|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Consiliul Judeţean, nevoit pentru a doua oară să apeleze la împrumuturi bancare 

• În cei 18 ani de existenţă,

Consiliul Judeţean, nevoit pentru a doua oară să apeleze la împrumuturi bancare

Consilierii judeţeni au aprobat săptămâna trecută proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne în sumă de 25 milioane lei, pe termen de 7 ani şi 6 luni, pentru realizarea a două investiţii publice de interes judeţean. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea drumului DJ 643 Laloşu – Făureşti, precum şi de construcţia unui grup hidroenergetic de mică putere pe conducta de alimentare cu apă Cheia – Râmnicu Vâlcea.

Prin folosirea potenţialului hidroenergetic al aducţiunii de apă potabilă pe tronsonul Cheia-Vlădeşti, în condiţiile captării de apă potabilă, se poate realiza o microhidrocentrală care va produce energie electrică în medie multianuală de circa 3350 MWh şi va asigura un stoc de apă potabilă pentru municipiul Râmnicu Vâlcea de 11,4 milioane mc.

Investiţia propusă este menită să reabiliteze aducţiunea de apă potabilă Cheia Vlădeşti în vederea reducerii cheltuielilor de exploatare anuale şi să realizeze cerinţele privind siguranţa în exploatare pentru acest obiectiv şi să valorifice potenţialul hidroenergetic disponibil al aducţiunii de apă potabilă din sursa Cheia, contribuind la reducerea costurilor specifice prin valorificarea unei surse de energie hidraulică disponibilă prin existenţa aducţiunii de apă potabilă.

Pentru calculul gradului de îndatorare al CJ Vâlcea s-a avut în vedere media veniturilor proprii realizate pe ultimii 3 ani, anteriori anului în care se solicită autorizarea finanţării rambursabile care urmează să fie contractată, constituite din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit.

Totalul datoriilor aferente finanţărilor rambursabile contractate, reprezentând ratele scadente, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv al finanţărilor rambursabile pentru a căror contractare se solicită autorizarea, nu poate depăşi 30% din media veniturilor proprii realizate pe ultimii 3 ani anteriori anului, în care se solicită autorizarea finanţării rambursabile, pe fiecare an din întreaga durată a serviciului datoriei publice locale a finanţărilor respective. (P.C.)

Leave a Response