|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Proiect european de 900.000 euro finalizat în comuna Fârtăţeşti 

• În urma eforturilor primarului Nicolae Voicescu,

Proiect european de 900.000 euro finalizat în comuna Fârtăţeşti

Noile norme europene vor impune gestionarea deşeurilor conform anumitor standarde, iar crearea acestor centre zonale de colectare a acestora este una dintre priorităţile reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea. În acest sens, joia trecută, 30 de primari, din cele 43 de administraţii locale partenere în astfel de proiecte s-au întâlnit pentru a se soluţiona cât mai rapid această problemă care se va acutiza începând cu 16 iulie.

În urma discuţiilor purtate, majoritatea primarilor prezenţi au susţinut că se află în faza finală de implementare şi că mai sunt puţini paşi pentru a se pune în practică respectivele proiecte. La Vâlcea se realizează în prezent patru sisteme zonale de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în oraşele Bălceşti, Brezoi, dar şi în comunele Fârtăţeşti şi Galicea.

Pentru aceste localităţi, dar şi pentru cele care sunt partenere cu Consiliul Judeţean, s-au finalizat activităţile de achiziţionare a echipamentelor specifice, respectiv vehicule de salubritate, recipienţi de colectare, presocontainere, dar şi de construire a platformelor staţiilor de depozitare temporară, de instruire a responsabililor pe protecţia mediului din localităţile partenere şi de vizibilitate,  rămânând de finalizat operarea acestor facilităţi.

Aşteaptă undă verde de la primari

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a precizat că primarii au primit din partea Consiliului Judeţean toată documentaţia necesară pentru delegarea serviciilor de salubritate, iar acestora nu le mai rămâne decât să emită hotărârea de consiliu local. De asemenea, primarii din cele 43 de localităţi partenere trebuie să mai aprobe tot prin hotărâri de consilii locale limitele minime şi maxime ale tarifelor pentru serviciile de salubritate, a studiilor de oportunitate şi a caietelor de sarcini, dar şi derularea procedurilor de licitaţii publice, pentru fiecare sistem în parte şi pentru delegarea serviciilor de salubritate către un operator autorizat. „Ei trebuie să ne comunice imediat după ce vor emite hotărârea de consiliu local, pentru ca noi să putem realiza licitaţia şi să putem finaliza această acţiune”, a declarat Ion Cîlea.

Primării rugate să găsească soluţii

La întâlnirea de săptămâna trecută au participat şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Vâlcea, care au ţinut să evidenţieze importanţa realizării acestor servicii de salubritate şi operarea lor cât mai rapidă. Atât Ion Monea, cât şi Mihai Dincă au susţinut că această soluţie este cea mai bună justificare pentru închiderea depozitelor neconforme, noile sisteme fiind alternativa depozitării deşeurilor, în condiţii ecologice. „Am subliniat importanţa închiderii depozitelor neconforme, al cărui termen limită de sistare a activităţii este 16 iulie a.c. Nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru şi ar fi bine ca fiecare dintre primăriile care au astfel de depozite să se gândească la soluţii pentru închiderea acestora, aceasta fiind obligaţia de mediu asumată de statul român”, a precizat Ion Cîlea.

Sistem zonal de colectare a deşeurilor la Fârtăţeşti

Consiliul Local al comunei Fârtăţeşti a finalizat implementarea proiectului privind crearea unui sistem zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în comuna Fârtăţeşti, în cadrul programului Phare 2004, Coeziune Economică şi Socială – Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor, proiect în care Consiliul Judeţean Vâlcea are calitatea de partener. Proiectul s-a derulat în perioada 29.11.2006 – 29.06.2009 şi are o valoare de 878.430,44 euro, din care 788.430,44 euro este contribuţia Uniunii Europene, iar 90.000 de euro este contribuţie locală.

Prin proiect s-a construit un sistem zonal de colectare şi depozitare temporară a deşeurilor, activităţile cuprinzând achiziţii de echipamente, mijloace de transport şi recipienţi de colectare selectivă, instruirea personalului, promovarea proiectului şi reorganizarea instituţională a structurii de colectare a deşeurilor. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea şi consiliile locale ale comunelor Amărăşti, Copăceni, Creţeni, Guşoeni, Lădeşti, Lăpuşata, Lungeşti, Măciuca, Mădulari, Mitrofani, Roeşti, Roşiile, Stăneşti, Suteşti, Şuşani, Tetoiu şi Valea Mare.

Acest proiect a fost implementat dat fiind că sistemul de gestionare a deşeurilor din judeţ necesită îmbunătăţiri substanţiale în vederea conformării cu cerinţele noilor reglementări naţionale şi europene. „La nivelul comunei Fârtăţeşti existau posibilităţi limitate de sortare şi colectare a diferitelor tipuri de materiale provenind din deşeuri, la care se adaugă, ca un factor important, numărul limitat al agenţilor economici dispuşi să recicleze aceste materiale sortate.

În anul 2006 consiliul local a identificat ca prioritate îmbunătăţirea sistemului de protecţie a mediului în sectorul gestionării deşeurilor, având în vedere că numeroasele problemele din domeniul gestionării deşeurilor au un impact major asupra societăţii, reprezentând o ameninţare directă la adresa sănătăţii şi au un efect advers asupra calităţii vieţii.” – a afirmat primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu.  

Ana-Maria NIŢU

Leave a Response