci probabil facilitatea ar fi imposibilă din partea furnizorilor de energie electrică. Noi, cei de la Ministerul Finanţelor, împreună cu domnul ministrul Videanu am spus un lucru foarte clar: reuşita depinde de eforturile pe care le facem la un loc, atât managementul companiei cât şi statul care poate, să spunem limitat, să acorde această garanţie pentru a depăşi acest moment. După care compania trebuie să rămână singură, pe picioarele ei şi cred că acest lucru va fi posibil”.
Preluarea Arpechim de către OLTCHIM…
La începutul săptămânii trecute, autorităţile guvernamentale au început procedurile de evaluare a modului în care statul poate sprijini financiar societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea în vederea reducerii pierderilor şi a reluării activităţii de producţie la capacitatea maximă. Potrivit specialiştilor care se ocupă de raportul de evaluare, combinatul chimic vâlcean va beneficia de peste 488 milioane euro pentru investiţii, din care 100 milioane de euro ar urma să fie asigurate printr-un credit de la BCR sau Erste Group, pentru care au loc negocieri.
Contractul prin care SC Oltchim SA ar urma să preia de la Petrom Petrochemicals Argeş, divizia de petrochimie, ar putea fi parafat contra sumei de un euro. În urma tranzacţiei, Petrom ar reuşi să-şi menţină intactă imaginea şi ar scăpa de efectele negative pe care le-ar genera închiderea diviziei de petrochimie a Arpechim, segment extrem de neprofitabil până acum pentru investitorul austriac.
Pentru a putea intra însă efectiv în posesia Petrochemicals, SC Oltchim SA va trebui însă să achite minimum 15 milioane euro pentru a acoperi stocul de materii prime, produse finite şi piese de schimb existente la Arpechim, investiţiile angajate anul trecut de acţionarul majoritar al Petrochemicals, să-şi asigure un capital de lucru de minimum 50 milioane euro, dar şi să deschidă un acreditiv de câteva zeci de milioane de euro pentru a continua relaţia contractuală cu Petrom. Discuţiile cu BCR şi Erste vizează tocmai sumele de care are nevoie combinatul chimic pentru a integra activitatea Petrochemicals Argeş.
Odată cu privatizarea Petrom SA şi cumpărarea pachetului majoritar de către OMV, acesta din urmă şi-a concentrat eforturile exclusiv pentru activităţile de extracţie, rafinare şi distribuţie, activitatea pertrochimică nefiind una prioritară. Ca urmare a acestei politici Petrom-OMV a închis în ultimii ani majoritatea instalaţiilor din cadrul petrochimiei, în funcţiune rămânând numai acele instalaţii care deservesc SC Oltchim SA şi cele în conexiune cu această activitate. O soluţie de rezolvare a relaţiilor comerciale cu Petrom SA care asigură în acelaşi timp şi stabilitatea şi independenţa furnizării de etilenă către SC Oltchim SA, ar fi preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti de către SC Oltchim SA. În situaţia în care SC Oltchim SA este proprietar şi al petrochimiei din Arpechim Piteşti, materiile prime din care se produce etilena vor putea fi cumpărate şi din alte surse, în afară de Petrom.