|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Patromoniul cultural, apărat de poliţiştii vâlceni 

Patromoniul cultural, apărat de poliţiştii vâlceni

Poliţiştii vâlceni au demarat o nouă acţiune de prevenire şi combatere a cazurilor de criminalitate la regimul patrimoniului naţional. Această acţiune reprezintă o prioritate pentru ofiţerii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea care recunosc că în judeţul Vâlcea sunt concentrate numeroase obiective de interes, clasificate ca valori aparţinând patrimoniului cultural naţional şi internaţional.

De asemenea, Vâlcea este un judeţ cu multe destinaţii turistice, motiv pentru care se impune întreprinderea de măsuri ferme de către poliţişti, în colaborare cu celelalte organe abilitate, în vederea combaterii infracţiunilor şi a altor fapte antisociale, comise pe linia Patrimoniului Cultural Naţional. „În această perioadă, în judeţul Vâlcea se desfăşoară acţiuni care vizează prevenirea deteriorării şi distrugerii patrimoniului cultural naţional, prin respectarea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice şi a siturilor arheologice înscrise în Lista monumentelor istorice”, a declarat inspectorul de poliţie Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.

Grupul ţintă către cei care se îndreaptă acţiunea este alcătuit din preoţii parohi şi primarii, aceştia fiind administratori ai respectivelor monumente şi bunuri culturale mobile, iar acţiunile au loc în cinci centre zonale, stabilite în funcţie de numărul obiectivelor cuprinse în lista monumentelor istorice. Obiectivul acţiunii va fi acela de a informa administratorii despre monumentele de pe raza de competenţă, dar şi despre protejarea patrimoniului cultural prin marcarea acestuia conform reglementărilor în vigoare.

„Preoţii care păstoresc mănăstiri, biserici şi schituri incluse în categoria monumente istorice de mare importanţă, vor fi informaţi cu privire la necesitatea întocmirii de liste de inventar, extrem de utile şi, în cazurile în care se constată fapte ilicite care ţin de competenţa poliţiei, acţiunea mai constă şi în conştientizarea preoţilor parohi şi a administratorilor de patrimoniu cultural cu privire la necesitatea respectării legislaţiei precum şi o analiză a infracţiunilor ce se pot comite în acest domeniu”, conchide Smărăndoiu.
      

Leave a Response