Peste 30 de proprietari din Bujoreni au rămas fără terenuri
• În urma apariţiei Legii 45/2009,
Peste 30 de proprietari din Bujoreni au rămas fără terenuri
Mai mulţi proprietari de terenuri din comuna Bujoreni sunt nemulţumiţi de faptul că un act normativ apărut recent (Legea nr. 45/2009 privind organizarea sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniul agriculturii) le-a „furat” suprafeţele de teren cu care au fost împroprietăriţi. Concret, în conformitate cu prevederile Legii 247/2005, peste 30 de foşti proprietari sau moştenitori ai acestora au solicitat retrocedarea unor suprafeţe de teren ce au fost confiscate după 1950, la înfiinţarea CAP-ului „Drumul Belşugului” din Bujoreni.
Ulterior, o mare parte din terenurile CAP-ului au fost preluate de Staţiunea de Cercetări Agricole din Bujoreni. După anul 2005, cei peste 30 de proprietari de teren au depus la Primăria Bujoreni toată documentaţia care atesta înscrierea în fostul CAP „Drumul Belşugului”. În baza acestor date, Comisia Locală validează toate cele 30 de împroprietăriri şi trimite dosarul complet la Prefectura Vâlcea – Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor. În cursul anului 2006, fostul prefect Anuţa Handolescu emite Hotărârea nr. 507 prin care li se recunoaşte celor 30 persoane dreptul de proprietate.
Însă, primarul din Bujoreni, Alexandru Roşu, a refuzat să-i pună în posesie cu suprafeţele de teren revendicate, spunând că, în prealabil, este nevoie de o… hotărâre judecătorească defintivă şi irevocabilă. Drept urmare, mare parte din cele 30 de persoane obţin în 2007 şi 2008 decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile. Cu aceste documente, oamenii primesc, în cursul anului trecut, titluri de proprietate asupra terenurilor. Însă, bucuria celor aproape 30 de proprietari nu a ţinut mult întrucât Parlamentul a adoptat Legea 45/2009, prin care toate terenurile se… reîntorc la Staţiunea Pomicolă Bujoreni.
Pare puţin incredibil, dar după 4 ani de chin şi luptă cu hăţişul birocratic, cei 30 de proprietari s-au trezit peste noapte cu terenurile luate, cu toate că deţin titluri de proprietate. Chiar dacă situaţia nu este roz pentru proprietarii din Bujoreni, există o cale de ieşire din impas, iar cei 30 de oameni pot rămâne cu terenurile în posesie, întrucât nici o lege din România nu acţionează retroactiv. (P.C.)