Primarii vâlceni, dezinteresaţi de sistemele de irigaţii
Primarii vâlceni, dezinteresaţi de sistemele de irigaţii
Temperaturile tot mai ridicate pe care meteorologii le preconizează atât pentru această vară, cât mai ales pentru anii următori au determinat conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea să pună la punct un proiect pentru înfiinţarea unor organizaţii ale utilizatorilor de apă în 14 localităţi vâlcene. Entuziasmul din partea CJ Vâlcea se loveşte însă de nepăsarea edililor din localităţile incluse în proiect. Aproximativ 11.000 de hectare ar putea fi irigate în judeţul Vâlcea prin intermediul unor organizaţii ale utilizatorilor de apă, care ar reduce nivelul secetei preconizată pentru perioada următoare. Numai în două localităţi dintre cele 14 înscrise pe listă au fost însă constituite aceste organizaţii.
Nepăsare
Nu toţi primarii s-au arătat dornici de a realiza aceste organizaţii în localităţile pe care le gospodăresc, având în vedere faptul că documentaţia pentru constituirea acestora trebuia depusă până la sfârşitul anului 2008. Pentru cei care totuşi îşi doresc punerea în funcţiune a unor sisteme de irigaţie, preşedintele Consiliului Judeţean a obţinut o derogare de la legea 138 privind îmbunătăţirea funciară şi posibilitatea depunerii actelor până la finele lunii martie a.c.
Astfel, dacă până la ora actuală numai edilii din Ioneşti şi Galicea s-au arătat interesaţi, nu la fel au percutat cei din Orleşti, Băbeni, Drăgoieşti, Voiceşti, Ştefăneşti, deşi în toate aceste localităţi suprafaţa cu potenţial este foarte mare. „Edilii de aici nu s-au grăbit să-i antreneze pe proprietarii terenurilor din Lunca Oltului la constituirea Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (O.U.A.I.)”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.
Irigaţii în folosul cetăţenilor
Proiectul vizează creşterea productivităţii, iar acest lucru este recunoscut de primarul comunei Galicea, Ion Năfliu, care a reuşit să depună actele pentru constituirea unei organizaţii a utilizatorilor de apă. În această localitate, 184 de cetăţeni au aderat la acest proiect, iar suprafaţa pe care aceştia îşi vor instala sistemele de irigaţii este de 410,7 hectare.
„Acest proiect reprezintă o realizare foarte mare atât pentru comună, dar mai ales pentru localnici, întrucât în anii trecuţi cultura a fost compromisă în mare parte de secetă. Dacă reuşim să punem în practică într-un timp cât mai scurt acest program, cetăţenii vor avea foarte mult de câştigat şi vor putea să irige o suprafaţă destul de mare. Astfel le va creşte şi producţia. Până la urmă, acesta este şi scopul organizaţiilor constituite”, a declarat Ion Năfliu.
Primari invitaţi de Cîlea la realizarea irigaţiilor
Preşedintele CJ Vâlcea nu vrea să renunţe însă la refacerea infrastructurii de irigaţii în cele 12 localităţi codaşe şi, astfel, le-a lansat primarilor din acele localităţi invitaţia de a depune actele necesare pentru obţinerea fondurilor necesare realizării sitemelor de irigaţii din partea Ministerului Agriculturii. Dacă nici de această dată primarii din localităţi precum Orleşti, Băbeni sau Voiceşti nu se vor încadra în termenul obţinut de Cîlea, nu numai că vor pierde finanţarea din partea Ministerului Agriculturii, dar din nou culturile agricole vor risca să se topească şi în acest an din cauza secetei.