|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Banca Mondială vrea să finanţeze investiţii în judeţul Vâlcea 

Banca Mondială vrea să finanţeze investiţii în judeţul Vâlcea

    

În data de 25 februarie 2009, în sala Constantin Brâncoveanu a Consiliului Judeţean Vâlcea s-a desfăşurat o întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale pe probleme de protecția mediului, prilejuită de aprobarea finanțării proiectului Controlul poluării în agricultură cu nutrienți în Comuna Mihăești. Această aplicație pilot pentru județul Vâlcea face parte dintr-un program la nivel național demarat prin Ministerul Mediului.

Prezidată de dr. ing. Ion Cîlea, președintele Consiliului Județean Vâlcea, întâlnirea a beneficiat de participarea doamnei Karin J. Shepardson, specialist al  Departamentului Dezvoltare Durabilă în Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, a domnului Francois Boulanger, specialist pe probleme financiare la Departamentul Dezvoltare Durabilă în Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, a domnului Cesar Nicolaescu, specialist pe probleme de mediu al Biroului Băncii Mondiale în România, a domnului Ștefan Nicolau și a domnului Eugen Stavarache, resposnabili tehnici ai  Unității de Implementare a Proiectului din cadrul Ministerului Mediului.

De asemenea, au participat domnul Ludovic Zelici, director tehnic în cadrul S.C. CET Govora S.A., domnul Tudor Șindilaru, director al  Direcției Apelor Olt și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea.

În cuvântul de deschidere, domnul președinte Ion Cîlea a mulțumit invitaților pentru că au ales județul Vâlcea ca punct de analiză și Consiliul Județean Vâlcea ca partener de discuții și consultare în domeniul protecției mediului.
Reprezentanții Băncii Mondiale au precizat că vizita lor are un scop mai larg decât cel prilejuit de proiectul Controlul poluării în agricultură cu nutrienți în Comuna Mihăești, ei urmărind aspectele legate de protecția mediului la modul general în România, și de oprtunitatea de acordare a unor finanțări pentru investiții viabile.

Directorul Executiv al Direcției Programe și Relații Externe, Carmen Alexandrescu, a prezentat realizările din domeniul protecției mediului în județul Vâlcea prin finanţări externe nerambursabile aprobate pe programe PHARE și ISPA și a evidențiat obiectivele pentru care sunt elaborate documentații tehnico-economice, dar nu s-au identificat încă instrumente financiare, deși de realizarea lor depinde îndeplinirea criteriilor acquis-ului comunitar de mediu asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europenă.

Aceste obiective vizează următoarele domenii de protecție a mediului:

Managementul deșeurilor;

Sistemele de alimentare cu apă și apă uzată, inclusiv stații de epurare și tratare a apei uzate;

Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică;
 
Prevenirea riscurilor naturale în zonele cu incidență ridicată la eroziune;
 
Protejarea zonelor vulnerabile la poluarea cu nutrienți.

Președintele Ion Cîlea a solicitat sprijin din partea Băncii Mondiale pentru includerea unor investiții din județul Vâlcea pe lista de priorități care va fi aprobată la nivel național.

Oaspeții de la Banca Mondială s-au arătat impresionați de realizările Consiliului Județean Vâlcea în domeniul protecției mediului, urmând a comunica biroului central propunerile Consiliului Județean pentru analiză și și-au exprimat interesul pentru finanțarea unor investiții în județul Vâlcea, având în vedere și capacitatea demonstrată de Consiliul Județean în implementarea de proiecte cu finanțare externă (aspect vital și în selecția pe care o organizează pentru acordarea de finanțări)

Leave a Response