|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Consiliile locale din Goleşti şi Fârtăţeşti, DIZOLVATE 

Consiliile locale din Goleşti şi Fârtăţeşti, DIZOLVATE

Lovitură de teatru la nivelul administraţiei publice locale. Consiliile locale din comunele Fârtăţeşti şi Goleşti vor fi dizolvate de drept în zilele următoare. Consilierii locali nu s-au mai reunit în şedinţă timp de două luni consecutiv ceea ce duce automat, conform Legii 215/2001 republicată, la dizolvarea forurilor legiuitoare locale. Instanţa de contencios administrativ va analiza situaţia de fapt şi se va pronunţa cu privire la dizolvarea celor două consilii locale.

Hotărârea instanţei va fi definitivă si se va comunica prefectului pentru organizarea de alegeri parţiale în cele două localităţi. În ambele cazuri este vorba despre neglijenţa scretarilor, care aveau obligaţia, conform legii, să sesizeze din timp consilierii locali şi primarii, în vederea evitării unor astfel de situaţii. Prefectul Remus Grigorescu ne-a declarat că secretarii primăriilor din Goleşti şi Fârtăţeşti au fost convocaţi la Instituţia Prefectului pentru a da explicaţii în legătură cu situaţia creată. Mai mult ca sigur, cei doi vor fi sancţionaţi administrativ de comisia de disciplină a Prefecturii Vâlcea.

Întrebarea care se pune în aceste două cazuri clare de neglijenţă, incompetenţă sau rea-voinţă este: de la cine vor fi recuperaţi banii necesari organizării celor două scrutine electorale? De la noi toţi, contribuabilii din judeţ? Mai bine de la secretarii, primarii şi consilierii, care au uitat să citească legea în baza cărei, de altfel, sunt şi remuneraţi.

Legea nr. 215//2001, administratiei publice locale. Republicata

SECTIUNEA a 4-a

Dizolvarea consiliului local

Art. 55. – (1) Consiliul local se dizolva de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolva de drept: a) in cazul in care acesta nu se intruneste timp de doua luni consecutiv; b) in cazul in care nu a adoptat in 3 sedinte ordinare consecutive nicio hotarare; c) in situatia in care numarul consilierilor locali se reduce sub jumatate plus unu si nu se poate completa prin supleanti.

(2) Primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ-teritoriale sau orice alta persoana interesata sesizeaza instanta de contencios administrativ cu privire la cazurile prevazute la alin. (1). Instanta analizeaza situatia de fapt si se pronunta cu privire la dizolvarea consiliului local. Hotararea instantei este definitiva si se comunica prefectului……….

 (7) Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a constatat dizolvarea consiliului local sau, dupa caz, de la validarea rezultatului referendumului.

(8) Pana la constituirea noului consiliu local, primarul sau, in absenta acestuia, secretarul unitatii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, orasului sau municipiului, potrivit competentelor si atributiilor ce ii revin, potrivit legii.

Leave a Response