|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Constantin Roibu: Rezolvarea problemelor OLTCHIM se apropie de final 

Constantin Roibu: Rezolvarea problemelor OLTCHIM se apropie de final

• Atitudine anti-salariaţii Oltchim în Consiliul de Administraţie a reprezentantului PD-L, Grigore Crăciunescu • doar 700 de salariaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic

Decizia Consiliului de Administraţie din 18.06.2009, a generat nemulţumiri în rândul salariaţilor SC OLTCHIM SA. Concret, este vorba despre decizia de trimitere în şomaj tehnic a 1400 de salariaţi. Preşedintele sindicatului din societate, Mihai Diculoiu, spune că decizia poate genera acţiuni de protest şi conflicte de drepturi, conform Legii 168/1999, privind soluţionarea conflictelor de muncă.

Liderul de sindicat îi acuză (în două scrisori transmise Guvernului României şi Ministerului Economiei, redate integral mai jos) de rea credinţă şi cere destituirea celor trei membri ai Consiliului de Administraţie, care reprezintă Ministerul Economiei, respectiv: Constantin Nedelcu, Grigore Crăciunescu şi Claudiu Stafie. Cel mai vehement în privinţa reducerii de personal a fost, în mod surprinzător, chiar vâlceanul Grigore Crăciunescu, care a manifestat o atitudine arogantă şi sfidătoare la adresa salariaţilor OLTCHIM. Menţionăm că acest personaj a fost numit în CA Oltchim pe criterii politice, reprezentând PD-L Vâlcea. Ne întrebăm dacă şi conducerea Organizaţiei Judeţene a PD-L este în asentimentul reprezentantului său, Grigore Crăciunescu?

Primul Ministru, rugat să vină la OLTCHIM

• Sindicatul liber OLTCHIM către Guvernul României

Sindicatul liber OLTCHIM Râmnicu Vâlcea-România afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie şi Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” domnului Prim Ministru al Guvernului României Emil Boc SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea a fost concepută din 1966 să funcţioneze în sistem integrat cu Petrochimia Arpechim Piteşti care asigură materiale prime de bază: etilena şi propilena pentru 60% din capacitatea de producţie.

Din 12.11.2008, SC OLTCHIM nu mai are asigurate aceste materii prime de bază şi funcţionează la 40% din capacitate în condiţii de nerentabilitate. Sindicatul Liber Oltchim a sesizat imediat situaţia critică şi problema SC OLTCHIM este cunoscută de Ministerul Economiei (care deţine 54% din capitalul social al SC OLTCHIM), de Ministerul Finanţelor şi de autorităţile locale. Singura soluţie de a ieşi din acest moment critic este preluarea Petrochimiei Arpechim de către SC OLTCHIM şi în acest sens dumneavoastră aţi adoptat şi şedinţa de Guvern din 3.06.2009 un Memorandum privind obţinerea avizlui Comisiei Europene pentru problema Oltchim.

În baza acestui Memorandum, salariaţii SC OLTCHIM au înţeles că preluarea Petrochimiei Arpechim de către SC OLTCHIM se va finaliza în scurt timp şi se părea că se menţine un climat de linişte socială în SC OLTCHIM. Acest climat de linişte socială a fost anulat de Consiliul de Administraţie în şedinţa din 18.06.2009, prin aprobarea măsurilor antisociale: diminuarea salariilor personalului SC OLTCHIM în lunile mai, iunie, iulie; trimiterea în şomaj tehnic a 1400 salariaţi din cei 3600 în lunile iulie-august; concedierea colectivă a 500 de salariaţi de la 1.09.2009.

Aceste măsuri antisociale luate de Consiliul de Administraţie nu sunt determinate de nerealizarea indicatorilor BVC 2009 al SC OLTCHIM întocmit la 40% din capacitate, ci de faptul că societatea trebuie să plătească furnizorii de materii prime. Decizia Consiliului de Administraţie din 18.06.2009, a generat nemulţumiri în rândul salariaţilor SC OLTCHIM şi poate genera acţiuni de protest şi conflicte de drepturi conform Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă.

Faţă de situaţia creată la SC OLTCHIM vă rugăm domnule Prim Ministru Emil Boc să faceţi o vizită la SC OLTCHIM pentru a analiza şi a lua decizii de demisionare a situaţiei create. Avem convingerea că dumneavoastră doriţi ca SC OLTCHIM să redevină societatea emblematică. Vă mulţumim. Preşedinte Ing. Mihai Diculoiu; Vicepreşedinţi: Mircea Prisăcaru, Sorin Marcu

Sindicatul solicită destituirea membrilor din CA

• Către, Ministerul Economiei D-lui Ministru Adrian Videanu

Situaţia critică a SC OLTCHIM determinată de oprirea Petrochimiei Arpechim-Piteşti din 12.11.2008 este cunoscută de dumneavoastră şi singura soluţie de redresare a societăţii este preluarea Petrochimiei Arpechim Piteşti. Sindicatul Liber Oltchim şi Directorul General al SC OLTCHIM a avut mai multe întâlniri cu dumneavoastră şi ne-aţi asigurat că se va urgenta rezolvarea situaţiei create. Toate demersurile făcute au fost concretizate în memorandumul adoptat de guvernul României în 03.06.2009 privind obţinerea avizului Comisiei Europene în problema OLTCHIM.

Cu toate că dumneavoastră împreună cu Primul – Ministru Emil Boc faceţi eforturi astfel încât să se menţină climatul de linişte socială în SC OLTCHIM, surprinzător pentru noi este decizia, Consiliului de Administraţie din 18.06.2009 privind: – diminuarea salarilor cu 15% pentru întreg personalul SC OLTCHIM în lunile mai, iunie,iulie; – trimiterea în şomaj tehnic a 1400 salariaţi în lunile iulie-august; – concedierea colectivă a 500 salariaţi din 1.09.2009.

Acest mod de abordare al Consiliului de Administraţie de a lua decizii fără a ţine cont de nemulţumirea salariaţilor SC OLTCHIM, fără a ţine cont de BVC 2009 şi a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă, dovedeşte că doreşte să amplifice tensiunea socială în SC OLTCHIM. Menţionăm că aceste măsuri unilaterale luat de Consiliul de Administraţie încalcă grav: – BVC 2009 la nivel SC OLTCHIM – Clauzele Contractului Colectiv de Muncă privind diminuarea salarilor, şomajul tehnic şi concedierile colective.

Faţă de această situaţie creată la SC OLTCHIM vă rugăm, d-le Ministru Adrian Videanu, să dispuneţi analiza hotărârilor Consiliului de Administraţie din 18.06.2009 privind problematica socială şi respectare legislaţiei în vigoare. În condiţiile în care se constată cele sesizate solicităm să fie destituiţi cei trei membri din Consiliul de Administraţie (excepţie Preşedintele Consilului de Administraţie) numiţi de Ministerul Economiei.

Situaţia creată în SC OLTCHIM după şedinţa Consilului de Administraţie din 18.06.2009, determinată ample acţiuni de protest şi conflicte de drepturi conform Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă. Avem convingerea că Ministerul Economiei în calitate de acţionar majoritar în SC OLTCHIM, prin dumneavoastră d-le ministru Adrian Videanu doreşte binele SC OLTCHIM, al salariaţilor societăţii şi că nu avem nevoie astăzi după 7 luni de suferinţă a salariaţilor să adăugăm alte suferinţe. Preşedinte Ing. Mihai Diculoiu Vicepreşedinţi Mircea Prisăcaru Sorin Marcu

„Rezolvarea problemelor societăţii se apropie de final“

În după amiaza zilei de vineri, 19 iunie, în incinta OLTCHIM a avut loc un protest spontan  la care au participat 30-40 de salariaţi.

„După orele de program au ieşit câţiva oameni, în jur de 30-40 şi de fapt nu a fost un protest sindical, ci mai degrabă o discuţie. Salariaţii erau nemulţumiţi de anumite zvonuri privind concedieri colective’ – a declarat Agenţiei Agerpres, directorul general al OLTCHIM, Constantin Roibu.“

În ceea ce priveşte viitorul combinatului, managerul de la Oltchim a spus: „Am reuşit să avem un dialog decent cu oamenii în legătură cu ceea ce este de făcut de acum înainte iar eu cred că salariaţii noştri înţeleg că nu este cazul pentru asemenea ieşiri, în aceste momente, destul de grele pentru combinat. Iar eu sper să nu se lase manipulaţi, acum este nevoie de solidaritate. Menţionez că diminuarea salariilor pe luna mai este de doar 8 la sută, iar diferenţa de 7 la sută a fost returnată salariaţilor. Rezolvarea problemelor societăţii se apropie de final, mai sunt doar câteva avize de obţinut.“

De asemenea, de la liderul de sindicat Mihai Diculoiu am mai aflat că, în urma discuţiilor cu conducerea executivă a combinatului, într-o primă etapă se trimit în şomaj tehnic doar 700 de salariaţi şi nu 1400. „Dacă nu se rezolvă preluarea petrochimiei de la Piteşti, în luna august vor fi trimişi în şomaj alţi 700 de angajaţi“ – a declarat Mihai Diculoiu.  

Leave a Response