|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Viitorul combinatului, la mâna Comisiei Europene 

Viitorul combinatului, la mâna Comisiei Europene

Deputaţii din Comisia de Industrii au respins săptămâna trecută Ordonanţa de urgenţă care prevedea privatizarea Oltchim, menţinând în vigoare actul normativ care stabileşte majorarea capitalului social al societăţii prin convertirea datoriilor către stat în valoare de 135 de milioane de euro în acţiuni. Membrii Comisiei de Industrii a Camerei au votat în unanimitate pentru respingerea Ordonanţei privind privatizarea Oltchim, în urma audierii directorului general al societăţii, Constantin Roibu.

Roibu a declarat în faţa membrilor Comisiei că privatizarea societăţii în acest moment de criză ar fi o greşeală şi a pledat pentru majorarea capitalului social prin conversia datoriilor pe care le are la stat, în valoare de 135 de milioane de euro, în acţiuni. „Prin conversia datoriilor, societatea devine bancabilă, iar în acest fel vom putea avea acces la credite. Dacă nu se face majorarea de capital, singura soluţie ar fi lichidarea societăţii. Statul poate recupera cele 135 de milioane de euro în 2013, după ce va trece criza.

Societatea trebuie să-şi convertească datoriile în acţiuni, să devină bancabilă şi să se privatizeze abia după ce îşi realizează proiectul de retehnologizare. A privatiza o firmă în timp de criză este o mare greşeală, azi tot ce se vinde, se vinde pe nimic. Ştim că în Arpechim problemele sunt foarte mari, însă de la ei vom prelua doar partea de petrochimie, nu şi rafinăria. Cred că, în maxim doi ani , Arpechim se va închide complet. Estimăm că vom investi 200 milioane de euro în ea, pentru retehnologizarea instalaţiei”, a spus Roibu.

Plângere împotriva polonezilor, înaintată la SRI şi SIE

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, a anunţat că forul va înainta o adresă către SRI şi SIE cu privire la plângerea făcută de directorul Oltchim la adresa acţionarului minoritar al societăţii, firma PCC, pe care a acuzat-o de demarare a unei campanii ample de denigrare a Oltchim şi de sprijinire a unor competitori externi ai societăţii. Constantin Roibu l-a acuzat pe directorul de dezvoltare al acestei firme, care deţine 12,8% din acţiunile Oltchim că este „fost lucrător în serviciul secret polonez” şi a susţinut că firma s-a opus planurilor de dezvoltare a Oltchim, că a dat planul de retehnologizare al societăţii unei firme rivale din Polonia şi că a lansat o campanie de presă negativă la adresa Oltchim.

Preşedintele Comisiei a solicitat reprezentantului AVAS să înainteze o plângere oficială privind concurenţa neloială. Grupul german PCC SE, acţionar minoritar al combinatului petro-chimic Oltchim, a solicitat, recent, în mod oficial o investigaţie din partea Comisiei Europene în controversatul caz al conversiei datoriilor Oltchim SA în acţiuni, după ce societatea vâlceană a solicitat recent garanţia statului roman pentru contractarea unui împrumut, în plus faţă de sprijinul constând în conversia datoriilor companiei către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului în acţiuni.

PCC SE a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă derulate la începutul lunii martie, că se opune categoric acţiunii de conversie, contestând legalitatea acestui demers conform normelor legislaţiei comunitare.Ca urmare, la 6 martie 2009, PCC SE a trimis Comisiei Europene noi informaţii cu privire la posibilul ajutor de stat pentru Oltchim S.A., inclusiv privind acordarea unor noi garanţii de stat. România, membră a Uniunii Europene, va aştepta aprobarea UE, înainte de emiterea garanţiilor. Combinatul estimează o cifră de afaceri de 975 milioane euro în 2013, primul an de funcţionare la capacitate a instalaţiilor retehnologizate.

Reprezentanţii Oltchim au mai precizat că unitatea şi-a redus anul trecut datoriile de la 491 milioane euro, la 434 milioane euro, şi dacă Comisia Europeană va aviza convertirea în acţiuni a datoriei faţă de AVAS, datoria totală va scădea la 300 milioane euro. De asemenea, în urma implementării programului de restructurare şi retehnologizare datoriile Oltchim vor ajunge la 634 de milioane de euro până în 2012, moment în care cifra de afaceri a companiei este estimată la 791 de milioane de euro. Mai mult, în 2013, Oltchim mizează pe afaceri de 975 milioane euro, mai mari cu 85% faţă de nivelul înregistrat în 2008, de 528 milioane euro.

Totodată, compania previzionează un profit înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare de 197 milioane de euro, cu mult peste cel raportat în 2008, de 8,85 milioane euro. Compania are un capital social de 32,36 milioane lei, divizat în 323,6 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. În structura acţionariatului Oltchim, Ministerul Economiei deţine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controlează 12,89%. Oltchim are o valoare de piaţă de 54,36 milioane de lei (12,67 milioane de euro).

Constantin Roibu, reales cu majoritate absolută în fruntea OLTCHIM

noul consiliu de administraţie de la SC Oltchim SA, ales pentru un mandat de patru ani, are următoarea componenţă: Constantin Roibu – preşedinte, Wojciech Zaremba, Grigore Crăciunescu, Constantin Istrătoiu şi Constantin Nedelcu – membrii

Luni, 30 martie, la sediul societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor, la cererea expresă a acţionarului minoritar – compania Petro Carbo Chem SE. Spre deosebire de alte şedinţe ale acţionarilor, AGA de luni a reuşit să întrunească cvorum încă de la prima convocare (30 martie), astfel că nu a mai fost nevoie de o a doua şedinţă (în 31 martie).

În aceste condiţii, Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Oltchim SA, cu 73% din numărul drepturilor de vot ale acţionarilor prezenţi sau reprezentaţi, a hotărât respingerea propunerii de revocare a lui Constantin Roibu din funcţia de director general al SC Oltchim SA şi numirea ca director general a unei persoane care nu deţine şi funcţia de administrator. La punctul 12 din ordinea de zi, acţionarii au ales următorii administratori: Constantin Roibu – director general al SC Oltchim SA; Wojciech Zaremba – director de dezvoltare la PCC SE;

Grigore Crăciunescu – director general al firmei Nordic Impex SRL Râmnicu Vâlcea şi consilier municipal din partea PD-L; Constantin Istrătoiu – director general adjunct în Ministerul Economiei; şi Constantin Nedelcu – funcţionar la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei. Preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost desemnat Constantin Roibu. Durata mandatului este de patru ani începând cu data înregistrării la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

De asemenea, acţionarii au aprobat indemnizaţia lunară cuvenită, în anul 2009, membrilor Consiliului de Administraţie al SC Oltchim SA în cuantum ce nu va depăşi 0,1% din salariul directorului general în conformitate cu prevederile legale. Totodată, adunarea generală ordinară, cu 73% din numărul drepturilor de vot ale acţionarilor prezenţi sau reprezentaţi, a hotărât respingerea propunerii de implementare a sistemului de administrare dualist.

Tot în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Oltchim SA s-a dezbătut punctul 2 referitor la „Elaborarea şi prezentarea de către conducerea executivă şi consiliul de administraţie a unui raport privind situaţia actuală a companiei, inclusiv măsurile luate deja sau care se intenţionează a fi luate cu privire la restructurarea companiei, preluarea activităţii de petrochimie a Arpechim Piteşti şi pregătirea companiei pentru privatizare”.

Astfel, s-a constatat că acţionarul PCC SE şi reprezentanţii acestuia, prin acţiunile întreprinse împotriva intereselor SC Oltchim SA, constând în declaraţii defăimătoare şi nereale, făcute în media din România şi din străinătate, precum şi prin opoziţia prin orice mijloace la orice măsuri de redresare ale societăţii şi blocarea majorării capitalului social, au creat societăţii prejudicii majore, determinate de îngreunarea posibilităţilor de finanţare şi a raporturilor comerciale cu furnizorii şi clienţii SC Oltchim SA.

În urma constatării acestei situaţii, adunarea generală ordinară a adoptat, cu 73% din numărul drepturilor de vot ale acţionarilor prezenţi sau reprezentaţi, următoarele hotărâri: împuternicirea conducerii executive şi Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA să acţioneze pe toate căile şi prin toate mijloacele legale, inclusiv prin sesizarea instituţiilor abilitate ale statului, pentru contracararea oricăror acţiuni desfăşurate de persoane fizice sau juridice care vizează defăimarea SC Oltchim SA sau aduc atingere intereselor economice şi de piaţă ale acestei societăţi; declanşarea acţiunii în răspundere împotriva administratorului Waldemar Preussner. (Petre Coman)

Leave a Response