O parte din salariaţii de la OLTCHIM, trimişi în şomaj tehnic
• Decizie grea a Consiliului de Administraţie
O parte din salariaţii de la OLTCHIM, trimişi în şomaj tehnic
Săptămâna trecută, la sediul societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a avut loc o importantă şedinţă a Consiliului de Administraţie, prilej cu care s-au luat câteva decizii cu privire la restructurarea întreprinderii. Concret, consiliul de administraţie al combinatului chimic a hotărât ca una din măsurile oportune pentru eficientizarea activităţii, o reprezintă diminuarea cheltuielilor cu personalul prin trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor din instalaţiile oprite sau parţial oprite şi din cadrul serviciilor funcţionale proporţional cu restrângerea activităţii de producţie, începând de luni, 22 iunie 2009. Această măsură se va realiza cu respectarea prevederilor legale în materie.
Conducerea executivă a societăţii spune că, în funcţie de condiţiile economico-financiare, lunar, se va analiza posibilitatea încetării sau prelungirii acestei măsuri precum şi numărul angajaţilor cărora li se va suspenda contractul de muncă. Potrivit directorului general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, societatea întâmpină dificultăţi în funcţionarea la capacitate a instalaţiilor cu implicaţii negative în rezultatele economico-financiare şi asigurarea lichidităţilor necesare plăţii furnizorilor şi a salariilor angajaţilor.
În prezent, sunt instalaţii care sunt oprite datorită lipsei de materii prime de bază – etilenă şi propilenă – şi instalaţii care funcţionează redus datorită acestei situaţii. Astfel, s-a ajuns la restrângerea activităţii de producţie la peste 40% din capacitatea instalaţiilor existente în combinat, ceea ce a condus la diminuarea posibilităţilor financiare ale SC Oltchim SA în asigurarea disponibilităţilor băneşti pentru plata furnizorilor, a datoriilor restante cât şi a salariilor. SC Oltchim SA a raportat pentru primul trimestru din aceste an pierderi de 28 milioane lei, de aproape opt ori mai mari faţă de rezultatele negative înregistrate în perioada similară a anului trecut, de 3,6 milioane lei.
Datorită lipsei materiei prime Etilena (care se poate aproviziona numai de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti), societatea funcţionează cu aproximativ 40% din capacitate, urmând ca după preluarea activităţii de Petrochimie să funcţioneze la capacitate, în condiţii de rentabilitate. Lipsa acestei materii prime pe primele şapte luni ale anului, conduce nu numai la oprirea instalaţiei de Clorură de Vinil şi a uneia din instalaţiile de PVC, ci şi la funcţionarea redusă a tuturor celorlalte instalaţii, datorită faptului că funcţionează într-un sistem tehnologic integrat.
În aceste condiţii, bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Oltchim SA prevede pentru anul 2009 o pierdere totală de 151,7 milioane lei. Valoarea producţiei marfă va înregistra o scădere cu 170 milioane lei, determinată în principal de: influenţa nefavorabilă a funcţionării instalaţiilor sub capacităţile normale de producţie pe primele şapte luni ale anului, cu un efect negativ în valoarea producţiei marfă; influenţa nefavorabilă a scăderii preţurilor medii de vânzare datorată crizei economice mondiale, în special pe piaţa externă la Polioli, PVC şi Plastifianţi, cu un efect negativ în valoarea producţiei marfă; influenţa pozitivă a integrării în activitatea SC Oltchim SA a producţiei fabricată la activitatea de Petrochimie de la Piteşti, cu un aport la creşterea valorii totale a producţiei marfă.
La export se înregistrează o scădere valorică de la 410 milioane euro în anul 2008, la 300 milioane euro anul 2009. Comparativ cu anul 2008, preţurile la utilităţi înregistrează creşteri importante astfel energie electrică cu 10%, gaze naturale cu 12%, energie termică 5%. SC Oltchim SA comercializează peste 75% din cifra de afaceri pe pieţele externe, unde preţurile produselor nu pot fi ajustate în raport de creşterea preţurilor utilităţlor şi materiilor prime de pe piaţa internă. (P.C.)