CET Govora se luptă cu rău-platnicii
Are de recuperat peste 20 de milioane lei noi:
CET Govora se luptă cu rău-platnicii
Societatea CET Govora, furnizorul de apă caldă şi căldură al municipiului Râmnicu Vâlcea se confruntă cu o situaţie delicată din cauza faptului că nu îşi poate recupera datoriile de la unii consumatori, datorii care au ajuns la fabuloasa sumă de 20 de milioane de lei noi (200 de miliarde de lei vechi). Conducerea Consiliului Judeţean este pregătită să acţioneze în instanţă rău-platnicii. În cazul în care activitatea centralei va fi blocată, este posibil să se întrerupă apa caldă în Râmnic.
Datornici publici şi privaţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea spune că datoriile neîncasate de CET Govora provin din ai multe surse. 11,5 milioane de lei reprezintă astfel datoriile restante ale unora dintre asociaţiile de proprietari, la care se adaugă 6,7 milioane lei – subvenţii neachitate de Primăria Râmnicului şi 2,2 milioane lei – datorii ale unor agenţi economici. CET Govora are drept unic acţionar Consiliul Judeţean Vâlcea, instituţie a cărei conducere a făcut cunoscut că, prin Legea bugetului de stat, urmează să primească doar 23% din finanţarea care îi este necesară anul acesta.
Reprezentanţii centralei, ai Primăriei Râmnicului şi ai Consiliului Judeţean Vâlcea s-au reunit pentru a discuta astfel măsurile care trebuie luate pentru ca societatea să îşi poată continua activitatea fără să fie nevoită să întrerupă furnizarea apei calde. CET Govora are de recuperat peste 20 de milioane de lei noi de la asociaţiile de proprietari, de la societăţile comerciale, dar şi de la Primăria Râmnicului. Situaţia este una îngrijorătoare, deoarece principalul furnizor de agent termic nu a reuşit să încaseze până acum decât 42% din totalul necesar. Prima măsură este întocmirea unui protocol între CET Govora şi fiecare asociaţie de proprietari, în care să se stabilească reeşalonarea plăţilor restante.
Primăria Râmnicului nu a plătit subvenţiile
Peste 63 de asociaţii de proprietari au de plătit pentru serviciile oferite de CET, 12 dintre acestea având datorii de aproape 10 milioane de lei noi încă din anul 2005. În tot acest timp, din cauza faptului că Primăria Râmnicului nu a stabilit bugetul, CET Govora nu poate primi banii care provin din subvenţiile de căldură. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat că, alături de conducerea CET Govora, va face tot posibilul ca datoriile să fie recuperate în cel mai scurt timp posibil, pentru a nu periclita activitatea societăţii. „Faptul că s-a încasat doar un procent de 40% este îngrijorător. Sunt foarte multe asociaţii de proprietari care nu pot recupera banii de la locatari, iar aceştia riscă să rămână fără apă. Noi considerăm că nu aceasta este soluţia. De aceea, încercăm să rezolvăm pe cale amiabilă problema”, spune Ion Cîlea.
Datornicii, acţionaţi în judecată
Dacă problema banilor care trebuie plătiţi de Primăria Râmnicului se va rezolva prin cu stabilirea şi votarea bugetului, lucrurile se complică în privinţa acelor asociaţii de proprietari şi societăţi comerciale care, deşi dispun de sume de bani, nu catadicsesc să plătească la timp facturile. Ion Cocleţ, inginer şef de termoficare de la CET Govora a explicat faptul că societatea nu poate lua măsuri directe împotriva asociaţiilor de locatari. Atât Cîlea, cât şi Cocleţ susţin că locatarii rău platnici vor fi acţionaţi în judecată pentru recuperarea datoriilor.
„Noi nu putem da în judecată asociaţiile, ci ele vor trebui să cheme în instanţă, acei locatari care nu au plătit. Cele 12 asociaţii care au datorii încă de la sfârşitul anului 2005 au fost demult acţionate în judecată, există şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Am încheiat un proces verbal prin care acestea se angajează să plătească datoriile fără ca noi să le întrerupem apa. Este, practic, o amânare”, spune Ion Cocleţ, inginer şef de termoficare la CET Govora.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean consideră că mulţi dintre datornici au bani, dar nu vor să plătească. „Eu îi înţeleg pe acei oameni care sunt săraci şi nu au de unde plăti. Sunt alţii însă care au trei milioane pe lună, dar mai întâi îşi plătesc datoriile, aşa cum este normal. Mulţi dintre rău-platnici au bani, dar nu vor să plătească sumele restante”, spune Cîlea.
Nu se taie apa în următoarea lună
Reprezentanţii CET Govora menţionează că, deşi au de recuperat sume importante de bani, nu vor sista apa caldă, cel puţin în următoarea lună. De asemenea, inginerul Cocleţ consideră că nu aceasta ar fi soluţia, având în vedere că societatea are nevoie de bani pentru a funcţiona la parametri normali. „Avem nevoie de bani să existăm. Trebuie să cumpărăm combustibil, sunt multe cheltuieli, iar noi nu am încasat nici jumătate din totalul banilor. Avem subvenţii foarte mici şi mi se pare normal să ţi se plătească la timp atunci când oferi servicii de calitate.
E clar că ne afectează direct, pentru că nu ne mai putem desfăşura activitatea normal”, adaugă Cocleţ. Sprijinul oferit de Consiliul Judeţean s-a dovedit benefic, având în vedere că şi instituţia condusă de Ion Cîlea va avea probleme în cazul n care CET Govora înregistrează pierderi. Dacă locatarii nu vor reuşi să-şi achite facturile la timp, după ultimatumul dat de reprezentanţii centralei, anumite asociaţii riscă să rămână fără apă caldă.