|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Asasinii vânatului vâlcean 

Asasinii vânatului vâlcean

Nicu Trandafir

• Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vâlcea a devenit un fel de stat în stat. Conducerea s-a îmbogăţit, membrii simpli sunt păcăliţi iar vânătoarea s-a transformat din sport în afacere. Afacere murdară. Animalele din pădurile judeţului supravieţuiesc de câţiva ani doar datorită iernilor blânde.

În judeţul Vâlcea se desfăşoară de mai mult timp distrugere sistematică a vânatului. Mii de animale au fost sacrificate ilegal, pe tăcute. Numărul vânătorilor a crescut constant dar şi al braconierilor. Iar cei care ar trebui să vegheze la dezvoltarea şi protejarea fondului piscicol şi vânătoeresc s-au apucat de afaceri necurate.

O afacere murdară

Asociaţia Judeţeană a Vânătiorilor şi Pescarilor Sportivi Vâlcea a devenit un fel de stat în stat. Conducerea s-a îmbogăţit, membrii simpli sunt păcăliţi iar vânătoarea s-a transformat din sport în afacere. Afacere murdară. Animalele din pădurile judeţului supravieţuiesc de câţiva ani doar datorită iernilor blânde şi adevăraţilor vânători cu suflet mare care cumpără furaje din banii lor şi le duc în păduri. Anual, în scripte, asociaţia achiziţionează stimulente, suculente, cartofi, sare în valoare de miliarde de lei. În păduri însă nu ajunge nimic.

Şefii de grupă de vânătoare şi paznicii sunt puşi să semneze, că au distribuit mâncarea pentru sălbăticiuni. O mâncare pe care nici nu au văzut-o la culoare. Sare nu mai există de multă vreme prin pădurile vâlcene. În schimb au crescut taxele. Persoanele din fruntea asociaţiei au tranformat paznicii de vânătoare în argaţi şi pe vânătorii autohtoni în simpli cotizanţi.

AJVPS în cifre

AJVPS Vâlcea în cifre: 1025 membri vânători; 3000 membri pescari; 27 fonduri vânătoare; 334.305 hectare suprafaţă totală; 3 cluburi teritoriale. Fonduri de vânătoare: Brezoi 12.244 ha; Malaia 11.231; Câineni 16.082 ha; Boişoara 9.594 ha; Băbuieşti 6.979 ha; Goranu 12.872 ha; Aranghel 6.394 ha; Căzăneşti 8.485 ha; Alunul 12.825 ha; Copăceni 9.370 ha; Stroieşti 14.005 ha; Cernişoara 8.060 ha; Luncavăţ 7.490 ha; Băbeni 12.157 ha; Govora 6.811 ha; Şirineasa 6.761 ha; Urşi 14.166 ha; Dănicei 6.850 ha; Padina 9.622 ha; Mitrofani 11.321 ha; Uşurei 7441 ha; Stăneşti 9.215 ha; Dozeşti 7.711 ha; Săscioara 16.122 ha; Ghioroiu 9.961 ha; Drăganu 10.571 ha; Bălceşti 8.715 ha. Animale din fondurile de vânătoare: căpriorul, cerbul, capra neagră, mistreţul, iepurele, ursul, lupul, vulpea, raţa mare etc.

De unde vin banii?

Banii AJVPS vin în principal din taxele membrilor. Anul acesta un vânător trebuie să plătească 7 milioane de lei. Şi pescarii au taxe mari. Asociaţia a luat de la unii încă de anul trecut 60 de lei pentru anul acesta fără să le spună că pot beneficia de reducere (cei pensionaţi) şi că ar putea pescui şi cu 30 de lei. Se organizează concursuri pentru cei care doresc să devină vânători. Taxa unui astfel de examen va fi anul acesta de 30 de milioane, dar gurile rele spun că dacă solicitantul nu are relaţii şi nu va mai cotiza la negru cu vreo 300 de euro va rămâne cu cei 30 de milioane daţi degeaba şi va pica examenul.

O grupă de vânătoare ar trebui, în principiu, să beneficieze de 70% din recolta anuală la fiecare specie din zona în care se află restul de 30% putând fi vândută de asociaţie. Numai că rar se întâmplă aşa ceva. Căpriorii au fost aproape exterminaţi. Habitatul multor animale a fost stricat de turişti, exploatările forestiere şi ciobani. Asociaţia nu face nimic în acest sens. Ba din contră am aflat că în zona Bălceşti animalele de pe anumite fonduri de vânătoare vor fi exterminate de vânători străini în acest an.

Cu aprobarea barosanilor ce conduc asociaţia. De ce vor aceştia să golească fondurile de vânătoare? Păi fiindcă vor avea loc licitaţii ale acestora. Şi atunci dacă tot vor trebui să le dea din administrare măcare să le dea fără animale. Redacţia noastră a aflat lucruri înfiorătoare despre afacerile cu animale. În perioada următoare vom înainta conducerii Poliţiei Vâlcene şi Procuraturii un dosar cu toate informaţiile care pot duce la deschiderea urmării penale ale unor indivizi ce au făcut bani buni din minciună şi din mimarea muncii dar mai ales din distrugerea neautorizată a vânatului din pădurile noastre.

În Horezu funcţionează un club de vânătoare a cărui conducere pare a dispreţui total regulamentul iar vânarea mistreţilor şi căpriorilor se face după ureche. Oameni cu funcţii din acest judeţ au căzut victime unor escroci care numai administratori eficienţi ai vânatului nu sunt. Credem că instituţiile statului ar trebui să ancheteze fiecare paznic de vânătoare şi şef de grupă asupra aşa-ziselor stimulente date în păduri pentru animale. Apoi ar trebui să verifice ce s-a întmplat cu imensele fonduri care în scripte apar cheltuite pentru hrana animalelor. E un pas de plecare pentru cei care doresc să îi pedepsească pe infractorii pădurilor vâlcene.

„Ziarul de Vâlcea“ va demara un serial cu aceste dezvăluiri. Oameni care pozează în indivizi morali şi faptele lor de natură penală vor umple pagini întregi de ziar. Un grup de oameni fără scrupule distruge prin lăcomia lui fondul de vânătoare al judeţului Vâlcea. Prin intermediul acestui articol lansăm un apel către autorităţile statului (Prefectură, Poliţie, Procuratură) să se autosesizeze şi să demareze controale la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Vâlcea.

Leave a Response