|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Terenuri şi vile turistice, disputate în instanţă 

La Băile Govora,

Terenuri şi vile turistice, disputate în instanţă

Procesele pentru revendicarea unor terenuri sau vile turistice în staţiunea turistică Băile Govora blochează de câţiva ani buni finalizarea procedurilor de restituire a proprietăţilor pe baza legilor proprietăţii. În prezent, administraţia locală din staţiune mai are de finalizat o singură cerere depusă conform Legii 10/2001, pentru a persoană care solicită despăgubiri pentru ocuparea de către instituţiile statului a clădirii unde funcţionează în prezent Trezoreria. Conform Legii 247 au fost depuse la Primăria Băile Govora nu mai puţin de 179 de cereri, 26 dintre ele nefiind finalizate până în prezent. Opt cazuri sunt blocate de procesele intentate între timp de foştii proprietari.

Ştrandul şi „Casa oştirii”, disputate în instanţă

Moştenitorii foştilor proprietari solicită în prezent câteva obiective importante din Băile Govora, cum ar fi o parte din parc, fosta „Casă a oştirii”, terenul pe care se află în prezent ştrandul din Băile Govora, ba chiar clădirea în car funcţionează liceul. În discuţie este în continuare şi fosta vilă a lui Ceauşescu din Govora, care este revendicată de Elena Bâzâc. „Sunt câteva dosare înregistrate la noi, în urma cererilor înregistrate de foştii proprietari, care sunt suspendate sau blocate din cauza faptului că aceştia au intentat şi procese în acest sens.

Niculescu se judecă, de exemplu cu SC Băile Govora SA, societatea lui Handolescu pentru terenul de sub ştrand, iar la noi dosarul este suspendat. Lucia Farca se judecă tot cu Băile Govora SA pentru un teren care este mai jos de ştrand. Florenţa Colgiu cere despăgubiri pentru Colegiul Cuza, iar Gheorghe Iancu se judecă pentru hotelul Belvedere, fosta Casă a oştirii. Mai este şi Elena Bâzâc, ea se judecă pentru vila lui Ceauşescu, dar sunt şi alţii.

Pe unii trebuie să-i despăgubim, şi le-am oferit astfel terenuri în diverse alte zone.”, spune secretarul Primăriei Băile Govora, Cristinel Gugu. Valerian Neşteanu a revendicat şi el un parc din faţa blocului aflat în centrul staţiunii, susţinând că părinţii lui au avut 500 de metri pătraţi acolo. „Ei s-au judecat în anul 1991 cu Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar Vâlcea, susţinând că pe proprietatea lor, preluată abuziv de stat a fost o piaţă agroalimentară.

Problema este că, prin anii 1960 – 70 au predat o parte din proprietate. Au prezentat un proces verbal de preluare din anul 1972, al Consiliului Popular, pentru 154 de metri pătraţi de teren, dar hârtia nu are număr de înregistrare, iar noi avem acte care atestă că în anul 1943 terenul era înscris la Consiliul Local. În acest caz nu s-a dat încă o hotărâre definitivă.

„Fâşia Gaza” de la Govora, dispută pentru 90 de metri de teren

Alte procese au o miză mult mai mică, dar la fel de importantă pentru cei interesaţi, dat fiind că, pentru o fâşie de 3-4 metri lăţime, familia Cosmescu se judecă cu reprezentanţii Primăriei Băile Govora din 2006. Valerian Cosmescu şi fiul său, Sorin se judecă din anul 2006 cu Primăria Băile Govora, cu Asociaţia d Proprietari Băile Govora, Viorica Mustaţă şi Mirela Cârstoi pentru un teren de 120 de metri pătraţi aflat în spatele clădirii pe care o au în proprietate în centrul staţiunii Băile Govora, pe strada Tudor Vladimirescu.

Clădirea respectivă, cu două etaje şi 28 de camere, plus terenul aferent, de 600 de metri pătraţi a fost naţionalizată prin Decretul 92/1950 şi le-a fost retrocedată foştilor proprietari prin sentinţa 5767 din 1998 a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Proprietarii de drept ai clădirii – fostul hotel „Vila 19 Govora” au fost iniţial Valerian Cosmescu, Maria Teodorescu Şoşoacă şi Pompilia Onela, dar ulterior familia Cosmescu a cumpărat şi drepturile celorlalţi.

Aceştia susţin că instanţa de judecată le-a retrocedat şi terenul de 600 de metri pătraţi aferent clădirii respective, care nu se regăseşte însă în totalitate în terenul pe care îl au efectiv în proprietate. După naţionalizare, terenul respectiv a rămas liber până în anul 1972, când lângă fostul hotel s-a construit un bloc de locuinţe, B3, lipit de imobilul familiei Cosmescu. O parte din terenul revendicat constituie astfel în prezent curtea blocului, iar o altă parte a fost dat de administraţia locală din Govora Vioricăi Mustăţea în schimbul terenului acesteia, preluat de IAS, în timp ce o altă parte a terenului este deţinut de Mirela Cârstoi.

„Noi nu dorim toată suprafaţa, pentru că nu mai este disponibilă, pentru că o parte este acum curtea blocului. Vrem doar să se reconstituie porţiunile de teren rămase libere, iar pentru restul să fim despăgubiţi. Rămân câţiva metri liberi de teren, vreo 90 de metri pătraţi, adică o fâşie de 3-4 metri lăţime, un fel de „Făşia Gaza” din Băile Govora, dar pe care Primăria nu vrea să ne-o lase, dat fiind că majoritatea terenului care este în prezent liber este proprietatea administraţiei locale.”- afirmă Valerian Cosmescu.

Reprezentanţii Primăriei şi Consiliului local Băile Govora au invocat însă faptul că terenul revendicat nu ar fi în proprietatea Primăriei Băile Govora. De altfel, instanţa de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea a respins momentan cererea de restituire, invocând o excepţie, şi anume faptul că reclamanţii nu au dat în judecată pe cine trebuia. Astfel, se subliniază că nici Primăria Băile Govora şi nici Consiliul local nu ar fi instituţiile cu calitate procesuală, ci Oraşul Băile Govora, pe care reclamanţii ar fi trebuit să-l … cheme în judecată. Instanţa a mai reţinut faptul că 14,01 mp din terenul revendicat este stăpânit în prezent de Elena Mustaţă, căreia i-a fost reconstituit dreptul de proprietate prin Ordinul Prefectului nr. 90 din 1994, 31,31 mp sunt ai Oraşului Băile Govora, iar 1,65 mp sunt ocupaţi de trotuarul blocului B3.

Alţi 27,40 mp sunt ocupaţi de blocul B3, iar 40,13 mp sunt trotuarul în proprietatea Oraşului Băile Govora. Instanţa s-a mai prevalat şi de faptul că, pentru terenul cu pricina, reclamanţii nu ar fi făcut cerere de restituire conform Legii 10/2001 pentru imobilul din Govora în termen de şase luni, deşi acesta le-a fost dat în proprietate de instanţă. „Noi am declarat deja recurs la această sentinţă, cu nr. 1321/2009, deoarece instanţa a omis, nu ştim dacă voit sau nu unele lucruri esenţiale. Nu este o suprafaţă mare de teren, dar este terenul nostru şi este normal să-l vrem înapoi.

Primăria şi Consiliul local, care reprezintă de fapt Oraşul Băile Govora nu dovedesc în nici un fel proprietatea asupra terenului respectiv. Nu este exclus ca Primăria să aibă un anumit interes pentru aceste teren, chiar dacă nu valorează prea mult. Sunt însă locatari din bloc care folosesc o parte din el. Noi avem hotărârea instanţei nr. 5767 din 1998 de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, rămasă irevocabilă, unde scrie clar că trebuie să ni se respecte proprietatea asupra terenului de 600 de metri pătraţi şi clădirii. Oraşul Băile Govfora nu are nici un titlu, dar deţine 31,31 metri pătraţi din terenul nostru fără justificare, dar şi o altă suprafaţă, de 4,13 mp. Şi Viorica Mustaţă deţine de altzfel în plus faţă de actele sale 9,82 mp din terenul nostru, şi a fost pusă în posesie de altfel pe terenul meu.” – mai spune Sorin Cosmescu.

Secretarul Primăriei Băile Govora afirmă însă că Primăria Govora nu are interes să încline balanţa procesului într-un sens sau altul. „Este vorba despre un teren din spatele imobilului Vila Cosmescu, de trei metri lăţime, care se întinde pe toată lungimea vilei. Noi am invocat la ărima instanţă lipsa calităţii procesuale a Primăriei, dar şi de faptul că foştii proprietari nu au făcut demersuri pentru a cere în scris terenul respectiv prin Legea 18, Legea 1 sau Legea 247 şi nici nu dovedesc proprietatea între 1935 şi 1945, când a fost preluat terenul şi clădirea de stat. Mai mult, clădirea lor este construită în calcan, adică limita construcţiei trebuie să fie şi limita terenului.”, afirmă la rândul său secretarul Primăriei Băile Govora, Cristinel Gugu.

Leave a Response