Poliţiştii aleargă cu pistoalele pe urmele infractorilor
Poliţiştii aleargă cu pistoalele pe urmele infractorilor
Şoferii care nu vor opri la semnalul poliţiştilor riscă să fie de acum înainte să fie încătuşaţi. În cazul în care se constată comiterea unor infracţiuni grave, inspectorul şef al Poliţiei Vâlcea le-a dat liber subordonaţilor săi să folosească inclusiv armamentul din dotare pentru liniştirea infractorilor.
Măsuri energice împotriva infractorilor
Conducerea Poliţiei a luat această decizie săptămâna trecută, după ce s-a constatat că autorii de infracţiuni sunt din ce în ce mai puţin speriaţi de oamenii legii. Orice persoană care nu respectă legea şi nu se opreşte la semnalul tras de poliţişti îşi va asuma astfel riscul de a fi încătuşată, indiferent că este vorba despre reguli de circulaţie sau de alte infracţiuni. Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul şef Florian Marin a dispus aceste măsuri în cadrul programului „Strada 2009”, după ce oamenii legii de la Vâlcea au fost nevoiţi să urmărească în ultima perioadă mai mulţi infractori.
Cel mai recent caz este cel al tinerilor reţinuţi după ce, timp de două nopţi la rând au spart mai multe autoturisme, de unde au furat radare. Oamenii legii se aflau în timpul serviciului pe Aleea Teilor din municipiul Râmnicu Vâlcea atunci când au observat două persoane care încercau să vândă detectoare radar unui taximetrist. La vederea poliţiştilor, cei doi bărbaţi au fugit către Aleea Bradului, iar poliţiştii au fost nevoiţi să-i urmărească aproximativ 50 de metri. În cele din urmă. Daniel Ursu (27 de ani), din comuna Şirineasa şi Florin Smeureanu (18 ani) din municipiul Drăgăşani au fost prinşi, cazul lor fiind preluat de poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, în vederea continuării cercetărilor.
„În urma verificărilor s-a stabilit că sunt autorii a trei furturi din auto, comise în ultimele două nopţi în zona de Sud a Râmnicului, folosind ca mod de operare spargerea geamului lateral. Din autoturisme au fost sustrase detectoare radar. Cercetările continuă, iar dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea după finalizarea cercetărilor”, a declarat subinspectorul Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al IJP Vâlcea. Un alt caz a fost al unui subofiţer din alt judeţ, care a comis un accident rutier la Bujoreni. Aflat în stare de ebrietate, acesta a fugit de la locul faptei, fiind prins de poliţişti abia a doua zi.
Poliţiştii şi jandarmii, puşi la muncă
În urma videoconferinţei cu ministrul internelor, Dan Nica, s-a stabilit ca angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Inspectoratului de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea, precum şi şefii altor structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi puşi la muncă. Oamenilor legii li s-a recomandat să aibă în atenţie mai ales legalitatea funcţionării societăţilor de pază şi protecţie, verificarea persoanelor care deţin arme fără permis şi pedepsirea celor care săvârşesc fapte de ultraj. În plus, se urmăreşte din nou stoparea violenţelor stradale. Pentru prevenirea evenimentelor grave, ministrul a cerut organizarea de patrule mixte de poliţişti şi jandarmi.
„În perioada 23 februarie – 1 martie, la nivel judeţului nostru s-au organizat 251 de misiuni de prevenire a actelor antisociale, în tot judeţul fiind constatate 86 de infracţiuni, dintre care 59 flagrante. Au fost identificate 56 de persoane suspecte de comiterea de infracţiuni şi au fost constatate 29 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, fiind identificate şi 14 persoane care comiseseră fapte rămase, iniţial, cu autori necunoscuţi. Au fost aplicate şi 2.200 de sancţiuni, în valoare totală de 476.967 lei.” – a menţionat subinspectorul Diana Smărăndoiu, de la Poliţia Vâlcea. Prefectul Remus Grigorescu le-a pus în vedere şefilor de la Poliţie şi Jandarmerie să acţioneze cu prioritate în zona şcolilor şi liceelor, pentru stoparea curselor ilegale de maşini şi în preajma discotecilor.