|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Ion Mărculescu a salvat de la faliment Uzina Mecanică din Băbeni 

Ion Mărculescu a salvat de la faliment Uzina Mecanică din Băbeni

• „Uzina noastră este singura societate de profil din România specializată în dezmembrarea, delaborarea şi demilitarizarea muniţiei convenţionale NATO”, ne-a declarat Ion Mărculescu, directorul general al UM Băbeni

Am trecut cu toţii prin multe, de când valul democraţiei a bătut şi la uşa noastră. A fost primită cu entuziasm de către toţi, dar cum foarte multe împrejurări vin pe neaşteptate, mulţi oameni s-au văzut fără locuri de muncă şi chiar fără viitor. A fost o perioadă grea de tranziţie, acum se vorbeşte de criză, dar marii directori de firme din judeţul Vâlcea au reuşit.

Ei nu s-au dat bătuţi, ci s-au adaptat cu succes la noile reguli care fac legea într-o economie democratică. Dintre cei care au reuşit, face parte şi directorul general de la Uzina Mecanică Băbeni, ing. Ion Mărculescu (foto). El a depăşit dificultăţile prin care trece economia şi acum poate vorbi cu certitudine că: „Uzina Mecanică din Băbeni are viitor!”

• Care au fost efectele directe ale restructurării industriei de tehnică militară asupra Uzinei Mecanice Băbeni?
Ion Mărculescu: Odată cu începutul procesului de restructurare a industriei de tehnică militară, conducerea societăţii, împreună cu specialişti din proiectare şi secţiile de producţie, au depus eforturi importante în vederea găsirii unor soluţii privind dezvoltarea producţiei civile în cadrul secţiilor anexă staţiei pirotehnice.

• Cum v-aţi adaptat producţia după 1990, pentru a face faţă cerinţelor pieţei libere?
Ion Mărculescu: Începând cu anul 1990 au fost asimilate în fabricaţie o serie de piese de schimb pentru industria extractivă şi industria bunurilor de larg consum. În acest moment, Uzina Mecanică Băbeni este unul din primii patru furnizori de piese de uzură pentru pompele de extracţie ce echipează sondele Petrom SA.

Am realizat o dotare tehnologică foarte bună şi pentru o secţie de tâmplărie. Avem două uscătoare cu capacitatea de 80 mc pe şarjă cu controlul parametrilor tehnologici computerizat, maşini de rindeluit pe patru feţe, prese pentru ansamblat panouri cu acţionare non pneumatică, fierăstrău pentru debitat buşteni, etc.

Toate aceste investiţii ne-au permis să abordăm cu uşurinţă producţia de mobilier din lemn cherestea, semifrabricat din lemn, europaleţi, ambalaje, precum şi diverse produse la cerere. Tot în această periodă, în cadrul liniilor de producţie s-au modernizat peste 200.000 de lovituri de artilerie. Începând cu 1995, datorită procesului de restructurare al industriei de apărare, societatea noastră s-a axat pe casarea muniţilor.

În acest sens, suntem cea mai mare staţie pirotehnică specializată în dezmembrări, delaborări şi demilitarizări de muniţie convenţională din România. În nomenclatorul de servicii pentru industria de apărare se află atât produse specifice MApN cât şi produse de provenienţă NATO, uzina noastră fiind singura societate de profil din România specializată în dezmembrarea, delaborarea şi demilitarizarea muniţiei convenţionale NATO.

• Ce autorizări sau certificări are Uzina Mecanică Băbeni?
Sistemul de management al calităţii pe care l-am implementat a fost evaluat de CERTINO şi ESYD prin certificatul nr. 815 c din 2007 conform cerinţelor SREN ISO 9001/2001. Suntem autorizaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului să desfăşurăm activităţi cu caracter pirotehnic, conform Autorizaţiei de mediu nr. 354/2008. Suntem autorizaţi pentru prelucrarea, prepararea, transportul şi comercializarea materiilor explozive nr. 219/2007.

În conformitate cu prevederile din Legea 295/2004 modificată prin OUG nr. 26/2008 privind regimul armelor şi muniţilor, suntem consideraţi armurieri de drept. Suntem autorizaţi pentru păstrarea materiilor explozive nr. 50/2007. Avem autorizaţie de gospodărirea apelor nr. 73/2008. Uzina Mecanică Băbeni are alocat codul NATO de agent economic NC AGE: 0023L.

• Care sunt pieţele de desfacere şi clienţii tradiţionali ai întreprinderii?
Ion Mărculescu: Pentru piaţa internă furnizăm piese de schimb pentru instalaţii de sondă şi foraj, clientul nostru final Petrom SA. Pentru VILMAR SA realizăm piese de schimb pentru utilaje tehnologice. Cu Uzina Mecanică Sadu avem un contract în derulare şi realizăm lăzi de ambalaj.

Debităm şi procesăm cherestea, şi executăm mobilier din lemn. Pentru MApN prestăm servicii speciale. Dezmembrăm şi delaborăm rachete 122 mm GRADD pentru SC MIRSAND SA. Iar pentru piaţa externă dezmembrăm, delaborăm şi  demilitarizăm muniţie NATO de provenienţă Taiwan şi Singapore pentru SC OXO SRL. Avem licitaţii în curs de desfăşurare pentru dezmembrare delaborare şi demilitarizare muniţie NATO pentru MoD Grecia.

• Ce alte activităţi şi prestări servicii mai desfăşoară Uzina Mecanică Băbeni?
Ion Mărculescu: O activitate importantă pe care o desfăşurăm în prezent în parcul nostru industrial este închirierea spaţiilor tehnologice şi furnizarea de utilităţi tehnologice către terţi, în  vederea desfăşurării activităţilor de producţie. Dispunem de alimentare cu energie electrică prin intermediul unei staţii de conexiuni şi a două posturi de transformare.

Dispunem de parc auto propriu, magazii pentru depozitare, special amenajate. Avem capacitate de proiectare tehnologică şi SDV-uri. Avem reţea de canalizare, de apă potabilă şi industrială. Am săpat la mare adâncime şi am găsit o apă plată cu calităţi deosebite pe care o vom plasa în curând pe rafturile magazinelor. Dispunem de internet şi telefonie, drumuri de acces betonate, împrejmuiri, personal muncitor şi de pază, etc.

• Pe ce resurse umane se bazează Uzina Mecanică Băbeni?
Ion Mărculescu: SC Uzina Mecanică SA Băbeni are la această dată un număr de 230 angajaţi şi dispunem de personal de specialitate calificat, tehnic şi de execuţie, cu vastă experienţă profesională, atât în domeniu pirotehnic cât şi în domeniul producţiei de bunuri industriale şi de larg consum. Împreună cu spaţiile pe care le-am vândut şi închiriat altor firme, cred că numărul celor care lucrează pe această platformă industrială se ridică la peste 800 de oameni.

• Având în vedere actuala criză din economie, salariaţii UM Băbeni trebuie să se aştepte la disponibilizări?
Ion Mărculescu: Categoric, nu. Am muncit foarte mult în tot aceşti ani şi niciodată nu ne-am lăudat. Am investit în tehnologie, am încercat să găsesc clienţi serioşi cărora să le oferim serviciile noastre pentru a putea asigura salariile tuturor angajaţilor. Din contră, anticipez o mărire a schemei de personal pe fondul extinderii activităţii noastre pe plan naţional şi internaţional. Intenţionm să atragem fonduri  şi să demarăm noi proiecte prin diferite finanţări. În legătură cu toate acestea vom reveni cu amănunte pe care le vom da publicităţii, pentru informarea opiniei publice.

Leave a Response