|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Lideri politici instigă la proteste populaţia din Olăneşti 

Lideri politici instigă la proteste
populaţia din Olăneşti

• Preşedintele Preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Agafiel Mărăcineanu:  „Contractul de concesiune nu poate fi desfiinţat“
• Liderul CNSLR Frăţia, Constantin Pârvu, principalul agitator al oamenilor
• doctorii Popa şi Vlădescu suspectaţi că practică evaziunea fiscală • Primarul Ciucă recunoaşte că există evaziune fiscală în Olăneşti, dar nu face nimic să o stopeze

Miercuri, 6 mai 2009, în faţa sediului Primăriei oraşului Olăneşti a avut loc o acţiune de protest la care au participat peste 200 de persoane, în special reprezentanţii firmelor care deţin în proprietate moteluri şi pensiuni turistice, la care s-au adăugat o parte din turiştii veniţi la tratament. Coincidenţă sau nu, acţiunea de protest a celor 200 de oameni avea loc exact în momentul în care s-a aflat în vizită în judeţul Vâlcea, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Agafiel Mărăcineanu.

De altfel, acesta a fost prezent şi la întâlnirea care a avut loc la sediul Primăriei Olăneşti şi la care au mai participat prefectul Remus Grigorescu, primarul Gheorghe Ciucă, şi reprezentanţii SC OLĂNEŞTI RIVIERA SA. De la microfonul amplasat pe treptele primăriei, prefectul Remus Grigorescu şi Gheorghe Ciucă au făcut apel la calm şi la dialog, şi i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii protestarilor în vederea găsirii unei soluţii unanim acceptate de către părţi.

La discuţiile din sala de şedinţe a Primăriei Olăneşti, prefectul Remus Grigorescu le-a făcut cunoscut protestarilor că, în urma discuţiei cu conducerea SC OLĂNEŞTI RIVIERA SA, s-a căzut de acord să se dea acces liber oricărui cetaţean din localitate care vine să ia apă de la izvoare şi are o recomandare medicală.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Agafiel Mărăcineanu, le-a spus clar reprezentanţilor locuitorilor din Olăneşti că agenţia pe care o conduce nu poate defiinţa contractul de concesiune asupra izvoarelor cu apă terapeutică încheiat cu SC OLĂNEŞTI RIVIERA SA atâta timp cât societatea respectă întocmai prevederile contractuale. Preşedintele Mărăcineanu a făcut apel la calm şi a menţionat că nu poate să intervină într-un conflict dintre societăţi comerciale. Şeful ANRM a mai adăugat că în condiţii de presiune nu se poate rezolva nimic.
Cine instigă oamenii?
Principalii instigatori ai cetăţenilor din Olăneşti sunt: primarul Gheorghe Ciucă, viceprimarul Sorin Vasilache, preşedintele CNSLR Frăţia Vâlcea – Constantin Pîrvu, vicepreşedinte al PSD Vâlcea, lideri ai Filialei Olăneşti – PSD, doctorii Adrian Popa şi Vlădescu, precum şi câţiva proprietari de vile, care practică evaziune fiscală prin nedeclararea veniturilor reale provenite din activităţile turistice. „Ziarul de Vâlcea“ solicită pe această cale un control ferm al instituţiilor abilitate la toate societăţile comerciale şi persoanele fizice care practică activitate turistică în staţiune.

Totodată, în spatele acţiunilor de protest de la Olăneşti se află liderii politici ai PSD Vâlcea, în special Dumitru Persu, care au acţionat prin membri de partid din localitate. Cetăţenii simpli au fost manipulaţi de activişti, de agitatori plătiţi de oameni de afaceri locali, mulţi dintre aceştia – persoane certate cu legea. Oamenii au fost dezinformaţi în legătură cu intenţiile reale ale SC OLĂNEŞTI RIVIERA SA.

Locuitori ai oraşului Olăneşti ne-au informat că doctorii Adrian Popa şi Vlădescu i-au instigat continuu să protesteze în ultimele zile pe turiştii veniţi la tratament la Hotelul Livadia, care aparţine Casei Naţionale de Pensii. Cei doi sunt angajaţi ai Hotelului Livadia, care aparţine statului, şi sunt plătiţi să-i consulte pe pacienţii unităţii turistice respective.

Cu toate acestea medicii Popa şi Vlădescu se folosesc de baza de tratament a Hotelului Livadia şi-i consultă în timpul orelor de program şi în afara acestora şi pe turiştii cazaţi la unităţi hoteliere, care nu deţin bază de tratament. Bineînţeles că îi consultă contracost, iar banii rezultaţi în urma acestor servicii sunt băgaţi în buzunar, nefiind evidenţiaţi în vreun fel de contabilitatea hotelului sau Administraţia Financiară – Olăneşti.
Primarul Ciucă recunoaşte că există evaziune fiscală în Olăneşti
Zilele trecute, primarul oraşului Olăneşti, Gheorghe Ciucă, a recunoscut redactorilor „Ziarului de Vâlcea“ chiar dacă voalat că în localitatea pe care o păstoreşte există evaziune fiscală, realizată în special de micii proprietari de pensiuni, moteluri şi apartamente din staţiune. „Noi, de la nivelul primăriei, nu putem controla fenomenul evaziunii fiscale. Se poate spune că există evaziune fiscală şi la firmele care declară la Fisc că au patru camere pentru cazare, dar în realitate există zece camere.

Cei care locuiesc la blocuri, se restrâng într-o cameră sau pleacă temporar din locuinţă şi astfel închiriază turiştilor apartamentul. Nu pot să am o estimare exactă a valorii evaziunii fiscale din Olăneşti”, ne-a declarat primarul Gheorghe Ciucă.
Spre deosebire de aceste firme mici care „practică” evaziunea fiscală, primarul din Olăneşti a precizat că, din fericire, există cea mai importantă societate de turism din staţiune care asigură, prin taxele şi impozitele plătite la timp, cea mai mare parte din bugetul local al primăriei. Spre exemplu, numai în 2008, SC OLĂNEŞTI RIVIERA SA a plătit către bugetul local al primăriei suma de peste 2 miliarde lei vechi.

Leave a Response