|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Trei primării din Vâlcea au primit suma de 7 miliarde lei vechi 

• Pentru cofinanţarea proiectelor de construcţie a sistemelor zonale de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară,

Trei primării din Vâlcea au primit suma de 7 miliarde lei vechi

La sfârşitul săptămânii trecute, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea a 7 miliarde lei vechi către trei primării, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură, care necesită cofinantare locală.

În cadrul Programului Phare 2004 CES „Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor” Consiliul Judeţean Vâlcea are în implementare proiectele „Sisteme zonale de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară”, în oraşul Brezoi şi comunele Galicea şi Fârtăţeşti.

Prin adresa nr. 5813/14.05.2009, Direcţia Programe, Relaţii Externe, care asigură managementul proiectelor menţionate, ne aduce la cunoştiinţă faptul că termenele de finalizare a implementării acestora sunt: pentru „Sistem zonal  de colectare a  deşeurilor şi  depozitare temporară în oraşul Brezoi” – 24 mai 2009; pentru „Sistem zonal  de  colectare a  deşeurilor şi  depozitare temporară în comuna Galicea” – 29 mai 2009; pentru „Sistem  zonal  de  colectare a  deşeurilor şi  depozitare temporară în comuna Fârtăţeşti” – 29 iunie 2009.

Având în vedere că pentru finalizarea activităţilor proiectelor trebuie efectuate plăţile către agenţii economici pentru achiziţia de echipamente şi vehicule, precum şi pentru execuţia unor lucrări, s-a decis alocarea următoarelor sume: la Primăria oraşului Brezoi – 2 miliarde lei vechi; la Primăria comunei Galicea – 3 miliarde lei vechi; la Primăria comunei Fârtăţeşti – 2 miliarde lei vechi.

Una dintre condiţiile pentru încheierea cu succes a proiectelor este ca toate angajamentele de plată emise să fie decontate, în sensul stingerii obligaţiei de plată către furnizori, în interiorul perioadei de implementare a proiectelor menţionate. Neplata către furnizori duce la rezilierea contractului din vina beneficiarului, concomitent cu obligarea acestuia şi a partenerilor din proiect să returneze toate sumele alocate până la data rezilierii contractului, cu penalităţile aferente, urmând ca aceştia să fie înscrişi în lista entităţilor care nu mai au dreptul de a beneficia de finanţări externe nerambursabile.

Excluderea de la finanţarea nerambursabilă se aplică pentru o perioadă de 2 ani din momentul din care se constată neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate. De asemenea, prin adresa nr. 3122/18.05.2009, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia ne comunică faptul că, având în vedere că aceste proiecte au termenul de finalizare extrem de apropiat, este necesară mobilizarea întregii contribuţii proprii într-un timp foarte scurt, astfel încât să se evite riscul diminuării contribuţiei publice (Phare şi guvernamentale) sau chiar al rezilierii contractelor din cauză că beneficiarii granturilor nu au plătit întreaga contribuţie financiară aprobată. (P.C.)

Leave a Response