Alegeri fără miză locală
Alegeri fără miză locală
Tiberiu Pînău
La Vâlcea, campania electorală pentru alegerile europarlamentare este ca şi inexistentă. Partidele politice nu au demarat acţiunile propriu-zise de campanie. Este o letargie totală din acest punct de vedere. Activiştii de partid nu sunt mobilizaţi şi nici stimulaţi să declanşeze munca în teritoriu. Motivaţia este una foarte simplă şi de natură pragmatică. Nu există un interes personal, direct, local, în această campanie. La alegerile locale şi cele parlamentare, interesul a fost foarte mare. La fel a fost şi răsplata de după alegeri, în cazul învingătorilor.
Candidaţii de la toate nivelurile, de la comuna cea mai amărâtă până la municipiul, reşedinţă de judeţ, au mobilizat întreaga masă a electoratului. Pe toţi candidaţii i-au animat ambiţiile de natură personală, dar şi interesele politice şi, mai ales, economice. S-au investit miliarde de lei în cele două campanii electorale. Oamenii locului au scos din buzunare aceşti bani, care au creat o stare de efervescenţă electorală în tot judeţul. Singurii care se mai agită acum sunt liderii politici judeţeni, care ştiu că vor fi „traşi de urechi“ de conducerile centrale în eventualitatea unor rezultate slabe. Aceştia au ajuns în situaţia de a se ruga efectiv de membri de partid să cupleze la campania electorală.
Ion Cîlea, Dorel Jurcan şi Emilian Frâncu, preşedinţii celor trei formaţiuni politice importante din judeţul Vâlcea, se străduiesc din greu să creeze echipe de campanie electorală, care să muncească în teritoriu pentru a scoate un scor electoral bun. În cazul PSD şi PD-L s-a produs următorul fenomen: principalii finanţatori şi activişti s-au văzut cu sacii în căruţe, adică unii sunt parlamentari, iar alţii ocupă funcţii călduţe de directori sau au primit tot felul de sinecuri pe la instituţii publice.
Aceştia nu mai doresc să se mai „obosească“ în campania pentru europarlamentare, care „nu-i priveşte, nu-i afectează“. Am aflat cu surprindere, că însuşi domnul Cîlea a reuşit să adune cu greu 200 de persoane, care să participe la lansarea naţională a candidaţilor. Fără dubii că această situaţie se datorează şi faptului că pe liste nu au fost puşi pe locuri eligibile candidaţi de-ai locului, din judeţul Vâlcea. Dan Fiera – PDL şi anonimul Adrian Burlan – PSD (parcă aşa îl cheamă pe tânărul profesor din Drăgăşani, „pupil“ de-al deputatului Bleotu), candidaţii vâlceni sunt undeva în coada listelor de partid, cu şanse zero de a accede în Parlamentul European.
Situaţia este puţin schimbată la PNL. Senatorul Frâncu a închegat o echipă de campanie, care şi-a urnit motoarele. La sediul partidului au început să apară materialele electorale. Maşinăria electorală a PNL Vâlcea se pune în mişcare, uşurel, uşurel. La PD-L am remarcat nelipsitele bannere de pe panourile electorale din oraş (antamate „forever“ de edilul Râmnicului), prin care primarul Gutău îşi face, din nou, sieşi reclamă electorală.
De altfel, primarul râmnicean nu ratează nici o oportunitate prin care să-şi consolideze imaginea politică. Sunt foarte curios cum se va derula această campanie electorală la Vâlcea. Vor avea liderii politici suficientă putere de convingere pentru a-şi determina măcar membrii de partid să iasă la vot? Personal cred că la aceste alegeri se va înregistra cea mai slabă participare la vot din istoria postdecembristă. Altfel vor sta lucrurile la alegerile pentru Preşedinţie.