Europarlamentarul PDL, Nicolae Vlad Popa, acţionează împotriva intereselor statului român
Europarlamentarul PDL, Nicolae Vlad Popa, acţionează împotriva intereselor statului român
• Deputatul Aurel Vlădoiu: „Reprezentanţii PD-L trebuie să-şi clarifice poziţia faţă de Oltchim”
Europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa este acuzat că face lobby în Parlamentul European pentru nemţii de la PCC, acţionari minoritari la Oltchim.
Declaraţia politică pe această temă a deputatului PSD de Vâlcea, Aurel Vlădoiu: „Am lansat de curând un apel la unitate în jurul intereselor românilor către toţi parlamentarii vâlceni, pe care, indiferent de apartenenţa politică, i-am invitat să facem front comun pentru a sprijini Oltchim-ul, cel mai mare combinat petrochimic din ţară şi liderul de piaţă în industria chimică în Europa Centrală şi de Est.
Am fost bucuros să văd că, la scurt timp după aceea, europarlamentari, senatori şi deputaţi din partea PSD, PD-L şi PNL au dat curs invitaţiei lansată de conducerea companiei, care a făcut tot ceea ce era necesar ca atât Puterea, cât şi Opoziţia să aibă o imagine corectă în legătură cu situaţia societăţii şi planurile acesteia de viitor. După ce au aflat care este realitatea, toţi s-au convins că transformarea în acţiuni a datoriilor combinatului nu reprezintă un ajutor de stat, ci un lucru cât se poate de legal şi firesc.
Totodată, s-au înţeles şi motivele împotrivirii PetroCarbo Chem SE, principalul acţionar minoritar de la Oltchim, faţă de o astfel de măsură, care ar însemna redresarea şi dezvoltarea industriei petrochimice româneşti. Se presupune că, în anul 2007, grupul PCC SE a achiziţionat de la Lindsell Entreprise Ltd. un pachet de 1 % din acţiunile deţinute la Oltchim pentru că avea un plan foarte bine pus la punct. Câteva luni mai târziu, statul român a diminuat capitalul social al companiei şi, ca urmare a acestei acţiuni, pachetul deţinut de PCC s-a majorat, fără niciun efort financiar, la 12,9 %.
La fel de interesant este şi faptul că acelaşi grup PetroCarbo Chem SE deţine în Polonia un combinat concurent celui de la Râmnicu Vâlcea. Cu alte cuvinte, PCC SE, deşi este acţionar în această societate, ar avea tot interesul ca Oltchim-ul să nu se poată dezvolta şi chiar să se închidă. Ori interesul nostru, al românilor, este cu totul altul şi nu de dorim ca această perlă a economiei româneşti să dispară, aşa cum s-a întâmplat în trecut şi cu alte companii importante din ţară. Aceasta a fost şi una dintre concluziile întâlnirii de acum câteva săptămâni dintre conducerea SC Oltchim SA şi reprezentanţii PSD, PD-L şi PNL din PE şi Parlamentul României, care şi-au manifestat dorinţa de a susţine oriunde va fi nevoie cauza combinatului şi a vâlcenilor.
În aceste condiţii, am fost neplăcut surprins să aflu că, recent, un democrat-liberal a declanşat în Parlamentul European o campanie dură şi nejustificată împotriva Oltchim. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, PCC SE a înaintat o plângere Comisiei Europene cu privire la intenţia de transformare în acţiuni a creanţelor Oltchim către AVAS, deşi acest lucru nu înseamnă diminuarea pachetului său de acţiuni, cum eronat s-a lăsat să se înţeleagă. Spun acest lucru pentru că PCC SE va avea posibilitatea să subscrie la majorarea capitalului social, dacă doreşte să-şi păstreze acelaşi nivel de participaţie. Problema este însă că în urma sesizării respective Comisia ar putea demara o investigaţie care în mod normal s-ar întinde pe o perioadă de 18 luni.
În plus, solicitarea a ajuns la Comisia pentru petiţii din Parlamentul European, unde România este reprezentată de Nicolae Vlad Popa, despre care se spune că, înainte de a deveni europarlamentar, a lucrat ca avocat pentru PCC. Există numeroase informaţii potrivit cărora europarlamentarul PD-L ar face lobby pentru PCC SE. Mai mult decât atât, el s-a arătat părtinitor declarând presei că cei de la PCC SE au tot dreptul să se considere nedreptăţiţi. Rugat să prezinte şi argumente, reprezentantul PD-L a rămas fără cuvinte. Sper ca acest lucru să nu li se întâmple acum şi colegilor săi de partid, care ar trebui să ia atitudine.
Nu este normal ca un întreg partid să susţină că este preocupat de situaţia de la Oltchim, că doreşte ca angajaţii de aici să nu-şi piardă locurile de muncă şi compania să se dezvolte, iar pe de altă parte, un reprezentant al aceleiaşi formaţiuni politice – folosindu-se de poziţia sa în cadrul PE, unde ar trebui să reprezinte interesele României – face jocuri de culise în defavoarea ţării sale. Consider că atunci când este vorba despre soarta Oltchim-ului, a judeţului Vâlcea şi implicit a unui important sector al economiei româneşti, PD-L ar trebui să aibă o poziţie clară şi unitară şi să nu admită abateri grave ca cea a europarlamentarului amintit.
Închei reamintindu-le colegilor de la PD-L că Guvernul a anunţat ca principal obiectiv al perioadei următoare – „repornirea creditării economiei reale”. În contextul subiectului despre împrumutul extern pe care România urmează să-l contracteze, s-a vorbit şi despre anumite resurse pentru CEC şi EximBank, pentru IMM-uri, ca răspuns la nevoia de creditare a economiei reale.
Şi am senzaţia că, într-un fel, suntem împinşi către un acord cu Fondul Monetar, fără a avea în schimb o garanţie a faptului că cei care sunt interesaţi în acoperirea acestei responsabilităţi cu statul român au un plan credibil şi real pentru repornirea creditării economiei reale româneşti. Mi-aş dori ca, atunci când mai vorbim despre Oltchim şi alte companii importante din România, să vorbim în acest context, pentru că la astfel de societăţi mi se pare normal să ajungă banii de la FMI. Oltchim-ul şi alte societăţi vitale pentru economia românească trebuie sprijinite, nu strivite!“ – deputat, ec. Aurel Vlădoiu.
NR – Titlul ne aparţine.