Şoferii îşi pot repara maşinile implicate în accidente uşoare şi fără să mai treacă pe la Poliţie!
Şoferii îşi pot repara maşinile implicate în accidente uşoare şi fără să mai treacă pe la Poliţie!
Acesta este principalul avantaj al introducerii procedurii de constatare amiabilă. Astfel, conducătorii vehiculelor implicate în accidente usoare, fără victime, au posibilitatea de a completa si apoi depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit generic Constat Amiabil. În acest caz, nu mai este necesară deplasarea la Poliţie pentru obţinerea autorizaţiei de intrare în reparaţie.
Introducerea acestei noi proceduri reprezintă o schimbare majoră în soluţionarea accidentelor usoare si îi afectează pe toţi soferii. Procedura se aplică NUMAI când sunt îndeplinite concomitent următoarele condiţii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale); în care sunt implicate maximum două vehicule, care deţin RCA valabil la data producerii accidentului; accidentul are loc pe teritoriul României; si numai când nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influenţa alcoolului, fără inspecţie tehnică periodică la zi, cu un autovehicul neînmatriculat sau cu numere false etc.)
Pasii pe care trebuie să îi parcurgă cei implicaţi sunt:Cei doi conducători auto trebuie să accepte, în primul rând, completarea si semnarea documentului de constatare amiabilă de accident. Dacă una din părţi nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliţie competentă.
Fiecare dintre părţi să depună formularul de constatare amiabilă: la asigurătorul propriu RCA (cum este menţionat în instrucţiunile deutilizare a formularului; la asigurătorul RCA al celuilalt autovehicul, în situaţia în care se invocă pretenţii de despăgubire.
Asigurătorul la care s-a depus documentul de constatare amiabilă, este obligat: să efectueze constatarea avariilor; să elibereze documentul de introducere în reparaţie a vehiculului; să stabilească vinovăţia; să deschidă dosar de daună.
În cazul în care asigurătorii si persoanele implicate nu vor cădea de acord cu privire la stabilirea vinovăţiei se va apela la o comisie de mediere sau la instanţa de judecată.
Pentru a afla totul despre Constatul Amiabil si pentru a fi la curent cu evoluţia implementării acestei proceduri, accesaţi www.constatulamiabil.ro, primul web-site din România dedicat informării publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatării amiabile.
• Biroul de Presă al Media XPRIMM