|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Alegerile europarlamentare Vâlcea, câştigate de PSD la Vâlcea 

Ion Cîlea şi-a pus contestatarii cu „botul pe labe“

Alegerile europarlamentare Vâlcea, câştigate de PSD la Vâlcea


Alianţa PSD+PC a câştigat detaşat alegerile la Vâlcea, cu un procent de 39,56%, urmată la destul de mare distanţă de PD-L, care s-a cifrat sub media naţională, la cu 25,27% şi PNL, cu 19,52%. În urma raportării Biroului Electoral Judeţean, prezenţa la vot a fost de 31,27%. Pe parcursul zilei de duminică au fost înregistrate şi câteva incidente electorale.

PSD a câştigat la mare distanţă de PD-L

Vâlcea a fost printre primele judeţe care au reuşit ca la orele dimineţii de luni să finalizeze numărătoarea la toate secţiile de votare, excepţie făcând două dintre acestea, unde cheia de control nu s-a verificat. Marii câştigători ai acestor alegeri în Vâlcea sunt fără îndoială social democraţii, care au obţinut un procent de 39,56%. Un scor mulţumitor pentru alianţa PSD+PC, care a demonstrat că a ştiut să îşi mobilizeze încă o dată electoratul.

Deşi politicienii erau conştienţi de faptul că mulţi dintre cetăţeni nu se vor prezenta la urne, judeţul Vâlcea înregistrează un procent destul de mare. Prezenţa la vot  a fost de 31,27% din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. Reprezentanţii PSD sunt bucuroşi de victoria pe care au obţinut-o şi spun că  rezultatul  ar fi putut să mai crească. „Sunt mulţumit. Partidul s-a mobilizat. Mulţumim electoratului vâlcean şi le promitem că vom fi şi de acum înainte lângă ei, pentru a ne îndeplini promisiunile făcute.

Avem proiecte importante, păstrarea locurilor de muncă fiind prioritatea noastră. Le mulţumesc şi colegilor mei din tot judeţul, dar şi organizaţiei de tineret care a fost alături de mine pe tot parcursul campaniei”, a declarat imediat după aflarea rezultatelor preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Şeful pesediştilor crede că la absenteismul de la alegerile de duminică au contribuit mai mulţi factori: sărbătoarea religioasă, căldura, dar nu în ultimul rând nemulţumirea oamenilor în ceea ce priveşte actuala clasă politică.

PD-L, sub media naţională

Reprezentanţii PD-L nu au motive de bucurie, chiar dacă au obţinut  un procent de 25,27% la nivelul judeţului Vâlcea. Cifrele obţinute de pedeliştii vâlceni sunt sub media naţională. Chiar dacă PNL nu şi-a îndeplinit targetul, de aproape 22% cât îşi propuseseră liderii judeţeni, partidul a reuşit să se impună cu un procent de 19,52%, peste media naţională. Restul partidelor au obţinut procente mici în Vâlcea: PRM+ PNG – 9,30%; Elena Băsescu – 3,12%; PNŢ-CD – 1,48%; Pavel Abraham – 0,67%; Forţa Civică – 0,65%; UDMR – 0,38%.

Incidente electorale

Cel mai grav incident electoral a fost semnalat la Diculeşti, unde, la ora 17.30, preşedintele secţiei de votare a sesizat faptul că Aurel Marin, de 51 de ani, din localitate, încercase să fraudeze alegerile. Acesta a încercat să introducă în urnă 5 sau 6 buletine de vot, toate având ştampila „Votat PE 2009”, pe care le primise de la un reprezentant PNL, aflat în comisia de la secţia respectivă. Dumitru Giura, cel care este suspectat că i-ar fi plasat bărbatului buletinele de vot suplimentare a fost suspendat de la secţia de votare, iar procesul electoral a fost şi el întrerupt între ora 17.20 şi 17.55, până când s-au făcut primele cercetări în acest caz.

Biroul Electoral Judeţean a primit şi o sesizare cu privire la faptul că 60 de localnici din comuna vâlceană Diculeşti voiau să voteze pe liste suplimentare, în comuna Laloşu. În staţiunea Călimăneşti, unde au votat foarte mulţi turişti aflaţi la tratament, s-au epuizat la un moment dat buletinele de vot, astfel încât s-a solicitat suplimentarea acestora cu 150. Un alt incident electoral fost semnalat la Valea Mare, unde la ora 14.30 Dumitru Tudor a agăţat un steag galben, cu sigla PNL, în partea laterală a maşinii sale, cu numărul VL.05.SNP.

Somat să mute steagul, bărbatul a refuzat, astfel încât a fost amendat cu suma de 1500 de lei, moment după care s-a conformat şi a ascuns steagul. La Mateeşti a mai fost aplicată o amendă de 4500 de lei unui bărbat care a fost prins consumând băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare. Reprezentanta Biroului Electoral Judeţean, judecătoarea Adriana Dinescu Mărăcinescu a apreciat însă că incidentul de la Diculeşti este pe departe cel mai grav semnalat în judeţul Vâlcea.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea a amendat cu 1.500 de lei o angajată a unui magazin din satul Blidari, comuna Goleşti, pentru încălcarea legii electorale. Cu doar o zi înainte de alegerile europarlamentare, Viorel Banu, preşedintele secţiei de votare  nr. 6 din Râmnicu Vâlcea a fost trimis acasă, după ce s-a prezentat la BEJ în stare avansată de ebrietate pentru a-şi ridica materialele. În aceeaşi zi, primarul comunei Goleşti, Gheorghe Şerban a intrat în vizorul poliţiei, după ce mai mulţi cetăţeni au sesizat faptul că acesta a continuat propaganda electorală, chiar şi după încheierea acesteia, prin lipirea de afişe cu sigla PD-L la un magazin mixt.

Angajata magazinului, Georgeta Maior a fost cea care a ascultat ordinele edilului şef şi a trecut imediat la lipirea afişelor pe zidul extern al terasei unităţii economice. Femeia s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei. Un alt incident amuzant s-a petrecut înainte de alegeri, când un preşedinte al secţiei de votare şi-a adus aminte că avea nuntă în ziua când trebuia să supravegheze procesul de votare şi a fost înlocuit.

Vâlcenii au întors din nou spatele clasei politice

Prezenţă redusă la urne în primele ore ale dimineţii la alegerile europarlamentare din judeţul Vâlcea. Vâlcenii au preferat să le întoarcă încă o dată spatele politicienilor, prin prezenţa slabă la vot. Dacă la ora 10.00 se prezentaseră doar 4,34% dintre votanţii înscrişi pe liste, până la ora 13.00 situaţia s-a schimbat, procentele ajungând la 11,60%. Ca de obicei, cei mai conştiincioşi au fost cetăţenii din mediul rural. 13,93% dintre alegători au fost cei din mediul rural, în timp ce  9,04% din mediul urban.

Politicienii au mers la vot încă de la primele ore ale dimineţii. Cel mai harnic a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, care s-a prezentat la urne imediat după deschiderea acestora, fiind urmat de vicepreşedintele CJ, Romulus Bulacu. Prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu şi-a luat soţia de mână şi s-au prezentat la vot în jurul orei 11.00. Câţiva dintre politicieni au preferat însă să voteze în alte zone ale judeţului: subprefectul Ioan Filip şi-a exercitat dreptul de vot în localitatea Băile Olăneşti, în timp ce senatorul Dorel Jurcan într-o localitate din sudul judeţului.

Buletine de vot epuizate în staţiuni

Cei care s-au aflat la tratament sau la odihnă duminică, 7 iunie, în staţiunile vâlcene Călimăneşti – Căciulata, Olăneşti şi Voineasa au putut vota, pentru aceştia fiind pregătite urne chiar la sediul bazelor de tratament sau în apropierea acestora. Este şi cazul turiştilor din Bucureşti, Dâmboviţa, Teleorman, Galaţi, sau Sibiu, care au votat la secţiile de votare amenajate la parterul Hotelului Central din staţiunea Călimăneşti sau la parterul Hotelului Căciulata. Aceştia s-au grăbit să voteze încă de la primele ore ale dimineţii, motiv pentru care localnicii au rămas codaşi, printr-o prezenţă destul de scăzută la urne.

Până la ora 12:30 aproximativ 120 de turişti din staţiunea Călimăneşti puseseră deja ştampila pe europarlamentarii doriţi, în timp ce localnicii nu veniseră la vot într-un procent care să depăşească 5% din totalul populaţiei cu drept de vot. Aceeaşi situaţie am regăsit-o şi la baza de tratament aflată la Hotel Căciulata, unde a fost amenajată o secţie de votare cu şase urne. Aici, numărul turiştilor a fost însă şi mai ridicat, respectiv 370, motiv pentru care listele suplimentare pe care aceştia au fost trecuţi s-au terminat în jurul orei 16:30.

Pentru a remedia situaţia, în staţiunea Călimăneşti au fost aduse alte 700 de buletine de vot. „Nu trebuie să mire pe nimeni acest lucru, întrucât secţia de votare este amenajată chiar la sediul bazei de tratament a unui complex hotelier. Au putut vota astfel turişti din Bucureşti, Târgu Jiu, Mediaş, Craiova, Dâmboviţa, Sibiu, Alexandria, dar şi din alte localităţi din ţară. Nu am observat o afluenţă mare de persoane care să fie toate din acelaşi loc”, ne-a declarat Ilie Nemeş, locţiitor al preşedintelui secţiei de votare amplasată la Hotelul Căciulata. Nici aici numărul localnicilor la orele prânzului nu a fost prea ridicat, numai 25 din 511 de persoane cu drept de vot punându-şi ştampila pe candidaţii preferaţi.

Leave a Response