|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

La Vâlcea, excedent al balanţei comerciale de 251 milioane euro 

• În cursul anului trecut,

La Vâlcea, excedent al balanţei comerciale de 251 milioane euro

Potrivit ultimelor date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea, în cursul anului trecut, agenţii economici din judeţ au realizat exporturi de circa 602 milioane euro, în timp ce importurile au ajuns la 350 milioane euro, rezultând un excedent al balanţei comerciale de peste 251 milioane euro. Tot Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea informează că în luna februarie 2009, în principalele structuri de primire turistică de la noi din judeţ au sosit aproape 9.000 de persoane, cu 1.500 de persoane mai mult faţă de luna precedentă, dar cu 1.700 de persoane mai puţin faţă de luna februarie 2008. Cele mai multe sosiri s-au înregistrat în hoteluri (6.081), iar cele mai puţine în pensiuni agroturistice (140).

Numărul total al înnoptărilor înregistrate în luna februarie 2009 a fost de peste 28.200, mai mult faţă de luna precedentă cu circa 7.000. În luna februarie 2009, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost la nivelul judeţului Vâlcea de 24,4%, mai mare cu 8% faţă de luna ianuarie, şi mai mare cu 1% decât cel înregistrat în luna februarie 2008. Fenomenul se explică prin următorul fapt: numărul de turişti (în scădere în lunile de toamnă) se raportează la numărul locurilor de cazare existente (într-o scădere mai mare tot în această perioadă – închideri de hoteluri sau moteluri).

Astfel s-a ajuns să avem în luna octombrie 2008 un indice de utilizare netă a locurilor de cazare mai mare decât în lunile de vară, când se înregistrează cel mai mare aflux de turişti în Vâlcea. Tot Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea a anunţat că venitul salarial mediu nominal brut a ajuns, în februarie 2009, la 1.863 de lei, cu 1,3% mai mare faţă de luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.358 de lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, cu trei lei, respectiv cu 0,2%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene, de 3.313 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 728 lei. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,5%, cu 0,8% mai mic faţă de cel înregistrat în ianuarie 2009.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna februarie 2009 faţă de luna precedentă, în unele activităţi economice, au fost determinate de: acordarea unor prime sau ca urmare a negocierilor salariale în industria de fabricare a produselor din tutun şi activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, acordarea celui de-al 13 salariu pentru anul 2008 în administraţie publică şi învăţământ, plata în funcţie de realizări sau de contracte în activităţile de fabricare a substanţelor şi produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare dezvoltare, respectiv transporturi pe apă.

Leave a Response