|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Autorităţile judeţene faţă în faţă cu parlamentarii vâlceni 

Autorităţile judeţene faţă în faţă cu parlamentarii vâlceni

• Preşedintele Ion Cîlea şi prefectul Remus Grigorescu au apelat la ajutorul senatorilor şi deputaţilor vâlceni şi în ceea ce priveşte susţinerea proiectelor de Hotărâre de Guvern iniţiate de Consiliul Judeţean în scopul alocării de fonduri pentru achiziţionarea sau răscumpărarea unor obiective sociale, medicale şi culturale retrocedate proprietarilor de drept

Sâmbătă, 11 aprilie a.c., din iniţiativa şi în organizarea Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului, a avut loc o nouă reuniune a senatorilor şi deputaţilor vâlceni la care au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
În acest cadru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a prezentat o sinteză a problemelor cu care se confruntă administraţia judeţului şi care depăşesc posibilităţile locale de rezolvare, mai ales din punct de vedere financiar.

Primul set de probleme a avut în vedere starea deplorabilă a infrastructurii rutiere care a fost grav afectată, în ultimii trei ani, de inundaţii şi alunecări de teren. Pentru refacerea celor 37 de zone ale drumurilor judeţene compromise de calamităţile naturale, precum şi a 24 poduri deteriorate din aceleaşi cauze, Consiliul Judeţean şi Prefectura au iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pe care l-au înaintat Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea alocării a 66,74 milioane lei din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului.

Au fost, de asemenea, solicitate fonduri suplimentare defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru reabilitarea, consolidarea şi modernizarea a peste 60 km de drumuri judeţene care şi-au încheiat de multă vreme ciclul normat de exploatare şi nu mai prezintă siguranţă pentru participanţii la trafic.

La acest capitol de probleme s-a insistat cu deosebire pe susţinerea din partea parlamentarilor vâlceni a intervenţiilor repetate pe care preşedintele Ion Cîlea le-a întreprins la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru cuprinderea în programul de investiţii pe acest an a DN 7D, Cîineni – limită judeţul Argeş, care necesită ample lucrări de reabilitare şi modernizare, urgente tocmai din cauza condiţiilor vitrege de circulaţie.

În aceeaşi zonă a urgenţelor pentru care este imperioasă nevoie de sprijinul parlamentarilor au fost cuprinse şi fondurile încă nealocate de Guvern în vederea derulării programului finanţat pe baza Ordonanţei de Guvern nr. 7/2006 în care, la nivelul judeţului Vâlcea se află 41 de proiecte în derulare pentru realizarea a 7 alimentări cu apă, 11 sisteme de canalizare şi 23 poduri, podeţe şi punţi pietonale.

Preşedintele Ion Cîlea şi prefectul Remus Grigorescu au apelat la ajutorul senatorilor şi deputaţilor vâlceni şi în ceea ce priveşte susţinerea proiectelor de Hotărâre de Guvern iniţiate de Consiliul Judeţean în scopul alocării de fonduri pentru achiziţionarea sau răscumpărarea unor obiective sociale, medicale şi culturale retrocedate proprietarilor de drept ori pentru cumpărarea, în municipiul Drăgăşani, a unei suprafeţe de teren pentru construcţia Casei de Cultură şi a unui parc industrial.

O altă paletă de probleme supusă atenţiei aleşilor parlamentari a vizat:

Iniţierea de către Ministerul Finanţelor Publice a unui proiect de act normativ privind rectificarea pozitivă a bugetului de stat pentru sprijinirea consiliilor locale şi a primăriilor care trec printr-o situaţie financiară deosebit de grea;

Constituirea, la nivel guvernamental, a unui fond special care să fie pus la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru cofinanţarea proiectelor susţinute cu fonduri UE, precum şi a proiectelor complementare Programului Operaţional Regional etc.
Sigur, dialogul dintre parlamentarii vâlceni şi autorităţile judeţene s-a purtat cu aceeaşi responsabilitate şi audienţă şi asupra altor aspecte majore.

Între participanţi s-a creat o punte pentru viitoare discuţii când aleşii vâlcenilor vor trebui să raporteze, fiecare în parte, despre implicarea lor în rezolvarea atâtor probleme şi greutăţi care afectează starea de normalitate, ca să nu mai vorbim de proiectele dezvoltării economico-sociale într-o perioadă de criză accentuată.

Leave a Response