|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Liberalii au rămas cu buza umflată după împărţirea caşcavalului 

• Pâine şi circ la Consiliul Judeţean Vâlcea

Liberalii au rămas cu buza umflată după împărţirea caşcavalului

Petre Coman

• Consilierii liberali l-au acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, de alocarea  banilor pe criterii politice. Liberalii susţin că din 35 de primării liberale, doar şapte au primit fonduri

Marţi, 30 iunie, peste o oră au durat dezbaterile consilierilor judeţeni la proiectul de hotărâre privind repartizarea sumei de 17,5 milioane lei din cota de 22% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul judeţului Vâlcea şi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură, care necesită cofinanţare locală. În total, 57 de primării din Vâlcea au primit câte o felie din această sumă.

Consilierii liberali l-au acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, de alocarea  banilor pe criterii politice. Liberalii susţin că din 35 de primării liberale, doar şapte au primit fonduri. Din cele 17,5 milioane lei, peste 10 milioane lei au fost alocate primăriilor social-democrate, 6 milioane lei primăriilor controlate de PD-L, iar restul a revenit liberalilor. „Trebuie să vă atrag atenţia că atunci când aţi preluat mandatul aţi promis că veţi ajuta toate localităţile judeţului, indiferent de coloratura politică. Însă, acum observăm că din cele 35 de primării liberale, doar şapte au primit bani, sume foarte mici.

Restul nu a primit nici un leu de un an de zile, de când aţi preluat mandatul”, a declarat consilierul liberal Constantin Monceanu. În replică, vicepreşedintele Dumitru Persu a început să numere ca Pristanda localităţile liberale care au primit fonduri, incluzând din greşeală comuna Şuşani şi oraşul Ocnele Mari, care sunt conduse de primari democrat-liberali.
Preşedintele Ion Cîlea a încercat să le spună liberalilor că nu cunosc situaţia reală de pe teren: „Fondurile pentru investiţii nu pot fi folosite pentru salarii.

Sunteţi într-o eroare totală, nu ştiţi nimic. Am alocat bani pe alte proiecte, am făcut câţiva kilometri de asfalt, chiar în localităţi conduse de primari liberali. La Muereasca s-a investit foarte mult în consolidarea drumului şi în reabilitarea acestuia către Mănăstirea Frăsinei. S-au dat bani pentru reabilitarea reţelelor de apă. Despre acordarea cofinanţării pentru SAPARD, nu s-a dat niciodată bani de la bugetului Consiliului Judeţean. Acest program a fost implementat prin credite. Banii nu au fost alocaţi pe criterii politice, aşa cum spuneţi, ci pe criterii foarte bine stabilite: economice, stadiul lucrărilor, nivelul de execuţie al acestora”

În prezent, în judeţul Vâlcea, autorităţile administraţiei publice locale au în derulare o serie de programe de dezvoltare a localităţilor precum şi proiecte de infrastructură, care necesită cofinanţare locală. Având în vedere insuficienţa resurselor financiare cu care acestea se confruntă, precum şi prevederile Legii finanţelor publice locale, în şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea din data de 2 mai 2009 s-a propus solicitarea în scris tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţului de prezentare de cereri pentru co-finanţarea programelor de dezvoltare locală care necesită cofinanţare locală.

În 2007, Consiliul Judeţean a fost repartizat Primăriei comunei Ştefănesti suma de 280.000 lei pentru asigurarea contribuţiei locale reprezentând cofinantarea în realizarea proiectului „Canalizare şi epurare ape menajere în comuna Ştefăneşti”. Întrucât pe parcursul execuţiei investiţiei, co-finanţarea a fost asigurată din alte surse de finanţare, Primăria comunei Ştefăneşti a solicitat, iar consilierii judeţeni au aprobat, utilizarea acestei sume pentru asigurarea contribuţiei locale la realizarea proiectului „Asfaltare DC 56 A Enăcheşti-Utaşti, sat Dobruşa”.

Leave a Response